99 Ημέρες χωρίς Facebook... Αντέχετε;
99 Ημέρες χωρίς Facebook... Αντέχετε;

Σε απάντηση του αμφιλεγόμενου πειράματος που πραγματοποιήσε το Facebook σε περίπου 700.000 ανυποψίαστους χρήστες και ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν, η δημιουργική ομάδα Just της Ολλανδίας ξεκινάει ένα νέο πείραμα με σκοπό να δείξει πώς μεταβάλλονται οι δείκτες ευτυχίας αν για 99 ημέρες οι χρήστες παραμείνουν εκτός Facebook.

“99 Ημέρες Ελευθερίας” υπόσχεται η ομάδα Just της Ολλανδίας που καλεί όσους χρήστες το επιθυμούν να πάρουν μέρος σε ένα νέο πείραμα που προσπαθεί να ανιχνεύσει τη συσχέτιση ευτυχίας – αποχής από το facebook.

Μέσα στον διαδικτυακό τόπο 99daysoffreedom.com, δίνονται μία σειρά απλών οδηγιών συμμετοχής που ξεκινάει προτρέποντας τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν ως εικόνα προφίλ την ένδειξη “time off” και έναν αυτόματο μετρητή των 99 ημερών μακριά από το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο. Την 33η, την 66η και την 99η ημέρα του πειράματος, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν ανώνυμα σε “ερωτηματολόγια ευτυχίας” τα οποία θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο προκειμένου στη συνέχεια να εξεταστούν και να αναλυθούν.

Οι εμπνευστές της ιδέας πιστεύουν ότι οι χρήστες θα εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους με πιο δημιουργικούς και ουσιαστικούς τρόπους

Η ιδέα προήλθε ως απάντηση στα κρυφά πειράματα που πραγματοποίησε το Facebook σε ανυποψίαστους χρήστες και αποκαλύφθηκαν λίγες ημέρες πριν ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Δεδομένου ότι 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες περνούν κατά μέσο όρο 17 λεπτά/ημέρα στο facebook, θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μία προσπάθεια να μελετηθεί: “πώς νιώθουν οι χρήστες όταν δεν το χρησιμοποιούν”. σκέφτηκε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πείραμα.

Σε αυτό το διάστημα, που ξεπερνάει τους τρεις μήνες, οι εμπνευστές της ιδέας, ευελπιστούν ότι όσοι πάρουν μέρος θα συνειδητοποιήσουν τον χρόνο που καταναλώνουν στο facebook και θα προσπαθήσουν να τον εκμεταλλευτούν με περισσότερο δημιουργικούς και ουσιαστικούς τρόπους, όπως π.χ. συμμετοχή σε εθελοντική εργασία, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, με δραστηριότητες εκτός σπιτιού κτλ.

Τα μυαλά της ιδέας πάντως επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ένα πείραμα-διαμαρτυρία κατά του facebook καθώς απεναντίας θεωρούν το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, μία πλατφόρμα την οποία και χρησιμοποιούν πιστά.

Αυτήν τη στιγμή, 2.756 άτομα απολαμβάνουν την ελευθερία μακριά από το facebook ενώ αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε τις αντοχές σας και να πάρετε μέρος στην έρευνα δεν έχετε παρά να μπείτε στο 99daysoffreedom.com.

Τι λέτε; Αντέχετε;

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications