Παγκόσμιο ΣΟΚ για τον ιό Ζίκα! μεταδιδόμενες ασθένειες από τα κουνούπια.
Παγκόσμιο ΣΟΚ για τον ιό Ζίκα!

Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανείς δεν είχε ακούσει για τον ιό Ζίκα, έναν ιό που τον ήξεραν μόνο όσοι ασχολούνταν με τις σπάνιες μεταδιδόμενες ασθένειες από τα κουνούπια.(όταν παλιότερα λέγαμε οτι μεσώ κουνουπιών μεταδιδόνται αρρώστιες κάποιοι έλεγαν για συνωμοσίες! και πόσες άλλες έχουν αποκρύψει τόσα χρονιά! )

Σήμερα, σε διάστημα λίγων μηνών, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει βρεθεί μπροστά σε έναν εφιάλτη, με τους χειρότερους φόβους της να γίνονται πραγματικότητα.

Ο ιός Ζικά ευθύνεται για την ραγδαία μετάδοση ασθένειας που προσλαμβάνει έμβρυα και θεωρείται υπεύθυνη για τις γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία, κατά την οποία τα βρέφη έχουν μικρότερο κεφάλι και εγκέφαλο από το κανονικό.

Σύμφωνα με τις βραζιλιάνικές υγειονομικές αρχές υπάρχει έξαρση της ασθένειας στην χώρα του καφέ, με τους γιατρούς να προτρέπουν τις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη αυτή την περίοδο.

Ο ιός Ζίκα, άγνωστος στην αμερικανική Ήπειρο έως το 2014, αυτή την στιγμή έχει εξαπλωθεί στη Νότια και Κεντρική Αμερική έως το Μεξικό, την Καραϊβική, ενώ ενώ θεωρείται θέμα χρόνου η μετάδοσή του και στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δηλώνουν άγνοια για βασικά χαρακτηριστικά του ιού, ενώ δεν γνωρίζουν αν τα καιρικά φαινόμενα είναι υπεύθυνα για την έξαρση παρουσίας του ιού.

Πρώτη φορά ο ιός Ζίκα βρέθηκε σε πίθηκο Μακάκα στην Ουγκάντα το 1947, ενώ τα αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν δραστικά τον ιό.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications