ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ! Πουλήθηκε και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα...
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ! Πουλήθηκε και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα...

Ανακοινώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πωλείται μαζί και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ο οποίος βρισκεται μεσα στην... παραλια του "Αστέρα Βουλιαγμένης"; Είναι δυνατόν;

Ο «βουλιαγμένος» ναός του Απόλλωνα

Τον έχτισαν τον 6ο αιώνα π.Χ. σε έναν τόπο που αποτελούσε τέλειο φυσικό παρατηρητήριο, μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων. Τον έφεραν στο φως, το 1924, τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης σκάβοντας στην παραλία. Και σήμερα τον απολαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι λουόμενοι και πελάτες γενικότερα του Αστήρ Παλάς δεδομένου ότι βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του.

Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών - ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης

είχε εμβέλεια σε όλη την Αττική, αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της απευθείας επικοινωνίας με το μεγάλο ιερό της Δήλου. Ελάχιστα κατανοητή γίνεται σήμερα η μεγάλη σημασία του κατά την Αρχαιότητα, καθώς ο ναός ανασκαμμένος από τις αρχές του 20ού αιώνα «εξαφανίστηκε» και πάλι από τις επιχώσεις ενώ η εισροή των θαλάσσιων υδάτων καθώς βρίσκεται δίπλα στην ακτή τον μετατρέπουν σε λίμνη.

Επιπλέον διαθέτει και μία αρνητική πρωτοτυπία: για την επίσκεψή του, απαιτείται η είσοδος στον χώρο του ξενοδοχείου και της πλαζ με την καταβολή εισιτηρίου. Και αυτό παρ' ότι ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός με ζώνες προστασίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications