Η πανούκλα του Ιουστινιανού, ο πρώτος βιολογικός πόλεμος που σκότωσε 25 έως και 100 εκατομμυρια Έλληνες.

Υπάρχουν υποψίες πως ήταν ο πρώτος βιολογικός πόλεμος που στράφηκε κατά των Ελλήνων και της Ρώμης γενικότερα.Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός έμεινε στην ιστορία επειδή προσπάθησε να αποκαταστήσει την λαβωμένη δόξα της αρχαίας Ρώμης, διεξάγοντας μια σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες για να ξαναπάρει τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι βάρβαροι λένε, μπορεί και να ηταν εχθρός εκ των έσω .

Όμως, ενώ οι στρατιές του Ιουστινιανού είχαν μία φευγαλέα επιτυχία, μία μάστιγα που φέρει το όνομά του ήταν πολύ πιο θανατηφόρα. Περίπου στα 540 μ.Χ., μια ασθένεια που λέγεται πως προήλθε από αρουραίους στην Αίγυπτο - που ήταν ο σιτοβολώνας του κόσμου της Μεσογείου - εξαπλώθηκε στην Βυζαντινή πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη (η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη), όπου, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, πέθαιναν 5.000 την ημέρα και σκότωσε σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της αρχαίας μητρόπολης ».

Από εκεί, η πανούκλα κινήθηκε ανατολικά και δυτικά, γινόμενη η πιο θανατηφόρα πανδημία στην γνωστή αρχαιότητα. Μισό αιώνα μετά την έναρξή της, περίπου 25 έως και 100 εκατομμυρια στην Ευρώπη και την Ασία είχαν πεθάνει. Μερικοί ιστορικοί λένε ότι η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη για την Περσική και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία που τους καθιστούσε ευάλωτους στις μουσουλμανικές κατακτήσεις του επόμενου αιώνα. Η καταστροφή που προκάλεσε η πανούκλα μας έβαλε στην περίοδο που είναι γνωστή ως οι Σκοτεινοί Αιώνες στην Ευρώπη.

Η πανούκλα του Ιουστινιανού

Ένα χαρακτηριστικό της πανούκλας του Ιουστινιανού ήταν η νέκρωση του χεριού. Η πανούκλα του Ιουστινιανού (541-542) ήταν μια πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο), ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, την αυτοκρατορία των Σασσανιδών και τις μεσογειακές λιμάνια - πόλεις. Έχει κληθεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ιστορίας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η αιτία της πανδημίας ήταν η Yersinia pestis, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την βουβωνική πανώλη. Οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της πανούκλας κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ιουστινιανού έχει συγκριθεί με εκείνη του Μαύρου Θανάτου. Ο Προκόπιος είδε την επιδημία να έχει παγκόσμια εμβέλεια. [ Γενετικές μελέτες δείχνουν πως η Κίνα ήταν η κύρια πηγή της μόλυνσης.

Πιθανόν ο ιός να εισήχθη από την Κίνα, διότι από την Κίνα οι Χριστιανοί αγόραζαν εκρηκτικά με τα οποία κατέστρεφαν τους Ελληνικούς ναούς, όπως αποδεικνύεται από την μορφή των ερειπίων των ναών.

Η πανούκλα επέστρεφε περιοδικά μέχρι τον 8ο αιώνα. Τα κύματα της νόσου είχαν σημαντική επίδραση στη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι σύγχρονοι ιστορικοί ονόμασαν αυτήν την μάστιγα ως περιστατικό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α ' της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκράτορίας, ο οποίος ήταν αυτοκράτορας κατά το χρόνο της αρχικής έκρηξης που προσβλήθηκε από τη νόσο ο ίδιος και όμως επέζησε.Σημ. Είχαν οι μολυντές στα χέρια τους την θεραπεία;

Προέλευση και διάδοση .

Το ξέσπασμα στην Κωνσταντινούπολη πιστεύεται πως έγινε στην πόλη από μολυσμένα ποντίκια που βρίσκονταν σε σκάφη σιτηρών που έφθασαν από την Αίγυπτο. Για να θρέψει τους πολίτες της, η πόλη και οι απομακρυσμένες κοινότητες εισήγαγαν τεράστιες ποσότητες σιτηρών, ως επί το πλείστον από την Αίγυπτο. Τα πλοία των σιτηρών μπορεί να ήταν η αρχική πηγή της μόλυνσης, καθώς ο πληθυσμός των αρουραίων (και των ψύλλων) στην Αίγυπτο διατρεφόταν από τις μεγάλες σιταποθήκες που διατηρούσε η κυβέρνηση. Ο βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος ανέφερε για πρώτη φορά την επιδημία στα 541 από το λιμάνι του Πηλούσιου, κοντά στο Σουέζ στην Αίγυπτο.

Δύο άλλες πηγές από πρώτο χέρι για τις καταστροφές της πανούκλας ήταν ο Σύριος εκκλησιαστικός ιστορικός Ιωάννης της Εφέσου και ο Ευάγριος ο Σχολαστικός, ο οποίος ήταν παιδί στην Αντιόχεια κατ' εκείνη τη χρονική στιγμή και αργότερα έγινε εκκλησιαστικός ιστορικός. Ο Ευάγριος είχε προσβληθεί από την ασθένεια, αλλά επέζησε. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων αναζωπυρώσεων της νόσου στη διάρκεια της ζωής του, έχασε τη γυναίκα του, την κόρη του και το παιδί της, τα άλλα παιδιά, τους περισσότερους από τους υπηρέτες του, και τους ανθρώπους του από την επαρχιακή περιουσία του.

Ο Προκόπιος, σε ένα απόσπασμα που ακολουθεί κατά πόδας τον Θουκυδίδη, καταγράφει ότι στο αποκορύφωμά της η νόσος σκότωνε 10.000 ανθρώπους καθημερινά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η ακρίβεια του ποσού αυτού τίθεται υπό αμφισβήτηση και ο πραγματικός αριθμός πιθανώς να μην έγινε ποτέ γνωστός. Σημείωσε ότι, επειδή δεν υπήρχε χώρος για να θάψουν τους νεκρούς, τους άφηναν να στοιβάζονται στους ακάλυπτους χώρους. Στην Μυστική Ιστορία του, καταγράφει την ερήμωση της υπαίθρου και αναφέρει την αδίστακτη συμπεριφορά από τον σκληρό Ιουστινιανό:

Όταν ο λοιμός σάρωσε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο και κυρίως την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , αφανίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής κοινότητας και αφήνοντας ένα ίχνος της θλίψης στο πέρασμά του, ο Ιουστινιανός δεν έδειξε έλεος προς τους κατεστραμένους ελεύθερους πολίτες. Ακόμα και τότε, δεν υποχώρησε ώστε να μην απαιτήσει την ετήσια φορολογία, αλλά απαιτούσε όχι μόνο το ποσό στο οποίο είχε εκτιμηθεί σε κάθε άτομο, αλλά και το ποσό για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο αποβιώσας γείτονάς του.

Ως αποτέλεσμα της πανούκλας στην ύπαιθρο, οι αγρότες δεν μπορούσαν να αναλάβουν τη φροντίδα των καλλιεργειών και η τιμή του σιταριού αυξήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός είχε δαπανήσει τεράστια ποσά χρημάτων για τους πολέμους εναντίον των Βανδάλων στην περιοχή της Καρχηδόνας και το βασίλειο των Οστρογότθων στην Ιταλία. Ο ίδιος είχε αφιερώσει σημαντικά κεφάλαια για την κατασκευή των μεγάλων εκκλησιών, όπως η Αγία Σοφία. Καθώς η αυτοκρατορία προσπαθούσε να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά, η πανούκλα μείωσε τα φορολογικά έσοδα, πιθανώς λόγω του μεγάλου αριθμού των θανάτων και της διατάραξης της γεωργίας και του εμπορίου. Ο Ιουστινιανός έθεσε γρήγορα σε ισχύ νέα νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πλεόνασμα των μηνύσεων κληρονομιάς ως αποτέλεσμα των θυμάτων που πέθαιναν και άφηναν εξ αδιαθέτου περιουσίες.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανούκλας για την ευρωπαϊκή ιστορία ήταν τεράστιες. Καθώς η νόσος εξαπλώθηκε σε πόλεις με λιμάνια γύρω από τη Μεσόγειο, οι Γότθοι αναζωογονήθηκαν και η σύγκρουσή τους με την Κωνσταντινούπολη εισήλθε σε μια νέα φάση. Η πανούκλα αποδυνάμωσε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε κρίσιμο σημείο, όταν τα στρατεύματα του Ιουστινιανού είχε σχεδόν καταλάβει όλη την Ιταλία και τη δυτική ακτή της Μεσογείου.

Αυτή η εξέλιξη της κατάκτησης θα επανένωνε τον πυρήνα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παρά το γεγονός ότι η κατάκτηση συνέβη το 554, η επανένωση δεν κράτησε πολύ. Στο 568, οι Λομβαρδοί εισέβαλαν στην βόρεια Ιταλία, νίκησαν τον μικρό βυζαντινό στρατό που είχε μείνει πίσω, και ίδρυσε το Βασίλειο των Λομβαρδών. Έτσι ξεκίνησε ο κατακερματισμός της Ιταλίας, ο οποίος διήρκεσε μέχρι το Risorgimento του 19ου αιώνα. Η πανούκλα μπορεί να συνέβαλε επίσης στην επιτυχία των Αράβων μερικές γενιές αργότερα στους βυζαντινούς-Αραβικούς Πολέμους.

Μερικοί μελετητές υπέθεσαν ότι η πανούκλα διευκόλυνε την αγγλοσαξονική κατάκτηση της Βρετανίας, δεδομένου ότι τα επακόλουθά της συνέπεσαν με τις ανανεωμένες Σαξονικές επιθέσεις στα 550, μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι Σάξονες, ήταν ισχυροί. Ο Maelgwn, βασιλιάς της Gwynedd, ειπώθηκε πως πέθανε από την «Κίτρινη Μάστιγα της Rhos" γύρω από 547 και 548-549, η πανούκλα κατέστρεψε και την Ιρλανδία . Οι Σαξονικές πηγές αυτής της περιόδου είναι σιωπηλές, καθώς δεν υπάρχουν αγγλικά έγγραφα του έκτου αιώνα.

Οι Βρετανοί μπορεί να είχαν σε δυσανάλογο βαθμό επηρεασθεί λόγω των εμπορικών επαφών με την Γαλατία αλλά και για άλλους παράγοντες, , όπως τα Βρεττανικά οικιστικά μοντέλα είχαν μεγαλύτερη διασπορά από τα αγγλικά , τα οποία «θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν την μετάδοση της πανώλης από τους αρουραίους». Σε αυτήν την εποχή, οι βρετανικές πηγές είναι πιο πιθανό να αναφέρουν τις φυσικές καταστροφές από τις Σάξονικές. Επιπλέον, «τα στοιχεία για το εμπόριο τεχνουργημάτων μεταξύ των βρετανών και των Άγγλων" υποδηλώνουν σημαντική αλληλεπίδραση και «η ελάχιστη αλληλεπίδραση σίγουρα θα συνεπαγόταν έναν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της πανούκλας ".

Νοσηρότητα και ποσοστό θνησιμότητας.

Ο αριθμός των θανάτων θα είναι πάντα αβέβαιος. Οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η πανούκλα σκότωνε πάνω από 5.000 άτομα την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη κατά την κορύφωση της πανδημίας. Η αρχική πανούκλα σκότωσε τελικά ίσως το 40% των κατοίκων της πόλης και προκάλεσαν το θάνατο έως και το ένα τέταρτο του ανθρώπινου πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου. ] Η συχνές επόμενες φάσεις της πανούκλας συνέχισαν να χτυπούν τον 6ο, 7ο και 8ο αιώνα , με την ασθένεια γίνεται όλο και πιο εντοπισμένη και λιγότερο λοιμογόνα. Μια εκτίμηση λέει ότι στην πανούκλα του Ιουστινιανού σκοτώθηκαν 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Μετά την τελευταία επανάληψη στα 750, οι πανδημίες στην κλίμακα της πανούκλας του Ιουστινιανού δεν εμφανίστηκαν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τον Μαύρο Θάνατο (Black Death) του 14ου αιώνα.

Αιτία

Η πανούκλα του Ιουστινιανού θεωρείται γενικά ως το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα της βουβωνικής πανώλης. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην ιστορική περιγραφή των κλινικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας και την ανίχνευση της Y. pestis σε DNA από ανθρώπινα υπολείμματα σε αρχαίους τύμβους και σε μνημεία που χρονολογούνται στην περίοδο αυτή.

Μια γενετική μελέτη του βακτηρίου που προκάλεσε την βουβωνική πανώλη βασίστηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από τα υπολείματα θυμάτων της πανούκλας στο Λονδίνο του 14ου αιώνα και μια έρευνα άλλων δειγμάτων υποδηλώνει ότι η πανούκλα του Ιουστινιανού και άλλων από την αρχαιότητα προέκυψε είτε τώρα - από εκλείψαντα στελέχη της Yersinia pestis γενετικά διαφορετικά από το στέλεχος του 14ου αιώνα, ή προέρχονται από παθογόνα εντελώς άσχετα με τη βουβωνική πανώλη. Ωστόσο, χρειάζεται επιπλέον εργασία από τους ίδιους ερευνητές που σημείωσαν ότι η εξάπλωση πολλών ασυνήθιστων σύγχρονων παραλλαγών της πανώλης σε όλο τον κόσμο που μπορούν να χρονολογηθούν από μια εκδήλωση της ακτινοβολίας που συμπίπτει με την πανούκλα του Ιουστινιανού, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι προκλήθηκε από ένα στέλεχος της βουβωνικής πανώλης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications