'Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μάτια μας έχουν διαφορετικά χρώματα;
'Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μάτια μας έχουν διαφορετικά χρώματα;

Θεωρούμε δεδομένο το χρώμα των ματιών μας. Είτε τα μάτια μας είναι καφέ, μπλε ή πράσινα, το βλέπουμε αυτό ως ομορφιά και τίποτα περισσότερο. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μάτια μας έχουν διαφορετικά χρώματα;

Μπορεί να σας εκπλήξει ο γεγονός ότι στην ανθρώπινη φυλή όλοι ξεκίνησαν με το ίδιο χρώμα ματιών, που ήταν το καφέ. Οι διαφορές στο χρώμα των ματιών προήλθαν από διακυμάνσεις, και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οπως το μπλε χρώμα, έγινε μια μετάλλαξη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008, ο καθένας που έχει μπλε μάτια έχει ακριβώς το ίδιο πρόγονο πάνω από 7000 χρόνια πριν, ο οποίος γεννήθηκε κάπου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με την μετάλλαξη.

Ο καθηγητής Hans Eiberg από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, " Μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας οδήγησε στη δημιουργία ενός «διακόπτη», το οποίο κυριολεκτικά "απενεργοποίησε" την ικανότητα να παράγουν καφέ τα μάτια. "

Καθηγητής, με εξαντλητική μελέτη από το έτος 1996, ταξίδεψε σε δίφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και η Δανία, για να μελετήσει το μπλε χρώμα των ματιών. Μέσω αυτής της μελέτης του μιτοχονδριακού DNA, ο καθηγητής ανακάλυψε την τοποθεσία του γονιδίου για το χρώμα των ματιών.

Το γονίδιο OCA2 έχει προγραμματιστεί για την παραγωγή μελανίνης , η οποία είναι υπεύθυνη για τα μαλλιά και το χρώμα του δέρματος, καθώς και το χρώμα των ματιών. Ο «διακόπτης» που βρίσκεται δίπλα στο γονίδιο OCA2 και πραγματικά αναστέλλει μόνο τη μελανίνη που παράγει, δημιουργώντας έτσι τα μπλε μάτια.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή τη διαδικασία μας επιτρέπει να καταλάβουμε γιατί το μπλε χρώμα των ματιών προέρχεται από έναν πρόγονο.

Αυτό το χρώμα των ματιών προέρχεται από μια ακριβή διακύμανση σε μελανίνη, θεωρείται ότι πέρασε από ένα μόνο πρόγονο σε όλες τις γενιές.Σε άτομα με πράσινα ή καστανά μάτια, το χρώμα διακύμανσης είναι πιο τυχαίο στην αλλαγή.

Το μπλε χρώμα των ματιών πράγματι προέρχονταν από μια γενετική μετάλλαξη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαφορές στο χρώμα των ματιών μας έχει τίποτα να κάνει με την υγεία ή τις επιδόσεις στη ζωή μας. Στο παρελθόν, αυτά τα γονίδια δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην ικανότητά μας να επιβιώσουμε.

ΑΠΌΔΟΣΗ ©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications