«Μνημιώδης» γκάφα Μπαλτά: Αν πάμε στα δικαστήρια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα χάσουμε!
«Μνημιώδης» γκάφα Μπαλτά: Αν πάμε στα δικαστήρια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα χάσουμε!

Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο

«Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

Ενισχύεται η επιχειρηματολογία των Βρετανών, λέει η ΝΔ.
Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.

Εξάλλου, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της διεκδίκησης, απεμπολεί στην ουσία την παγκόσμια δημοσιότητα, που προσέλαβε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση το ανέθεσε σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους. Μάλιστα τότε, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, τρεις Βρετανοί βουλευτές με ερωτήσεις τους στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ζητούσαν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Ο κ. Τασούλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροψυχία, αφού - όπως υποστήριξε- αρνήθηκε να παραλάβει την νομική γνωμάτευση, υπέρ των ελληνικών δικαίων, στερώντας ανεκτίμητη δημοσιότητα από την χώρα, παρά αυτό έγινε μέσω της Πρεσβείας, με αποτέλεσμα να μην το αντιληφθεί κανείς.

Είμαστε σε καλό δρόμο
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οδηγία, ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι αποτελεί ένα σώμα πρωτοβουλιών για την περαιτέρω δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, εξηγώντας πως, παρότι οι διαδικασίες εντός της ΕΕ είναι αργές, η δουλειά της ελληνικής πλευράς, οδήγησε στην διατύπωση της οδηγίας. «Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε επαναπατρισμούς, ειδικώς το τελευταίο διάστημα» σημείωσε ο υπουργός.

Υπέρ της κύρωσης της οδηγίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι ΑΝΕΛ. Επιφυλάξεις εξέφρασε η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

imerisia.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications