Ατζέντα 21: Πληρώστε την Εφορία με ακίνητα…
Ατζέντα 21: Πληρώστε την Εφορία με ακίνητα…

Σας ήρθε το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο είναι βαρύ και ασήκωτο. Χρωστάτε ήδη μερικές χιλιάδες ευρώ από τους φόρους ακινήτων των περασμένων ετών και ο νέος λογαριασμός για τα ακίνητά σας είναι η χαριστική βολή στα οικονομικά σας

Σήμερα οι δυνατότητες που έχετε είναι να προχωράτε στις κατά καιρούς ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής των οφειλών σας, μια λύση, όμως, που δεν έχει αποδειχθεί και τόσο αποτελεσματική, αφού, όταν ρυθμιζόταν κάποιο ποσό, έπειτα από λίγους μήνες έφτανε ένα νέο βαρύ εκκαθαριστικό το οποίο δεν μπορούσατε να πληρώσετε, χάνατε τη ρύθμιση και άντε πάλι από την αρχή.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διατεθειμένος να κάνει το βήμα και να δώσει τη δυνατότητα σε φορολογουμένους που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν φόρους να προχωρήσουν στην εκχώρηση ακινήτων τους στο Δημόσιο και να σβήσουν αντίστοιχες φορολογικές οφειλές.

Το σχέδιο δεν έχει ακουστεί πρώτη φορά. Στο παρελθόν, το 2013, είχε σχηματοποιηθεί και λάβει ακόμα και τη μορφή διάταξης σε φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα δεν είχε μελετηθεί επισταμένα. Τώρα, με τη νέα φοροκαταιγίδα να βρίσκεται στον κοντινό ορίζοντα, την οικονομία να έχει βυθιστεί και πάλι στην ύφεση, τα εισοδήματα να συρρικνώνονται και τη φορολογία των ακινήτων να μένει στο ύψος της (εάν δεν αυξηθεί), η σκέψη για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο έναντι εξόφλησης φόρων επανέρχεται.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προβλέπει τα εξής:

1) Χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα έχουν οι φορολογούμενοι για την απόσβεση φορολογικών οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορολογία κατοχής ακινήτων. Θα αφορούν, δηλαδή, μόνο το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ (το γνωστό “χαράτσι”) και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο περιορισμός μελετάται να τεθεί καθώς οι παραπάνω φόροι αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτων και όχι την αποκόμιση εισοδήματος από αυτά. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ αφορά κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτου και ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με αυτόν ακόμα και αν δεν έχει εισόδημα από αυτό, δηλαδή δεν το ιδιοχρησιμοποιεί ή εκμισθώνει. Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν με ακίνητα φόρο εισοδήματος, καθώς το εισόδημα αυτό το έχουν εισπράξει. Ωστόσο, υπάρχουν και σκέψεις να μπορούν με ακίνητα να αποπληρωθούν και άλλες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα για παραβάσεις και φοροδιαφυγή.

2) Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων πρόκειται να δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και κινδυνεύουν με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι φορολογούμενοι που θα θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά τους ζητηθούν από την Εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι αδυνατούν πραγματικά να εξοφλήσουν τους φόρους τους. Τα δικαιολογητικά αυτά θα είναι, μεταξύ άλλων, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, στοιχεία για την είσπραξη τόκων και στοιχεία για το ύψος των δαπανών τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται στην ύπαρξη κενών, μεγάλης ηλικίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστων ακινήτων, για τα οποία ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει σημαντικά ποσά ΕΝΦΙΑ.

3) Μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της αξίας στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να εκχωρήσει το ακίνητό του στο Δημόσιο, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται και το ποσό του φόρου που θα αποσβένει. Ο δίκαιος τρόπος υπολογισμού είναι να εκχωρείται το ακίνητο στην αντικειμενική του αξία, καθώς με βάση αυτήν την αξία υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οι αντικειμενικές τιμές πρόκειται να μειωθούν εντός του 2016 και σε αυτήν τη χαμηλότερη βάση μελετάται να οικοδομηθεί και η δυνατότητα εκχώρησης.

Αντί κατάσχεσης… εκχώρηση

Η δυνατότητα της εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση του φορολογουμένου που θέλει να εξοφλήσει φόρους τους οποίους αντικειμενικά δεν μπορεί. Σκοπεύει και να εξυπηρετήσει το Δημόσιο, καθώς θα μειωθούν σημαντικά ο χρόνος και τα κόστη για την κατάσχεση και εκποίηση ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου.

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενεργοποιούνται τα λεγόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων. Χρονοβόρα και μη συμφέρουσα

Η διαδικασία της κατάσχεσης, όμως, και της εκποίησης είναι χρονοβόρα και κοστίζει στο Δημόσιο. Θα πρέπει ο προϊστάμενος της Εφορίας να δώσει εντολή κατάσχεσης των ακινήτων του οφειλέτη. Την κατάσχεση υλοποιεί δικαστικός επιμελητής, σε συνεργασία με το δικαστικό τμήμα της Εφορίας. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της Εφορίας μπορεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης του ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό. Η πρώτη τιμή πώλησης του ακινήτου είναι η αντικειμενική αξία. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί, τότε μπορεί η Εφορία να ζητήσει διόρθωση της τιμής, προκειμένου η τιμή εκκίνησης να πέσει κάτω από την αντικειμενική. Μετά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου για τη διόρθωση της τιμής, πραγματοποιείται νέος πλειστηριασμός.

Με τη δυνατότητα εκχώρησης των ακινήτων από τους ίδιους τους οφειλέτες και την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική τιμή των ακινήτων, θα επιταχυνθεί σημαντικά η παραπάνω διαδικασία. *Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 1ης Αυγούστου

Κατά τα άλλα όταν λέγαμε ότι η Ατζέντα 21 της “Βιώσιμης Ανάπτυξης” σκοπεύει να χτυπήσει και να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία μας έλεγαν συνωμοσιολόγους. Πως φαντάζεστε θα το έκανε; Λέγοντας απλά παράτα το σπίτι σου; Η οικονομική κρίση, όπως και αλλού η βαριά πράσινη φορολογία που ακόμα δεν έχει επιβληθεί εδώ στο 100% αναγκάζει τους ιδιοκτήτες στην ευθανασία της εστίας τους. Απλά τα πράγματα!

Post A Comment:

1 comment

Κρητη 1είπε...

Αμαν και ποτε να γινει πραγματικοτητα να ξεκαθαρισει λιγο το τοπιο.Επισης καλο θα ηταν να δεσμευονται ακινητα με πανω απο 2 ιδιοκτητες ετσι ωστε να ληξει αυτο το θεμα με τα παραγεμισμενα δικαστηρια με υποθεσεις κληρονομιας κτλ

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications