Το μικρό σπίτι στο λιβάδι!!
Το μικρό σπίτι στο λιβάδι!

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, που προβαλλόταν στην αμερικανική τηλεόραση από το 1974 έως το 1982 αλλά και από τις τηλεοράσεις των περισσότερων χωρών (και επαναλαμβάνεται σχεδόν μέχρι σήμερα), δεν ήταν απλώς μια σειρά για όλη την οικογένεια.

Ηταν το τηλεοπτικό «ζαχαρωτό» ενός κόσμου, που ανακάλυπτε τη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα της ζωής στη φύση, ενώ ξεχείλωναν οι μεγάλες πόλεις, γινόταν όλο και πιο σκληρός ο ανταγωνισμός στην εργασία, τα κοινωνικά κινήματα είχαν αναδείξει τη σκληρή καταπίεση των παραδοσιακών ρόλων και του πουριτανισμού, που βασάνιζε μέχρι νοσηρότητας τις αμερικανικές οικογένειες - και όχι μόνο.

Αλλά «βράχος» ο Τσαρλς Ιγκαλς (Μάικλ Λάντον), ο πάτερ φαμίλιας που λάτρευε σύζυγο και κόρες, τις μεγαλύτερες Μαίρη (Μελίσα Σου-Αντερσον) και Λόρα (Μελίσα Γκίλμπερτ). Ακολουθούσαν τα δύο πιτσιρίκια και στο τέλος προστέθηκαν ακόμη τρία υιοθετημένα και με τη γλυκύτατη μητέρα τους ζούσαν όλοι μαζί στο παραμυθένιο ξύλινο σπιτάκι στους καταπράσινους αγρούς.

Και βέβαια τους συνέβαιναν διάφορα δραματικά, αλλά τα ξεπερνούσαν με την αγάπη και κάθε βράδυ καληνύχτιζε ο ένας τον άλλον γλυκά, γιατί έτσι κάνουν οι αγαπημένες οικογένειες (άλλωστε, λίγο αργότερα το καληνύχτισμα θα γινόταν «σήμα κατατεθέν» της επόμενης διάσημης τηλεοπτικής οικογένειας αμερικανών «Χερουβείμ», των Γουόλτονς, με κορυφαίο μεταξύ αυτών τον Τζον-Μπόι, επίδοξο συγγραφέα).

«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» ήταν η τηλεοπτική μεταφορά της σειράς των παιδικών μπεστ σέλερ «Little House» της Λόρα Ιγκαλς Γουάιλντερ, εξού και ο ρόλος της Μελίσα Γκίλμπερτ ως Λόρα Ιγκαλς ήταν αυτοβιογραφικός της συγγραφέως. Τα περισσότερα σενάρια ωστόσο της σειράς τα υπέγραψε ο ίδιος ο Μάικλ Λάντον, ήδη γνωστός στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό ως Λιτλ Τζον της «Μπονάντσα».

Αλλά το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» υπήρξε η μεγάλη του επιτυχία - λένε ότι ορισμένα από τα σενάρια ήταν παρόμοια με αυτά που είχε γράψει και για την «Μπονάντσα», αλλά ποιος νοιάζεται; Η προσφορά του στην αμερικανική τηλεόραση και τον αμερικανικό μύθο του «καλού-λευκού-οικογενειάρχη που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Αμερικής» αναγνωρίζεται από πλήθος φαν της σειράς, που ακόμη ορκίζονται στην μνήμη του.

Η σειρά διαδραματίζεται υποτίθεται στην Αμερική των πιονέρων της περιόδου 1870-1880, και στο φανταστικό χωριό του Γουόλνατ Γκρόουβ, που σύμφωνα με το βιβλίο ήταν τοποθετημένο στο Ουισκόνσιν, αλλά γυρίστηκε στην Καλιφόρνια, όπου και κατασκευάστηκε ολόκληρο το χωριό και το σπίτι στο λιβάδι των Ιγκαλς.

Προσπάθησε μάλιστα ο Λάντον να βρει τρόπο να κηρυχθεί διατηρητέο το τεράστιο σκηνικό με τον αλευρόμυλο, όπου υποτίθεται εργαζόταν ως Τσαρλς Ιγκαλς, την εκκλησία, το εμπορικό του κ. Ολεσον με την κουτσομπόλα σύζυγο, η οποία επίσης έμεινε «ανέκδοτο» στη λαϊκή, αμερικανική κουλτούρα, αλλά τελικώς κατεδαφίστηκαν τα πάντα.

Οπως κι αν έχει, η σειρά υπήρξε από τις αγαπημένες των παιδιών, που πιστεύουν περισσότερο από όλους τα παραμύθια για ειδυλλιακή ζωή στην εξοχή. Οι τόνοι των σεναρίων, συνήθως δραματικοί, «έσπαγαν» κάπως με κωμικές πινελιές που αφορούσαν τους δευτερεύοντες ρόλους.

Μέχρι που η μεγαλύτερη κόρη η Μαίρη, υποτίθεται η ωραιότερη και γλυκύτερη της οικογένειας, άρχισε να χάνει την όρασή της και στο τέλος έγινε δασκάλα τυφλών παιδιών. Τέτοιες σειρές δεν ξανά βγαίνουν πια, διότι ειναι "ρατσιστικές" για την ελιτ! πρέπει να βάζουν και μαύρους μέσα σε ταινίες!! τέλος εποχής της "αθωότητας" για ολο τον κόσμο!

Post A Comment:

1 comment

rojo fuegoείπε...

να ηξερες ποσα χρονια με πήγες πίσω !!!!!
τι μου θύμησες !!

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications