Μυστηριώδεις «εξωγήινοι» ήχοι από τα όρια του Διαστήματος
Μυστηριώδεις «εξωγήινοι» ήχοι από τα όρια του Διαστήματος

Η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής – και δη νοημόνων- αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα «στοιχήματα» της επιστήμης.

Το πρόγραμμα SETI αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την αναζήτηση «ξένων» σημάτων από το Διάστημα, που θα υποδεικνύουν την ύπαρξη εξελιγμένων πολιτισμών.

Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι, ακόμα και αν κατά καιρούς έχουν υπάρξει ουκ ολίγοι «συναγερμοί». Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι μυστηριώδεις ήχοι που καταγράφηκαν σε ύψος 35 χιλιομέτρων από τον εξοπλισμό ενός φοιτητή πέρυσι, στο πλαίσιο ενός πειράματος της NASA για την καταγραφή ήχων από τα όρια της ατμόσφαιρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, τα μικρόφωνα του μπαλονιού ηλίου που χρησιμοποιήθηκε κατέγραψαν τον Αύγουστο υποήχους – συχνότητες τόσο χαμηλές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές από ανθρώπινα αυτιά, ωστόσο, μέσω της επιτάχυνσης των καταγραφών είναι δυνατή η ακρόασή τους.Τα μικρόφωνα αιωρούνταν πάνω από το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα και το εν λόγω μπαλόνι ήταν ένα από δέκα που απεστάλησαν από τη NASA στο πλαίσιο του High Altitude Student Platform.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πρώτες καταγραφές υποήχων σε τόσο μεγάλα ύψη, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μπόουμαν, τον φοιτητή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα που κατέγραψε τους ήχους, τους οποίους περιέγραψε στο LiveScience σαν να προέρχονταν από επεισόδιο των X-Files- εντύπωση που εντείνεται από το ότι μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί επιστημονικά από πού προέρχονται.

Οι εκτιμήσεις για την προέλευσή τους ποικίλλουν: από αιολική «φάρμα» που βρισκόταν κάτω από την πορεία του μπαλονιού, μέχρι θαλάσσια κύματα, αναταράξεις αέρα κ.α. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι εξεπλάγη από την πολυπλοκότητα του σήματος, δίνοντας «τροφή» στις πιο τολμηρές θεωρίες, περί πιθανής εξωγήινης προέλευσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications