Dark Sword: Το υπερηχητικό UCAV της Κίνας ή το νέο της στρατηγικό βομβαρδιστικό; video
Dark Sword: Το υπερηχητικό UCAV της Κίνας ή το νέο της στρατηγικό βομβαρδιστικό;

Το σχέδιο της Κίνας του UAV μάχης γνωστό με το όνομα "Dark Sword" ίσως αποτελέσει το πρώτο υπερηχητικό drone σε παγκόσμια χρήση σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Γνωστό στην Κίνα ως "Anjian" πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006 ως σχέδιο υπό ανάπτυξη στο Zhuhai Airshow και αφορούσε ένα τριγωνικού σχήματος αεροσκάφος.

Το μοντέλο στη συνέχεια επιδείχθηκε στο γαλλικό air show του Bourget για να «εξαφανιστεί στη συνέχεια από κάθε άλλη δημόσια αναφορά για την εξέλιξή του. Για το τι έχει γίνει οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν πως το σχέδιο έχει ακυρωθεί εξαιτίας μη επαρκούς χρηματοδότησης ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη αυτή τη φορά όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Κινέζος ειδικός επί αεροναυτικών θεμάτων Fu Qianshao δήλωσε στο CCTV ότι αν και δεν γνωρίζει την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Dark Sword αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο υπερηχητικό drone στον κόσμο εάν η ανάπτυξή του συνεχιστεί με επιτυχία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν θα είναι έκπληξη εάν το πρόγραμμα συνεχίζεται με πλήρη εξέλιξη αλλά μυστικά αυτή τη φορά προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις στην Κίνα πάντως συγκλίνουν στο γεγονός ότι το "Dark Sword" εξακολουθεί να αναπτύσσεται αν και πολλοί είναι που υποστηρίζουν πως το σχέδιο ίσως τελικά δεν αποτελέσει τη βάση για ένα UAV μάχης αλλά για ένα επανδρωμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό κάτι που η Κίνα θεωρείται πως έχει ως ανομολόγητο στόχο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications