Πώς το Facebook γίνεται «όπλο» στα χέρια των τραπεζών
Πώς το Facebook γίνεται «όπλο» στα χέρια των τραπεζών

Ό,τι ανεβάζουμε στα social media μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια εκείνων που γνωρίζουν τι να κάνουν αυτό που εμείς θεωρούμε αθώο.

Σε ένα περιβάλλον πολύ κλειστών οικονομικών πολιτικών και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι αμερικανικές τράπεζες κάνουν σχεδόν τα πάντα για να προσελκύσουν νέους πελάτες για τα καταναλωτικά τους δάνεια.

Με τα αποτελέσματα του τριμήνου για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής -Wells Fargo, Bank of America και JPMorgan Chase- να είναι αρνητικά, μια εταιρεία έρευνας νέων τρόπων στην εκτίμηση της ικανότητας των καταναλωτών να διαχειριστούν δάνεια, αποφεύγοντας παραδοσιακές πηγές δεδομένων όπως πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων (credit-analytics) βρήκε τη λύση στο Facebook!

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι Financial Times, η εταιρεία Fico εργάζεται πάνω σε ένα πιλοτικό πρότζεκτ με περίπου δώδεκα αμερικανικές εταιρείες πιστωτικών καρτών και τώρα ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει αξιόπιστους τρόπους για την τιμολόγηση δανείων εκατομμυρίων ανθρώπων που ιστορικά δεν είχαν εντοπιστεί.

Ο Will Lansing, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία με έδρα το San Jose της California, τόνισε πως η Fico ερευνά όλο και περισσότερο δεδομένα σε ένα εύρος: Με το ιστορικό της αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών στη μία άκρη -τον πλέον αξιόπιστο οδηγό στην πιστοληπτική ικανότητα- και στην άλλη, πληροφορίες που δίνονται οικειοθελώς σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.

«Αν δείτε πόσες φορές ένα άτομο αναφέρει τη λέξη "wasted" (λιώμα στο ποτό) στο προφίλ του, αυτό έχει κάποια αξία όσον αφορά στην πρόβλεψή του αν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος του», υποστήριξε. «Δεν είναι πολύ, αλλά είναι περισσότερο από το τίποτα». Η TransUnion, ένας άλλος όμιλος credit-analytics, έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ προκειμένου να παράγει εναλλακτικές πηγές δεδομένων, ώστε να βοηθήσει ανθρώπους με επιβαρυμένα μητρώα να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους.

Τόσο η Fico, όσο και η TransUnion, επισημαίνουν πως ανταποκρίνονται στη ζήτηση των τελικών πελατών τους, των τραπεζών, οι οποίες ανησυχούν ότι με το να απορρίπτουν ανθρώπους που δεν έχουν παραδοσιακές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στην πίστωση, γυρίζουν την πλάτη τους σε πιθανές πηγές κέρδους.fortunegreece

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications