Liberation: Να γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποχωρεί άρον-άρον από τη Συρία
Liberation: Να γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποχωρεί άρον-άρον από τη Συρία

Τους λόγους για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τη Συρία επιχειρεί να εξηγήσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση της Veronika Dorman η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν, αφού κατάφερε να καταστήσει τη χώρα του κεντρική δύναμη στη διεθνή σκηνή, χάρις στην εμπλοκή του στο συριακό μέτωπο, αποφάσισε να αποσυρθεί πριν είναι πολύ αργά και να διαφυλάξει τα οικονομικά της Ρωσίας που δοκιμάζονται από την κρίση. Ιδού τα βασικά σημεία της ανάλυσης της γαλλικής εφημερίδας.

Ρωσία: Ο στόχος επετεύχθη

Η Ρωσία άρχισε την Τρίτη να αποχωρεί από τη Συρία, τέσσερις μήνες μετά την στρατιωτική εμπλοκή της. Η αποχώρηση άρχισε να πραγματοποίεται μετά την δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο στόχος που είχε θέσει η Ρωσία «συνολικά επιτεύχθηκε».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση του υπουργού ΑμυναςΣεργκέι Τσοϊγκού, οι 9.000 αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας οδήγησαν στο θάνατο 2.000 τρομοκράτες και 17 αρχηγούς πολέμου.

Ακόμη, οι ρωσικές επιθέσεις «έκοψαν» τις διόδους ανεφοδιασμού των τρομοκρατών σε οπλισμό και πετρέλαιο. Τα ρωσικά αεροπλάνα κατέστρεψαν 209 θέσεις εξόρυξης πετρελαίου και 2.000 τρόπους παράνομης μεταφοράς τροφίμων. Συνολικά, η Ρωσία απελευθέρωσε 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακού εδάφους και 400 πόλεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Άμυνας.

Η Ρωσία ενίσχυσε τον Άσαντ

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η εμπλοκή της στο συριακό μέτωπο είχε ως στόχο του τζιχαντιστές και ιδίως το Ισλαμικό Κράτος, πολύ σύντομα έγινε σαφές πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν μάλλον στόχο τις ομάδες της αντιπολίτευσης που μάχονται τον επίσημο συριακό στρατό.

Όπως αναφέρει η Liberation, αν η αποστολή της Ρωσίας ήταν να ενισχύσει το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Ασαντ, τότε πραγματικά την πέτυχε. Οι θέσεις του Ασαντ ενισχύθηκαν, και το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και «πρωτεύουσα» των επαναστατών της αντιπολίτευσης, έχει περικυκλωθεί από τον στρατό του Άσαντ.

«Η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί χάρη στην επέμβαση της Ρωσίας», εξηγεί ο Fedor Loukianov, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Russie και προσθέτει: «Η αντιπολίτευση δεν είναι πια σε θέση να κάνει ζημιά στον Άσαντ και το ζήτημα αλλαγής του καθεστώτος δια της βίας αποκλείεται πλέον».

Ο Πούτιν έβγαλε τη Ρωσία από την απομόνωση

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Πούτιν κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Μετά την εμπλοκή στο Συρία, η Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των διεθνών και περιφερειακών παικτών και μάλιστα από θέση ισχύος, ενώ οι επαφές με παγκόσμιους ηγέτες που είχαν διακοπεί λόγω Κριμαίας αποκαταστάθηκαν με ταχύ ρυθμό.

«Ο στρατηγικός στόχος του Πούτιν ήταν να πετύχει μια κίνηση ματ: να ζωντανέψει, δηλαδή, το δίπολο Ρωσίας-Αμερικής τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και παγκοσμίως. Αυτό για τη Μόσχα είναι κλειδί για να ενισχυθεί η εικόνα της ως παγκόσμιας δύναμης», σημειώνει ο ειδικός σε διεθνείς σχέσεις Vladimir Frolov.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, το τέλος της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία ενέχει τους δικούς του κινδύνους. Αποχωρώντας από το τραπέζι των «μεγάλων», η Ρωσία μπορεί να χάσει τη θέση της, γιατί οι υπόλοιπες παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις δεν θα αφήσουν το παιχνίδι στη Συρία.

«Όταν αποσύρεσαι σε καιρό ειρήνης, φεύγεις νικητής…με το κεφάλι ψηλά. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αυτή η αποχώρηση από τη Συρία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που μπορεί ακόμη και να ενίσχυσαν την θέση της Ρωσίας στο τραπέζι των ισχυρών», σημειώνει από τη μεριά του ο διευθυντής σύνταξης του Carnegie.ru, Alexandre Baunov.

Φεύγει πράγματι η Ρωσία από τη Συρία;

Η απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ρωσικός στρατός αποσύρεται τελείως από το έδαφος της Συρίας. Οι στρατιωτικές βάσεις τουTartous και του Hmeimim (κοντά στη Λαττάκεια) παραμένουν ενεργές και με πολεμοφόδια, παρότι οι στρατιώτες και τα βομβαρδιστικά μειώθηκαν.

Η στρατιωτική παρουσία θα διατηρηθεί για να ελέγξει την εφαρμογή της εκεχειρίας αλλά και για να συνεχιστούν τα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων των τρομοκρατών. Κι αυτό γιατί χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας, η κατάσταση μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για τον Ασαντ, αν η εκεχειρία δεν γίνει σεβαστή. Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παραμείνουν στη Συρία και η προώθηση όπλων θα συνεχιστεί.

Το οικονομικό κόστος της ρωσικής εμπλοκής

Ένας ακόμη λόγος για την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συρία είναι ο φόβος ότι η Μόσχα μπορεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός της. Επίσης, το Κρεμλίνο πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που παίρνει επείγουσα μορφή: την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η αποστολή στη Συρία στοίχισε στη Ρωσία μεταξύ 2,2 και 3,6 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications