Στέλεχος Boeing: Ήξερα τα προβλήματα με τα 737 Max πριν τα δυστυχήματα κι είπα ψέματα

Για ακόμη μια φορά η Boeing βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με την Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Κογκρέσο να εγείρει ερωτήματα σχετικά με συνομιλίες στελεχών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Συνομιλίες όπου διαφαίνεται ότι γνώριζαν το πρόβλημα με τα αεροπλάνα Boeing 737 Max, χρόνια πριν τα τραγικά δυστυχήματα της Lion Air και των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Μάλιστα, η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τον επικεφαλής της Boeing, Ντένις Μουίλενμπεργκ σε εξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους που η εταιρεία απέκρυψε τη γνώση μιας σημαντικής συνομιλίας από το 2016 μεταξύ εργαζομένων της, για την οποία είχε ενημερωθεί μήνες πριν και δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή.

Το έγγραφο έδειχνε μια εσωτερική επικοινωνία ανάμεσα των επικεφαλής των δοκιμαστών πιλότων των 737 Max, Πάτρικ Γκούσταφσον και Μαρκ Φόρκνερ, με τον τελευταίο να έχει πλέον εγκαταλείψει τη Boeing. Η συνομιλία θεωρείται πλέον ως η πρώτη αδιάσειστη αναφορά ότι το σύστημα ελέγχου των αεροπλάνων είχε θέματα.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Boeing φέρονται να κουβεντιάζουν για έναν πιλότο ονόματι Βινς, που φαίνεται πως συνεργαζόταν με τον Φόρκνερ, και πίστευε ότι το αυτόματο σύστημα ελέγχου έκανε τα δικά του κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων στον εξομοιωτή πτήσης.

Ακόμα και ο ίδιος ο Φόρκνερ θα έλεγε αργότερα ότι το «αεροπλάνο διορθώνει από μόνο του σαν τρελό», σε κάποιο σημείο της εξομοίωσης πτήσης, κάτι που μοιάζει σαν ο αυτόματος πιλότος να αναλαμβάνει από μόνος του τον έλεγχο, εις το όνομα της ευστάθειας του αεροσκάφους.

«Οπότε, βασικά, είπα ψέματα στους υπεύθυνους της Πολιτικής Αεροπορίας», λέει ο Φόρκνερ σε μήνυμά του. Ωστόσο, ο Γκούσταφσον υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό του συναδέλφου του, λέγοντας πως «κανείς δεν μας είπε ότι αυτό ήταν το θέμα», αναφορικά με τα ζητήματα με τον αυτόματο σύστημα ελέγχου MCA.

Από την πλευρά του, ο Φόρκνερ που αρνείται να συνεργαστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικαλούμενος το Αμερικανικό Σύνταγμα, δεν παραδέχτηκε λάθος χειρισμούς στο ζήτημα από μέρους του.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications