ΓΥΝΑΙΚΕΣ στα ΟΠΛΑ! Δεν φοβούνται ΘΕΟΥΣ και ΔΑΙΜΟΝΕΣ οι μαχήτριες από το Κουρδιστάν! (φωτο+video)
Χασράλ Χασάντ, 23 ετών, Φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου YPJ, στις παρυφές της Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου του 2014

Χασράλ Χασάντ, 23 ετών, Φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου YPJ, στις παρυφές της Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου του 2014.
Ένα αναλυτικό άρθρο για τις στρατιωτίνες από το Συριακό Κουρδιστάν: Μια ομάδα 7.500 στρατιωτίνων πολεμούν επί 2 χρόνια, σε ανυπολόγιστα επικίνδυνες συνθήκες . Κάθε μέρα, συνεχίζουν να μάχονται, παρά τον αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Αντιμετωπίζουν δυνάμεις ανώτερες από τις δικές τους, με εχθρικό οπλισμό που είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος από το δικό τους, κατά ενός αδυσώπητου εχθρού: του Ισλαμικού Κράτους. Και όμως συνεχίζουν να μάχονται.

Όπως διαβάσαμε στο onalert.gr η ομάδα στην οποία αναφερόμαστε είναι η YPG, και είναι η Γυναικεία Μονάδα Προστασίας του συριακού Κουρδιστάν, μια αμιγώς γυναικεία, εθελοντική κουρδική στρατιωτική φράξια της Συρίας που ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό την άμυνα του κουρδικού πληθυσμού από τις θανάσιμες επιθέσεις πολλών εχθρών: του Σύριου προέδρου, Μπάσαρ αλ-Άσσαντ, του Μετώπου Νούσρα (που είναι παρακλάδι της αλ- Κάιντα) και του “Ισλαμικού Κράτους

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του BBC, η μονάδα γυναικών YPJ και η ομόλογη σε αυτήν μονάδα ανδρών YPG, χαρακτηρίστηκαν ως “εξαιρετικά αποτελεσματικοί” στον πόλεμο κατά του ολοένα αναπτυσσόμενου στρατιωτικά “Ισλαμικού Κράτους”, παρά τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν σε σχέση με τις εχθρικές δυνάμεις. Στη γυναικεία μονάδα YPJ αναφέρθηκε πρόσφατα και η Ουάσιγκτον Ποστ, προτείνοντας την ως μια φερέγγυα στρατιωτική σύμμαχο της Δύσης.

Τόσο η YPJ όσο και η YPG, πήραν εύσημα όταν βοήθησαν τις ΗΠΑ στη διαδικασία εκκένωσης χιλιάδων αμάχων Γιαζίντι που είχαν αποκλειστεί στο όρος Σίντζαρ όταν οι μαχητές της ISIS εισέβαλαν στις πόλεις τους.

Η Αμερικανίδα φωτογράφος Erin Trieb πέρασε πρόσφατα μια βδομάδα καταγράφοντας μέλη της μονάδας YPJ σε διάφορα στρατιωτικά φυλάκια και βάσεις της Νοτιοανατολικής Συρίας, κατά μήκος των κουρδο-συριακής συνοριογραμμής. Η φωτογράφος περιγράφει ένα περιστατικό που την εντυπωσίασε κατά την παραμονή της στην περιοχή: “Ένα πρωινό άκουσα δυο δυνατές εκρήξεις, την μια μετά την άλλη. Τότε ρώτησα την μεταφράστρια μου, την Ράμα, τι συνέβη, και εκείνη μου απάντησε,’Μην ανησυχείς, απλά η YPJ και η ISIS καλημερίζουν η μια την άλλη’ ”

Και η έρευνα στο Onalert.gr συνεχίζεται….

Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια από τις πιο διαβόητες και αιμοσταγείς παραστρατιωτικές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο; Γιατί η Δύση γνωρίζει τόσο λίγα για αυτές;

Έβιν Αχμέντ, 26 ετών, φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου της YPJ στις παρυφές του Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου 2014

“Πρέπει να είναι απαλλαχτούμε από τη συριακή κυβέρνηση,” λέει το μέλος της YPJ, Evin Ahmed, 26, (που απεικονίζεται παραπάνω). Συμπληρώνοντας «Θα πρέπει να ελέγξουμε οι ίδιοι την περιοχή χωρίς να εξαρτόμαστε από αυτούς. Η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την [ISIS], αμυνόμαστε από τον εχθρό και υπερασπιζόμαστε τους πάντες… ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος.”

Η Αχμέντ, όπως και οι συμπολεμίστριες της στην YPJ, είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένη στις συντρόφους της. “Λατρεύω το να είμαι στρατιωτίνα του YPJ, αγαπώ τις συμπολεμίστριες μου, είμαστε σαν αδελφές. Αυτή είναι ο τρόπος ζωής μου. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω κατά άλλο τρόπο.”

και εδώ τι γίνεται όταν πέσουν στα χεριά του isis ! ούτε και αυτοί δεν ξέρουν γιατι σκοτώνουν !!!!

Οι άνανδροι του ISIS αποκεφαλίζουν τις Κούρδισες αμαζόνες στο Κομπανι. ήταν θέλημα του Αλλάχ!!!

Τα αισθήματα αφοσίωσης, είναι παρόμοια σε όλα τα μέλη της YPJ, που ζουν ακολουθώντας έναν κώδικα ειλικρίνειας, ηθικής και δικαιοσύνης. “Το σύνθημα που χρησιμοποιούν είναι το Haval που σημαίνει φιλία”, εξηγεί η φωτογράφος “αυτή η αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτές. Καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς μεταξύ τους, αλλά και προς εμένα, καθώς μου φέρθηκαν αλληλέγγυα και συντροφικά. Φωνάζουν η μια την άλλη Χαβάλ, και όταν απευθύνονταν σε μένα με φώναζαν αντίστοιχα Χαβάλ Ερίν. Κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το αίσθημα του ανήκειν και της αλληλουποστήριξης”.

Η γυναικεία ομάδα διαθέτει μαχήτριες ηλικίας από 18 έως 40 ετών, αν και υπάρχουν ορισμένες έφηβες εθελόντριες όπως η Χεβεντάρ Μοχάμεντ, που είναι ηλικίας μόλις 12 ετών. Οι στρατεύσιμες κάτω των 18 ετών δεν επιτρέπεται να πολεμήσουν, αλλά συμμετέχουν στα γυμνάσια και βοηθούν την ομάδα εκτελώντας επικουρικές εργασίες, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας και εκτελώντας άλλες εργαίες στην μονάδα τους. Η Χεβεντάρ, όπως και αρκετές άλλες μαχήτριες της YPJ, εμπνεύστηκε και εντάχθηκε στη μονάδα, εξαιτίας της φήμης που έχει αυτή, στην καλλιέργεια δυνατών, ανεξάρτητων γυναικών και για την θετική προσφορά της στην κοινότητα.

Στρατιωτίνα της YPJ, Hevedar Mohammed, 12 ετών, φωτογραφημένη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε βάση της YPJ, κοντά στην πόλη Derek, της Συρίας, 20 Αυγούστου 2014.

Όπως είπε η έφηβη Χεβεντάρ, “στο σπίτι, έβλεπα όλες τις φίλες μου να κατατάσσονται στην YPJ. Μια μέρα, επέστρεψα σπίτι και είπα στη μητέρα μου ότι θέλω να καταταγώ και εγώ. Αρχικά μου είπε όχι, γιατί ήμουν πολύ μικρή. Όταν όμως επέμεινα, μου είπε πως μπορούσα. Ο πατέρας μου είναι πολύ περήφανος για μένα.”

Πολλές από τις γυναίκες όπως η Στρατηγός Ζελαλ, 33 ετών, μια από τις ηγέτιδες του YPJ, αναλύει πως η ανεξαρτησία της γυναίκας στη μονάδα φέρνει αλλαγές στην θέση των Κουρδισσών σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. “Δεν θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά και να είμαι στο σπίτι όλη μέρα. Θέλω να είμαι ελεύθερη. Αν δεν μπορούσα να είμαι μια YPJ, πολύ φοβάμαι ότι το μαχητικό πνεύμα μου θα πέθαινε. Το να είμαι στρατιωτίνα της YPJ σημαίνει ότι είμαι ελεύθερη”.

Στρατηγός Zelal, 33ετών, Φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου YPJ, στις παρυφές της Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου του 2014.

Όπως επισημαίνει η φωτογράφος, “Κυριαρχεί η αίσθηση μεταξύ των γυναικών πως η YPJ είναι από μόνη της ένα φεμινιστικό κίνημα, αν και αυτή δεν είναι η πρωταρχική αποστολή της μονάδας. Οι γυναίκες επιθυμούν ‘ισότητα’ μεταξύ ανδρών και γυναικών και ένα μέρος των λόγων που επιλέγουν να ενταχθούν στην μονάδα είναι το ότι μπορούν να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις προοπτικές των γυναικών στη δική τους κουλτούρα- μπορούν να είναι δυνατές, μπορούν να είναι ηγέτιδες.”

Σα ελ Μοράντ, 20 ετών, φωτογραφημένη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε βάση της YPJ, κοντά στην πόλη Derek, της Συρίας, 20 Αυγούστου 2014

Μια 20χρονη μαχήτρια, η Σα ελ Μοράντ, υποστηρίζει πως ο λόγος που κατατάχθηκε στην YPJ είναι να αποδείξει πως “μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα που οι άνδρες μπορούν να κάνουν. Ότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για μας. Όταν ήμουν στο σπίτι, όλοι οι άντρες σκέφτονταν πως οι γυναίκες είμαστε απλά για το καθάρισμα του σπιτιού και δεν δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω από το οικιακό περιβάλλον. Όταν όμως μπήκα στην YPJ, όλα άλλαξαν. Απέδειξα σε όλους πως μπορώ να κρατήσω όπλο, ότι μπορώ να αγωνιστώ σε πεδίο συγκρούσεων, ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε ήταν αδιανόητο να κάνει μια γυναίκα. Τώρα, ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν οι άνδρες στην πατρίδα μου, αλλά και τις άλλες γυναίκες, έχει αλλάξει. Τώρα βλέπουν πως είμαστε ίσοι, και πως έχουμε τις ίδιες ικανότητες. Καταλαβαίνουν πως είμαστε δυνατές και πως μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε κάνουν και εκείνοι.”

Ζεβίν Μποτάν, 20 ετών, Φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου YPJ, στις παρυφές της Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου του 2014.

Σύμφωνα με την φωτογράφο, οι γυναίκες όντως αντιμετωπίζονται ως δυνατές, πειθαρχημένες και αφοσιωμένες στο καθήκον, όσο και οι άντρες συνάδελφοι τους. Διανύουν μήνες σκληρής εκπαίδευσης στην χρήση οπλισμού και κινήσεις τακτικής, προτού τους επιτραπεί να πολεμήσουν. Επιπλέον, τιμούνται από τις κοινότητες τους, και αυτό, είναι για την φωτογράφο κάτι μη αναμενόμενο, σε μια περιοχή του κόσμου όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερες των ανδρών.

Μιζγκουίν Εμραλί, 14 ετών, Φωτογραφημένη σε φυλάκιο ελέγχου YPJ, στις παρυφές της Ράμπια, στο Κουρδιστάν, στις 7 Αυγούστου του 2014.

Τέλος, οι εχθροί συχνά τις αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο φόβο από ότι τους άντρες καθώς, όπως επισημαίνει η φωτογράφος, “Θεωρείται ότι οι μαχητές της ISIS τις φοβούνται περισσότερο από τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, καθώς εάν σκοτωθούν από γυναικείο χέρι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στο Παράδεισο”

Δείτε παρακάτω το 60λεπτο βίντεο αφιέρωμα γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής της Βρετανίας στις Κούρδισσες μαχήτριες της YPJ

60λεπτο βίντεο

makeleio.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications