NASA: Kepler 452B, ένας πλανήτης όμοιος με τη Γη!
NASA: Kepler 452B, ένας πλανήτης όμοιος με τη Γη!

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη ανακοίνωσε η NASA και η ομάδα που διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο Κέπλερ.

H αμερικανική κρατική υπηρεσία αεροναυπηγικής και διαστήματος ανακάλυψε νέο πλανήτη ο οποίος έχει χαρακτηριστικά παραπλήσια με τη Γη! Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Kepler 452B παρόμοιο με τον δικό μας, στον οποίο θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή!

"Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452B σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη,Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B.Ο πλανήτης Kepler 452B, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη, ενώ το ηλιακό σύστημα στο οποίο βρίσκεται είναι παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Επίσης, έχει παρόμοια τροχιά με τη Γη, και ένας χρόνος στον πλανήτη Kepler 452Β διαρκεί σχεδόν όσο και ένας χρόνος στη Γη (385 μέρες).

Ο Kepler 452B είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον "ήλιο" του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχει νερό, ενεργά ηφαίστεια αλλά και φυτά που φωτοσυνθέτουν!

Πιο αναλυτικά, όπως διευκρίνισε ο Τζον Τζένκινς, αναλυτής δεδομένων του Kepler (Ames Research Center), ο Κepler 452B είναι 1,5 φορές το μέγεθος της Γης, οπότε πιθανότατα να είναι βραχώδης. Επίσης, βρίσκεται στη σωστή απόσταση από το άστρο ώστε να είναι δυνάμει κατοικήσιμος. Επίσης, το ηλιακό σύστημα στο οποίο βρίσκεται θυμίζει πολύ το δικό μας.

Η ενέργεια που λαμβάνει από το άστρο του (1,5 δισ. χρόνια γηραιότερο του δικού μας, δηλαδή ηλικίας 6 δισ. ετών) είναι 10% περισσότερη αυτής που δέχεται η Γη από τον ήλιο. Όπως τόνισε ο Τζένκινς, ο πλανήτης έχει περάσει δισεκατομμύρια χρόνια στην κατοικήσιμη ζώνη, οπότε και θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή- ή να έχει φιλοξενήσει ζωή κάποια στιγμή στην ιστορία του. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρόνια στο Kepler 452B είναι αντίστοιχης διάρκειας των γήινων χρόνων. Πλανήτες παρόμοιοι στον Kepler θεωρείται πως είναι σχετικά κοινοί στον γαλαξία μας.

Γεωλόγοι εξέτασαν τα δεδομένα και διαπίστωσαν πως ενδεχομένως να υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην επιφάνεια του νέου πλανήτη. «Το φως του ήλιου από το άστρο είναι πολύ παρόμοιο με αυτό από τον δικό μας, οπότε φυτά θα ήταν σε θέση να φωτοσυνθέτουν». Όσον αφορά στη βαρύτητα, ερωτηθείς για το αν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσουν άνθρωποι σε έναν κόσμο με διπλάσια βαρύτητα από ό,τι της Γης, απάντησε ότι τα ανθρώπινα όντα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. «Οι άνθρωποι ήδη προσαρμόζονται στα μεγάλα βάρη- είναι φτιαγμένοι για αυτό. Το ανθρώπινο σώμα έχει μια απίστευτη δυνατότητα να “αυτοεπισκευάζεται”, οπότε με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν».

Πόσο μακριά βρίσκεται η «Γη 2.0»;
Σύμφωνα με τον Τζον Τζένκινς, ο Kepler 452B βρίσκεται 1.400 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Κύκνου, και πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο του κάθε 385 ημέρες. Σε συνδυασμό με όλα τα άλλα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, τόνισε ότι πρόκειται για τον πιο κοντινό στη Γη πλανήτη που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Ο Kepler-452B θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας γηραιότερος, μεγαλύτερος «ξάδελφος» της Γης, κάτι που με τη σειρά του ανοίγει νέους ορίζοντες όσον αφορά στη μελέτη της εξέλιξης του διαστημικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications