Αίνιγμα η επιβολή προστίμου ύψους 22% για όσους δεν μάζεψαν αποδείξεις το 2015
Αίνιγμα η επιβολή προστίμου ύψους 22% για όσους δεν μάζεψαν αποδείξεις το 2015

Σε αίνιγμα που πρέπει να λυθεί γρήγορα, λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, μετατρέπεται η νομοτεχνική διάταξη για προσκόμιση αποδείξεων για το 2015. Η διάταξη αυτή εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό και έγινε γνωστή στις 9/12, αν και κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες τουλάχιστον από το Μάρτιο.

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει από την αρχή της χρονιάς το 10% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις προκειμένου να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν προνόησαν να μαζέψουν αποδείξεις, επειδή πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών δεν τους το ζήτησε εγκαίρως, θα φάνε στο κεφάλι πρόσθετο φόρο 22%!

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν είναι ένα καινούριο μέτρο, το οποίο έμαθαν τώρα οι πολίτες. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν θα εφαρμοστεί και πως περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν αύριο από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Λοιπές αλλαγές μέσω του νομοσχεδίου:
- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση ΦΕ έως τις 30/6
- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου
- Από 1/1/2016 όλες οι δαπάνες θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications