ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Επιβεβαιώνει η NASA την ιστορία στο μύθο που ήταν ιστορία!  του Οδυσσέα!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Επιβεβαιώνει η NASA την ιστορία στο μύθο του Οδυσσέα!

H χρονολόγηση των Ομηρικών Επών αποτελεί εδώ και δεκαετίες για τους επιστήμονες άλυτο γρίφο αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Ωστόσο μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, χρησιμοποιώντας την αστροφυσική, φέρνει τα αριστουργήματα του Ομήρου πιο κοντά στην ιστορική τους διάσταση.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πολλά από τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έργα, φαίνεται πως συνέβησαν στην πραγματικότητα, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ήρωες του Ομήρου ήταν πραγματικά πρόσωπα, κερδίζουν έδαφος.

Η ερευνητική ομάδα μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορικό πυρήνα στο μύθο», κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη χρήση των χαρτών της NASA.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ματθαίου Τσιμιτάκη, πρόκειται για την ακριβέστερη μέχρι στιγμής απόπειρα χρονολόγησης, η οποία συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης.

Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα.Όπως τονίζει στην εφημερίδα η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα»,.

Η ίδια μαζί με διεπιστημονική ομάδα, η οποία και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστεύουν ότι μερικά από τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν στ’ αλήθεια και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται συμπίπτουν με τον χρόνο της αφήγησής τους.

«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε μέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο Πέλαγος και τότε συνέβη και η μνηστηροφονία», λέει η κ. Παπαδήμα, διευκρινίζοντας ότι η πεποίθηση για την αλήθεια του συμβάντος είναι προσωπική.

Η έκλειψη ηλίου όπως και μερικά από τα γεγονότα που αναφέρονται αποδείχθηκαν με χάρτες της NASA, οι οποίοι περιγράφουν τα προβλέψιμα φυσικά φαινόμενα από το 4500 π.Χ. έως το 10.000 μ.Χ., αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ.Από το 1300 π.Χ. ώς το 1130, που είναι τα χρόνια στα οποία τοποθετούνται τα δύο έπη, έγιναν 14 εκλείψεις ηλίου. Ορατές στο Ιόνιο ήταν μόνο πέντε και δύο από αυτές είχαν ποσοστό απόκρυψης του ηλίου 2%, επομένως δεν έγιναν αντιληπτές. Αλλη μία έγινε με τη Δύση του ηλίου, επομένως μας αφορούν μόνο δύο» εξηγεί η κ. Παπαδήμα.

Μια ολική έκλειψη ηλίου έγινε το 1143, δηλαδή πολύ κοντά στην παρακμή των Μυκηναϊκών κέντρων και γι’ αυτό αποκλείσθηκε από τους επιστήμονες. Η δεύτερη όμως έγινε στις 30 Οκτωβρίου του 1207, από τις δυόμισι το μεσημέρι ώς τις πέντε και μισή το απόγευμα και αυτή θεωρούν ότι αποτυπώνεται στην Οδύσσεια.

Στη ραψωδία Υ, λίγο πριν από το φονικό, ο Ομηρος βάζει τον Θεοκλύμενο τον «θεοδιωματάρη», όπως τον αποκαλεί ο Καζαντζάκης στη μετάφραση, να λέει στους μνηστήρες: «Σαν τι κακό σας δέρνει, δύστυχοι, κι έχουν ζωστεί με νύχτα και οι κεφαλές σας και τα πρόσωπα και χαμηλά τα γόνα; Κι άναψε σύθρηνο, και γέμισαν τα μάγουλά σας δάκρυα, και ραντισμένοι οι τοίχοι μ’ αίματα και τα ώρια μεσοδόκια· ίσκιους πλημμύρισε κι η αυλόπορτα, κι η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν, κι ο γήλιος από τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε!».

«Πρόκειται για μια περιγραφή της έκλειψης η οποία έκρυβε τα 3/4 του ηλιακού δίσκου» λέει η κ. Παπαδήμα. «Η ημερομηνία της έκλειψης, 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές περιγραφές για τις καιρικές συνθήκες, τη φθινοπωρινή αγροτική ζωή και τη μεσημεριανή ώρα δολοφονίας των μνηστήρων», σύμφωνα με την κ. Παπαδήμα.

Η διεπιστημονική ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ και τους ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητροπέτρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, Ε. Μητροπέτρου, φιλόλογο και αρχαιολόγο, Α. Τσιρώνη, επίσης φιλόλογο-αρχαιολόγο και Γ. Σαραντίτη, συγγραφέα, ηλεκτρ. μηχανικό.

«Υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο»
Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με το αν όλα όσα περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά, η κ. Πρέκα-Παπαδήμα, τονίζει πως την απάντηση, τη δίνει ο Πλούταρχος, ο οποίος εξηγεί ότι Φυσική Επιστήμη, Θεολογία και Μυθολογία ταυτίζονται στην Αρχαία Ελλάδα. «Το φαινόμενο στην Οδύσσεια το δημιουργεί η Αθηνά και στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο», λέει η ίδια.

Προς επίρρωσιν, αναφέρει την εμφάνιση μιας βροχής πεφταστεριών που περιγράφεται ως εξής: «Ως άρα οι ειπόντι επέπτατο δεξιός όρνις, κίρκος, Απόλλωνος ταχύς άγγελος· εν δε πόδεσσι τίλλε πέλειαν έχων, κατά δε πτερά χεύεν έραζε μεσσηγύς νηός τε και αυτού Τηλεμάχοιο».
«Το γεράκι που περιγράφει ο Όμηρος, το οποίο είναι αδύνατον να είδε με λεπτομέρεια μέσα στο σκοτάδι, και μάλιστα από μακριά, τοποθετείται στη θέση που βρίσκεται ο αστερισμός Κόρακας. Βρίσκεται ανατολικά (δεξιά το βλέπει) και είναι αγγελιοφόρος του Απόλλωνα, σύμφωνα με τον Ερατοσθένη. Στα πόδια του –δηλαδή αντιδιαμετρικά από τον Κόρακα– βρίσκεται το σμήνος των πλειάδων (πελειάδες στα αρχαιοελληνικά, που σημαίνει αγριοπεριστέρες), που βρίσκονται στον αστερισμό του Ταύρου. Από εκεί λέει ότι πέφτουν πούπουλα, δηλαδή αστέρια, μια ποιητική περιγραφή του ουρανού και της πορείας του ταξιδιού», εξηγεί η ίδια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τους χάρτες της NASA, διαπίστωσαν ότι πράγματι υπήρξε βροχή διαττόντων αστέρων στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της επιστροφής του Τηλέμαχου από το ταξίδι στην Πύλο και τη Σπάρτη.
Ο Κόρακας, όμως, είναι απεσταλμένος του Απόλλωνα και καλός οιωνός για τον Τηλέμαχο, που αναζητάει τον πατέρα του. Η 30ή Οκτωβρίου ήταν ημέρα της γιορτής του Απόλλωνα, κατά την οποία μάλιστα λάμβανε χώρα εκατόμβη (θυσία εκατό βοδιών), πράγμα που σημαίνει ότι όλο το νησί είχε πάει να την παρακολουθήσει.

Οι μνηστήρες βρέθηκαν στην τέλεια παγίδα και φονεύθηκαν με τη βοήθεια των δύο θεών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο τόσο σημαντικές ειδήσεις, όπως η δολοφονία όλων των διαδόχων στην Ιθάκη και η έκλειψη, δεν μπορεί παρά να διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.

Post A Comment:

3 comments

Ανώνυμοςείπε...

καλο ειναι να κανουν ιστορικη ερευνα σχετικα με την αρχαικη ελληνικη γλωσσα κι ας αφησουν τα περι χρονολογιας! στο κατω κατω της γραφης τι κερδιζουμε αν ξερουμε ποτε ακριβως γυρισε ο Οδυσσεας στην Ιθακη και αν ειχε λιακαδα οταν ξεπαστρεψε τους μνηστηρες! περισσοτερα κερδιζουμε απο ετυμολογικη αναλυση τους ονοματος Οδυσσευς και της παραλληλης μορφης Ολυξευς η ολυσσευς που χρησιμοποιουν οι λατινοι το οδυσσευς προκυπτει απο το οδυσσασθαι που σημαινει οτι το ονομα σχετιζεται με οργη και θυμο οποτε δεν αρμοζει στον χαρακτηρα του οδυσσεα! το ολυ ξευς περιλαμβανει μια χαμενη λεξη ΟΛΛΟΣ η ΟΛΥ, η αλλη μερια το περαν το υπερπεραν, που σωζεται σημερα στη λατινικη ουλτιμος ουλτιματος το ξευς η σσευς προκυπτει απο το σευω η πιο αρχαια κιευω δηλαδη κινω κατι, οποτε προφανες η μορφη που χρησιμοποιουν οι λατινοι, που την πηραν απο ελληνες της κατω ιταλιας ειναι προφανως η αυθεντικια!

Αυτος που κινει κατι στο περαν, αυτος που φερει κατι εις περας, ολυττω, ολυσσευω ολυξευω η ολυκιευω, η απλα ο Υπερκινητικος αυτος ηταν ο οδυσσεας!

ποιος ελλην ξερει οτι το μνηστηρ αρχικα προφεροταν βνηστηρ η gwnester και προερχεται απο την λεξη γυνη την οποια τοτε την προφεραν γουενα gwena αποπου προερχεται η αγγλικη λεξις queen η βασιλισσα! ποιος ελλην ξερει οτι η λεξι μπανιστηρι προερχεται απο την αρχαια βοιωτικη βανα βανηκος δηλ γυναικα γυναικος και σημαινει κοιταζω γυναικες με ποθο!

...

καθονται και ασχολουνται με ασημαντες λεπτομερειες! η συριζοποιηση σε ολο της το μεγαλειο! αλλα θα μου πεις παλι καλα που ασχολουνται με κατι ελληνικο!

george-aetosείπε...

To μεγαλύτερο μυστικό σχετικά με τους αρχαίους ειναι άλλο! που αποκρύπτουν σκόπιμα! και το βρήκα εγώ με μικρή ερευνά! αλλα δεν θα πω εδώ διότι ως συνήθως μου κλέβουν τις δίκες μου ανακαλύψεις!
όσο για κάποιον Lucky Lukecss εξυπνάκια που δεν πέρασε το σχόλιο του
να τον ενημερώσω οτι έχω να δω τηλεόραση πάνω απο 3 χρονιά ! την τελευταία φορά που είδα αναγκαστικά για λίγο ήταν τότε που έκραζαν την Χ.Α ομαδικά με φωτογραφίες όπλα που δηθεν είχαν απο το ίντερνετ! δεν θεωρώ τον εαυτό ηλίθιο να κάθομαι να βλέπω ηλίθιους!
Τελος τις εξυπνάδες και επιθέσεις άλλου! όχι εδώ σε μια σελίδα που έχει άρθρα που δεν έχει πει κάνεις και μοναδικά, δεν ειναι όλες οι μέρες ίδιες! !

Ανώνυμοςείπε...

Απάντηση ρητορική στοην πιο πάνω ερώτηση του Ανωνύμου 1:51π.μ. 'τι κερδίζουμε αν ξέρουμε πότε ακριβώς γύρισε ο Οδυσσέας στην Ιθάκη'. Κερδίζουνε ότι οι μυημένοι πρέπει να είναι λίγοι και τα χαϊβάνια πολλά αλλιώς δεν δουλεύει το σύστημα. Έτσι τα εναπομείναντα χαϊβάνια θα παραμείνουν στην ασφάλεια της σπηλιάς τους, μην μας βγούν έξω στον ήλιο απότομα και πάθουν τίποτα γιατί ξεραμένοι και ηλιοκαμένοι δεν κάνουν καλό λίπασμα. Σε ευχαριστώ πολύ για την ετυμολογική ανάλυση του ονόματος του επικού μας ήρωα, ευχαριστώ και τον george aetos για τα άρθρα που ανεβάζεις.
Βασίλης Θ.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications