Έντονη ανησυχία του αμερικανικού Πενταγώνου από τον ρωσικό δορυφόρο Cosmos-2504
Έντονη ανησυχία του αμερικανικού Πενταγώνου από τον ρωσικό δορυφόρο Cosmos-2504

Η δυνατότητα για ελιγμούς ενώ είναι σε τροχιά του ρωσικού δορυφόρου Cosmos-2504 – ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 31 Μαρτίου από τη βάση εκτόξευσης στο Plesetsk- έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό που να θεωρεί τον δορυφόρο ως «όπλο κατά άλλων δορυφόρων».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής Αεροπορίας «ένας ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο πραγματοποίησε τουλάχιστον προσεγγίσεις σε μικρή απόσταση στο τελευταίο στάδιο του πυραυλικού φορέα ο οποίος το είχε εκτοξεύσει».

Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση διαστημικών επιχειρήσεων JFCC (Strategic Command’s Joint Space Operations Center) της αμερικανικής Αεροπορίας που έχει την έδρα της στην αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια έχει υπό στενή παρακολούθηση τον ρωσικό δορυφόρο ο οποίος τουλάχιστον σε μια περίπτωση «φάνηκε ως να έσπρωξε το τελευταίο στάδιο του πυραυλικού φορέα σε υψηλότερη τροχιά».

Ο Cosmos 2504 εκτοξεύτηκε μαζί με ακόμη τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε πυραυλικό φορέα Rockot.
Από τότε το JFCC παρακολουθεί τον ρωσικό δορυφόρο ο οποίος έχει παρατηρηθεί να πλησιάζει σε διαστημικά σκουπίδια και μετά να απομακρύνεται από αυτά, εγείροντας τους φόβους των Αμερικανών ότι πρόκειται για δορυφόρο φονιά, που με την κινητική του ενέργεια μπορεί να καταστρέψει άλλους δορυφόρους.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications