ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ - ΕΚΤ: Ισως να μην ανοίξουν την Δευτέρα οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ - ΕΚΤ: Ισως να μην ανοίξουν την Δευτέρα οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η ΕΚΤ είπε στο Eurogroup ότι δεν είναι σίγουρη για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που ωστόσο διαψεύδουν άλλες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο. Ο Κερέ απάντησε: «Αύριο ναι. Για τη Δευτέρα δεν ξέρω». Σύμφωνα πάντως με τον δημοσιογράφο των Financial Times Peter Spiegel, η ΕΚΤ διαψεύδει ότι προειδοποίησε πως οι τράπεζες ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα Πέμπτη υπήρξαν σημαντικές εκροές που έφτασαν το 1 δισ. ευρώ. Το ποσό έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο Παρασκευή καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων. Χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, προχθές 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.Όσο για το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA, πηγές υποστηρίζουν ότι κινείται σε οριακά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Κυβέρνηση: Σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων
Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης. «Αυτές οι τακτικές, υπογραμμίζουν, είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ» ΓΚΙΣΕ ΚΑΙ ATM: Σήκωσαν μόνο σήμερα 1δισ. ευρώ από τις τράπεζες!
Έως 1 δισ. ευρώ ανήλθαν σήμερα οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, ποσό που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων.Χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, προχθές 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.Το μαξιλάρι ρευστότητας στον ELA κινείται σε οριακά επίπεδα, υποστηρίζουν πηγές. Χθες η ΕΚΤ έδωσε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο του ELA στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε, τέλος, η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στα γραφεία της Ενωσης. Η συνάντηση ήταν άτυπη, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους τραπεζίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

www.crashonline.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications