Μητσοτάκης: «Κλιματική κρίση οι φωτιές - Έρχεται ο κλιματικός νόμος και δύσκολες μέρες - Σύμμαχοι οι ανεμογεννήτριες»

Η «κλιματική κρίση», οι «αντιεμβολιαστές», οι «εμπρηστές» και γενικώς... κάποιος άλλος και όχι η κυβέρνηση φταίει για τις φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα, αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου την οποία παραχωρεί αυτή τη στιγμή.

Αρχικά ο πρωθυπουργός, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της φωτιάς, καθώς αναφέρθηκε στην «κλιματική κρίση», και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και έκανε αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Ενώ πρόσθεσε πως είναι έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».

Στην συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Μάλιστα στη συνέχεια κατηγόρησε και τον καύσωνα «είχαμε επί 7 ημέρες υψηλές θερμοκρασίες που μετέτρεψαν τη χώρα σε μπαρουταποθήκη», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ισχυρίστηκε πως είναι βέβαιο πως πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, το εάν ήταν οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Παράλληλα σε ένα ακόμα…άνοιγμα για οικουμενική πολιτική συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι ευπρόσδεκτη, απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις», κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.

Πολιτική πράξη η «συγγνώμη»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το έκανε γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος, ήταν αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη», πρόσθεσε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Για τον Μητσοτάκη δεν κάηκαν και πολλά σπίτια!

Παραδέχτηκε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη στο περιβάλλον, όπως και ότι έγιναν λάθος χειρισμοί. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις περιουσίες που έχασε σημαντική μερίδα του κόσμου, λέγοντας ότι «κάηκαν πολλά σπίτια, αλλά όχι και τόσα συγκριτικά με τα καμένα στρέμματα»!

«Χυδαία η ρητορική ορισμένων για τις εκκενώσεις»

Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έγινε με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media και στα ΜΜΕ κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε.

Τι είπε για τα εναέρια μέσα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση της χώρας σε εναέρια μέσα λέγοντας πως όχι μόνο είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της βοήθειας από άλλες χώρες. «Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν πετούν όλα μαζί». Ο πρωθυπουργός είπε παράλληλα πως έχει προβλεφθεί η αγορά ιδιόκτητων εναερίων μέσων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολύ σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος

Αποτελεί μεγάλη κουβέντα και το μήνυμα της πρόληψης είπε ο πρωθυπουργός. Δίνοντας δύο παραδείγματα, ο πρωθυπουργός είπε πως με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ματιού. Η Ιπποκράτειο Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι' αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές.

Στην συνέχεια είπε πως τα Βασιλικά Κτήματα ήταν προτεραιότητα να γίνει παρέμβαση για να μην υπάρχει ζημιά, «δεν το καταφέραμε», είπε και σημείωσε πως «λυπάμαι γι αυτό». Υλοτόμοι στα Βασιλικά Κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, είπε, γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις περιπτώσεις οικισμών που έχουν «μπει» ή είναι πολύ κοντά σε δάση. «Είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα. Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα».

Προκλητικός με τις ανεμογεννήτριες - Κατηγόρησε τους «αντιεμοβλιαστές»

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην συνέχεια για την μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την θάλασσα.

«Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, μπορούμε να τις φτιάξουμε και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι μας. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, είναι σύμμαχοι», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε πως «οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες».

Παρόλα αυτά στη συνέχεια είπε πως η «απολιγνιτοποίηση πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι, μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο. Μακροπρόθεσμα ο ήλιος και ο άνεμος (εννοώντας προφανώς και τις ανεμογεννήτριες)».

Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το σχέδιο «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. «Για πρώτη φορά αποκτά το δικό της πρόγραμμα», ύψους 700 εκατ. Ευρώ καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί πριν από τις πυρκαγιές.

«Η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο σε πυρκαγιές. Έχουμε σεισμούς, πλημμύρες, ατυχήματα, όλα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τα τελευταία 30 χρόνια όπως είπε ο πρωθυπουργός είπε πως έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις δασών γιατί έχει εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και πολλά χωράφια έγιναν δάση.

Όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των δασών που υπάρχουν και δεν κάηκαν, όπως η κεντρική Εύβοια. Για όλα τα δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία πρέπει να καταρτιστούν ειδικά σχέδια. «Ελπίζω να έχουμε την διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις».

Δεν είναι επιλογή οι πρόωρες εκλογές: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Σε σχετικό ερώτημα ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως δεν αποτελεί επιλογή η προσφυγή στις κάλπες και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Συνέχισε δε λέγοντας πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, όπως δείχνουν οι περισσότερες προβλέψεις.

Post A Comment:

1 comment

aikείπε...

Εγω το δεχομαι.Αυτα που λεει η Προεδραρα ειναι γνωστα τοις πασι.Τα εφαγε στη μαπα τοτε ο Βουδας[Τοτε δεν ειχαμε τα κλιματα μονο βαθμοφορους ανεμους]Αρα ο πορτιερης της ΚΥΠ[ο βραχιολακιας που του εφυγε ο μαρτυρας]ο ρουφιανος του Σημιτη Χρυσοχουντιδης,οι καφροδαπητες του Χαρδαλια τι ρολο παιζουν;Απο τι μας προφυλαξαν;Δικοι σου κολλητοι δεν ηταν;Μητσοτακη παρε μας μια πιπα για αρχη.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications