ΤΑ ΤΑΞΊΔΙΑ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΕΦΙΆΛΤΗΣ
ΤΑ ΤΑΞΊΔΙΑ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΕΦΙΆΛΤΗΣ

Παρά την πρόοδο της ναυπηγικής και της τεχνολογίας, τα αβύθιστα πλοία παραμένουν ευσεβείς πόθοι. Τα δύο τελευταία περιστατικά με τα κρουαζιερόπλοια Concordia και Allegra αποδεικνύουν ότι τα πλοία είναι τρωτά και ότι αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος ή μια «κακή στιγμή» για να τα μετατρέψει σε θανατηφόρες παγίδες.

Αυτά είναι τα χειρότερα ναυάγια με επιβατικά πλοία:

1912 – Τιτανικός
Το πιο γνωστό ναυάγιο της ιστορίας. Το πλοίο που διαφημιζόταν ως «αβύθιστο» χάθηκε στο βόρειο Ατλαντικό, μετά την πρόσκρουσή του σε παγόβουνο. Από τους 2.201 επιβαίνοντες, σώθηκαν μόνο 711.

1915 – SS Eastland
Το κρουαζιερόπλοιο SS Eastland, πραγματοποιούσε εκδρομές στη λίμνη Μίσιγκαν. Τον Ιούλιο του 1915, καθώς βρισκόταν ελλιμενσιμένο στο Σικάγο, έγειρε και ανατράπηκε. Από τους 2.500 επιβαίνοντες, οι 844 πνίγηκαν. Η ειρωνεία είναι ότι το πλοίο αναποδογύρισε εξαιτίας του βάρους των σωστικών λέμβων, που είχαν τοποθετηθεί εκ των υστέρων.

1987 – Herald of Free Enterprise
Μόλις λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι του Ζέμπρουγκε, στο Βέλγιο, το βρετανικό φέρι μποουτ Herald of Free Enterprise ανατράπηκε εξαιτίας εισροής υδάτων από μία μπουκαπόρτα που είχε παραμείνει ανοιχτή. Παρόλο που το πλοίο βρισκόταν κοντά στο λιμάνι και σε ρηχά νερά, 193 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

1987 – Dona Paz
Το φιλιππινέζικο επιβατηγό πλοίο Dona Paz, ταξίδευε με υπεράριθμους επιβάτες όταν συγκρούστηκε με ένα πετρελαιοφόρο. Και τα δύο πλοία βυθίστηκαν σε μια περιοχή γεμάτη καρχαρίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά υπολογίζεται στους 1.600 ανθρώπους. Υπήρξαν μόνο 26 επιζώντες.

1991 – Moby Prince
Το ιταλικό πλοίο συγκρούστηκε με ένα τάνκερ, στην έξοδο του λιμανιού του Λιβόρνο. Το πλοίο δεν βυθίστηκε, αλλά 140 επιβάτες και μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση και την πυρκαγιά που ακολούθησε.

1994 – MS Estonia
Το MS Estonia εκτελούσε δρομολόγιο από την Εσθονία προς τη Στοκχόλμη, το Σεπτέμβριο του 1994. Στη διάρκεια του ταξιδιού βρέθηκε σε καταιγίδα. Λόγω κακοτεχνίας στην μπουκαπόρτα, το γκαράζ γέμισε νερά και το πλοίο βυθίστηκε, παίρνοντας τις ζωές 852 ανθρώπων. Σώθηκαν μόνο 150.

2002 – Le Joola
Το πλοίο, που ανήκε σε κρατική εταιρία της Σενεγάλης, είχε κατασκευαστεί για να πλέει κοντά στην ακτή και για μικρές αποστάσεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου και ενώ βρισκόταν πολύ πιο μακριά από την ακτή, άρχισε να παίρνει κλίση και τελικά ανατράπηκε. Παρά τις προσπάθειες των ψαράδων της περιοχής που έσπευσαν να σώσουν τους επιβάτες, 1.863 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications