Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 είσαι ερωτευμένη, αλλά εξαρτημένη;

Εδώ και καιρό νιώθεις θεατής στη ζωή . Κανονίζεις τις εξόδους σου με βάση το πρόγραμμα του συντρόφου σου. Σε απασχολούν μόνο τα δικά του προβλήματα, αφού πιστεύεις πως μόνο αυτά είναι σημαντικά. Οι ανάγκες σου και οι απαιτήσεις που κάποτε είχες, μπήκαν πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Μήπως δεν είσαι μια απλά ερωτευμένη, αλλά κατέληξες εξαρτημένη;
Μήπως δεν είσαι ερωτευμένη, αλλά εξαρτημένη;

Τι πρέπει να γνωρίζεις: η εξάρτηση από μια σχέση, αποτελεί ένα τρόπο συμπεριφοράς στον οποίο τα άτομα που πάσχουν απ' αυτήν τοποθετούν τις ανάγκες των άλλων πάντα πάνω από τις δικές τους ανάγκες. Συνήθως τα εξαρτημένα άτομα προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες (γονείς ή αδέλφια με προβλήματα αλκοολισμού ή ναρκωτικών), αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Σε άλλες περιπτώσεις μιλάμε για άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ και ο γονιδιακός παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτημένες προσωπικότητες.

Τα σημάδια των εξαρτημένων ατόμων
Δεν έχουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.
Μπερδεύουν την αγάπη με τη λύπηση.
Πλησιάζουν ανθρώπους με εθισμούς και ψυχολογικά προβλήματα, παραβλέποντας τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Παίρνουν ρόλο οσιομάρτυρα μέσα στις σχέσεις τους, στη συνέχεια όμως κουράζονται και αισθάνονται σταδιακά ότι τους εκμεταλλεύονται.

Αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.
Χάνουν την εμπιστοσύνη που είχαν σε αγαπημένα τους πρόσωπα (φίλους ή συγγενείς).
Στην αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, βρίσκουν και οι ίδιοι δίοδο στο ποτό, τα ναρκωτικά ή το τζόγο. Τα ιατρικά συμπτώματα της εξάρτησης
Άρνηση: τα άτομα που παγιδευτήκαν σε εξαρτημένες σχέσεις αποφεύγουν την αλήθεια. Διατηρούν επίμονα την ιδέα πως είναι απλά αφοσιωμένοι στις ανάγκες των άλλων.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: τα εξαρτημένα άτομα κρίνουν τους εαυτούς τους πολύ σκληρά. Νιώθουν πως δεν αξίζουν την αγάπη κανενός και δύσκολα πιστεύουν τα κοπλιμέντα τρίτων ιδίως όσα αφορούν την εξωτερική τους εμφάνιση.
Παθητικότητα: οι εξαρτημένες γυναίκες συμφωνούν με τη γνώμη των άλλων για να μην έρθουν σε ρίξη, φοβούμενες την απόρριψη. Κάνουν ελεύθερες σ3ξουαλικές σχέσεις για να επιβεβαιωθούν, βάζοντας στην άκρη τα δικά τους συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

Βιώνοντας μια εξαρτημένη σχέση
Εξαρτημένη, είναι μια σχέση μονόπλευρη ή συναισθηματικά καταχρηστική.
Ο ένας από τους δύο (συνήθως η γυναίκα) νιώθει φόβο, οργή, πόνο και ντροπή αλλά αποφεύγει το χωρισμό.
Ο ένας δεν λέει την αλήθεια για τα προβλήματα του άλλου με το φόβο μήπως τον χάσει (ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση).

Γυναίκες που βιώνουν εξαρτημένες σχέσεις, καταφεύγουν συχνά στην απιστία. Μέσα από τις παράλληλες σχέσεις που δημιουργούν επιβεβαιώνονται.

Η θεραπεία
Στα προχωρημένα στάδια της, η εξάρτηση διορθώνεται μόνο με ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, ή ατομική θεραπεία συμπεριφοράς. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι το πάσχον άτομο να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να θέλει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του.
Η θεραπεία μπορεί να γίνεται σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο. Σκοπός της είναι οι γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το ΕΓΩ τους και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα τους συναισθήματα. Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη και χρονοβόρα, έχει όμως αποτέλεσμα.

Μήπως έπεσες στην παγίδα;

  1. Μήπως δεν εκφράζεις τη διαφωνία σου;
  2. Δεν εκφράζεις τα πραγματικά σου αισθήματα;
  3. Ανησυχείς για την κρίση των άλλων;
  4. Νιώθεις απόρριψη;
  5. Αισθάνεσαι ανεπαρκής;
  6. Δεν νιώθεις άνετα όταν σου κάνουν κοπλιμέντα;
  7. Δεν λες ποτέ όχι;
  8. Αντιμετωπίζεις προβλήματα αλκοολισμού;
  9. Αισθάνεται διαρκή θυμό και καταπίεση;
  10. Δεν θες πλέον να μιλάς σε φίλους για τα προβλήματά σου;

Όσο περισσότερα "ναι" απάντησες στα παραπάνω δέκα ερωτήματα, τόσο πλησιάζεις το στάδιο μιας εξαρτημένης προσωπικότητας. Λάβε τα μέτρα σου! Η ζωή είναι ωραία.

womenonly.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications