Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κλείστε τους λογαριασμούς σας στο Facebook αν δεν θέλετε να σας κατασκοπεύουν
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κλείστε τους λογαριασμούς σας στο Facebook αν δεν θέλετε να σας κατασκοπεύουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα πρέπει να κλείσουν τους λογιαριασμούς τους στο Facebook, εάν θέλουν να διατηρήσουν τα δεδομένα και τις πληροφορίες τους ασφαλείς και ιδιωτικές από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού πρώτα διαπιστώθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία Safe Harbour δεν προστατεύει τα δεδομένα των πολιτών.

Τα σχόλια έγιναν από τον δικηγόρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Bernhard Schima, σε μία δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε από τον αγωνιστή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Maximilian Schrems, και η οποία εξετάζει αν τα δεδομένα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή, εφόσον βρεθούν στις ΗΠΑ, στην μετά-Snowden εποχή, και μετά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει.

"Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κλείσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook, αν έχετε" είπε ο Schima στην Γενικό Εισαγγελέα Yves Bot στην ακρόαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Όταν ρωτήθηκε άμεσα, η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει στο δικαστήριο ότι οι κανόνες του νομικού πλαισίου του "Ασφαλούς Λιμένα" παρέχουν επαρκή προστασία στα δεδομένα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχει σήμερα.

Η υπόθεση "the Facebook data privacy case" αφορά κυρίως στο υφιστάμενο πλαίσιο "ασφαλούς λιμένα" που καλύπτει την μετάδοση δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών κατά μήκος του Ατλαντικού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χωρίς το framework η μεταφορά δεδομένων της ιδιωτικής ζωής έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται από την νομοθεσία. Η υπόθεση μάλιστα περιλαμβάνει καταγγελίες ενάντια στις εταιρείες Apple, Facebook, Microsoft, Skype και Yahoo.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι οι αρχές του "Safe Harbour" είναι απαραίτητες πολιτικά, όσο και οικονομικά, αλλά και πως είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να της επιτραπεί να το μεταρρυθμίσει με ένα σχέδιο 13 σημείων για να εξασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications