Η NASA σχεδιάζει βάση στη σελήνη (Βίντεο)
Η NASA σχεδιάζει βάση στη σελήνη (Βίντεο)

Η NASA στο πλαίσιο του Advanced Concepts Program, προγραμματίζει να μετατρέψει έναν σεληνιακό κρατήρα σε ένα επιστημονικό εργαστήριο για ρομπότ.

Ο κρατήρας Σάκλετον (Shackleton) της Σελήνης βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μια όαση ζεστού ηλιακού φωτός που περιβάλλεται από ένα παγωμένo σκότος», σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το πείραμα μετασχηματισμού του κρατήρα χρησιμοποιώντας αυτόνομα κινούμενα ρομπότ θα κάνει το περιβάλλον του, να μοιάζει περισσότερο με της Γης και θα επιτρέψει στα ρομπότ που εργάζονται μέσα σε αυτόν να αναλύουν υλικά που έφεραν πίσω από τις ανασκαφές. Αργότερα θα μπορεί να αποσταλεί και μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Στον κρατήρα που έχει επιλεγεί θα εγκατασταθούν ειδικοί ηλιακοί συλλέκτες. Με τη βοήθεια των συλλεκτών αυτών θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μία βάση στη Σελήνη.

Ο κρατήρας Shackleton είναι μεγάλος σε επιφάνεια και έχει μεγάλο ύψος στα τοιχώματά του ώστε να παρέχει φυσική προστασία στη βάση που θα στηθεί εκεί.

Ο κρατήρας αυτός βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Το άμεσο αποτέλεσμα της εγκατάστασης των ειδικών συλλεκτών θα είναι κυρίως η παροχή απρόσκοπτης ενέργειας ισχύος έως και 1 Megawatt στο βάθος του κρατήρα, για την λειτουργία όλων των υποσταθμών.

Η μελέτη της NASA έχει χρονική διάρκεια 2 έτη, αλλά δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια το πότε περίπου θα μπορεί να πει κανείς ότι θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο από την πλευρά της NASA. To σίγουρο είναι ότι η Σελήνη αποτελεί και πάλι έναν από τους στόχους της διαστημικής εξερεύνησης.tribune

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications