Πως δημιουργείς πρόβατα μεσώ της παιδείας δηθεν μορφωμένοι!
Πως δημιουργείς πρόβατα μεσώ της παιδείας δηθεν μορφωμένοι!

Προκαλεί εντύπωση πως η μείωση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ερμηνεύεται από την εκπαιδευτική συντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» («Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων», 27/12/2015) ως «αδιαφορία για γενική παιδεία»!

To ότι οι κάθε είδους εξετάσεις στο σχολείο αποτελούν φραγμό για τα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων, είναι αποδεδειγμένο από όλες τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη. Οι εξετάσεις περιορίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο κυρίως οι έχοντες περισσότερη στήριξη με πρόσθετα αυτοχρηματοδοτούμενα μαθήματα (φροντιστήρια) θα καταφέρουν να διακριθούν.

Φυσικά πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την «αξιοκρατική» λειτουργία των πάσης φύσεως εξετάσεων. Η μείωση λοιπών του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο λύκειο και η αποδέσμευση των εξετάσεων της Α ΄και της Β΄ Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ελαττώνει όχι μόνο την ταξικότητα του Λυκείου αλλά κινείται και προς τη δομική αντίληψη της ανανεωτικής Αριστεράς για ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Γιατί η γνώση είναι μια αυταξία και ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν στον καθένα, όσο αυτός το επιθυμεί και το διεκδικεί. Προκαλεί εντύπωση πως η μείωση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ερμηνεύεται από την εκπαιδευτική συντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» («Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων», 27/12/2015) ως «αδιαφορία για γενική παιδεία»!

Φυσικά αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή της εφημερίδας της, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Όμως ο ισχυρισμός ότι τα έξι μαθήματα συγκέντρωναν συγκριτικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μαθητών για το Λύκειο ως εκπαιδευτική βαθμίδα, σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα των τεσσάρων μαθημάτων σπάει κόκκαλα. Η ανάλυση αυτή αγνοεί παντελώς ότι εδώ και δεκαετίες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών, ότι δεν εξετάζεται στο Λύκειο θεωρείται περίπου ως άχρηστο και αποτιμά ως αρνητικό μόνο ότι το σύνολο των «άχρηστων» μαθημάτων αυξήθηκε κατά δύο! Και το θεωρεί αυτό υποβάθμιση της αυτόνομης λειτουργίας του Λυκείου. Αδιαφορώντας τελείως για τους λόγους που τόσα χρόνια όποιο μάθημα δεν εξετάζεται θεωρείται άχρηστο.

Αδιαφορεί επίσης για το ότι η πλειοψηφία των μαθημάτων του Λυκείου δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων και θεωρεί ως εκπαιδευτική διαδικασία αυτή των εξετάσεων της στείρας απομνημόνευσης και της τυποποίησης μηχανισμών που ως αποκλειστικό στόχο έχουν την υψηλή βαθμολογία σε μια διαδικασία λίγων ωρών και όχι την εμβάθυνση στη γνώση. Φυσικά η λογική ότι όταν μεταβατικά (όπως έχει ειπωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ) μειώνεις των αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, μειώνεις το κόστος για φροντιστηριακή στήριξη σε κάθε οικογένεια και αυξάνεις τον ελεύθερο χρόνο του μαθητή για όποια άλλη του δραστηριότητα (εκπαιδευτική ή ψυχαγωγική) ούτε λόγος!

Όπως ούτε λόγος για την προσωρινότητα και την μεταβατικότητα των πρώτων μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αφού έχει ήδη ξεκινήσει ο εθνικός και κοινωνικός διάλογος που θα τροφοδοτήσει τις επερχόμενες τομές στην παιδεία. Έτσι το ρεπορτάζ παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες μας ενημερώνει ότι το εξεταστικό σύστημα θα είναι «μιας χρήσεως». Λες και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είπαν από την αρχή κάτι άλλο! Να μην ξεχάσουμε όμως το καλύτερο. Ενημερωνόμαστε από τον υπότιτλο κιόλας ότι το νέο σύστημα θα φέρει πτώση βάσεων ως 4.000 μόρια.

Τι άλλο άραγε θα μπορούσε να φέρει ένα σύστημα που έχει 2 λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ακόμη και αν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες αυξήσουν την επίδοση τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά; Επαγωγικά βγάζω το συμπέρασμα ότι η συντάκτρια επιθυμεί ει δυνατόν όλα τα μαθήματα του Λυκείου να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα, προκειμένου να ενδιαφέρονται όλοι γι΄αυτά και την αγορά των φροντιστηρίων στον ουρανό προκειμένου να σπάσουν και οι βάσεις κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Προτείνω να αρνηθούμε κάθε είδους προσκλητήρια στη ζούγκλα των εκπαιδευτικών αγορών. *Ο Χρήστος Πιλάλης είναι εκπαιδευτικός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications