Πυρκαγιές Αμαζόνιου: Εικόνες από το Διάστημα Δείχνουν Πόσο Άσχημη και Τραγική Είναι η Κατάσταση

Καθώς χιλιάδες φωτιές κατακλύσουν τον Αμαζόνιο, καταστρέφονται τροπική βλάστηση, δέντρα και άγρια ​​ζώα.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περισσότερες από 74.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο των περίπου 40.000 πυρκαγιών του 2018.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι έχουν καεί 1,8 εκατομμύρια εκτάρια – και αυτό είναι μόνο η αρχή. Από τις 15 Αυγούστου, ξεκίνησαν περισσότερες από 9.500 νέες πυρκαγιές κυρίως στη λεκάνη του Αμαζονίου.

Ως το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, ο Αμαζόνιος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη μας. Τα φυτά και τα δένδρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στον αέρα στη διαδικασία φωτοσύνθεσης τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αμαζόνιος, ο οποίος καλύπτει 5.5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι γνωστός ως «πνεύμονας του πλανήτη»: το δάσος παράγει το 20 τοις εκατό του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Σε γενικές γραμμές, η ξηρή περίοδος του Αμαζονίου διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και κορυφώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο υγρός καιρός κατά τη διάρκεια του υπολοίπου του έτους ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε άλλες χρονικές στιγμές.

Αλλά κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, οι φλόγες μπορεί να σπινθηροβοληθούν από φυσικές πηγές, όπως η αστραπή.

Αυτή η εβδομάδα των πυρκαγιών έρχεται αμέσως μετά από ένα άλλο ανησυχητικό ορόσημο για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο. Ο μήνας του Ιουλίου έθεσε ένα νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αποδάσωση στον Αμαζόνιο σε ένα μήνα, ανέφερε η The Guardian.

Ο Αμαζόνιος μειώθηκε κατά 1.345 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της περιοχής του Τόκιο. Η συνολική έκταση που έχει αποδασωθεί τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 39% τον ίδιο μήνα πέρυσι.Νέες φωτογραφίες που λαμβάνονται από το διάστημα παρέχουν μια συγκλονιστική εικόνα για την τρέχουσα κρίση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου ο αριθμός ρεκόρ των πυρκαγιών έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη διεθνή ανησυχία.

Κάθε κόκκινο σημάδι εκπροσωπεί μία πυρκαγιά (image credit: NASA)

Από την Πέμπτη 22 Αυγούστου, τα δορυφορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) παρουσίασαν συνολικά περίπου 75.000 πυρκαγιές στον Αμαζόνιο από την αρχή του έτους – αύξηση κατά 84% την ίδια περίοδο το 2018. αν τα στοιχεία αυτά δεν ήταν αρκετά ανησυχητικά, νέα οπτικά στοιχεία που απελευθερώθηκαν από τη NASA και την NOAA φέρνουν μία πραγματική κλίμακα έκτακτης ανάγκης.

Λαμβάνοντας από τον δορυφόρο του πυρηνικού σταθμού Suomi στις 20 Αυγούστου, αυτή η εικόνα αποκαλύπτει την έκταση του καπνού στις βραζιλιάνικες πολιτείες Amazonas, Mato Grosso και Rondônia. Μια μέρα νωρίτερα, τεράστια σύννεφα μαύρου καπνού κατέβηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, περίπου 2.700 χιλιόμετρα (1.700 μίλια) από τις πυρκαγιές, βυθίζοντας τη μητρόπολη στο σκοτάδι στα μέσα του απογεύματος.

image credit: NASA Worldview

Το όργανο Worldview της NASA παρέχει μια άλλη ψυχρή αναπαράσταση της έκτασης των πυρκαγιών, με κάθε κόκκινη κουκκίδα στην παραπάνω εικόνα να αντιπροσωπεύει πυρκαγιά ή «θερμική ανωμαλία».

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και συχνά αρχίζει φυσιολογικά. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή οδηγεί σε κλιμάκωση του προβλήματος, καθώς η καύση θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εκκαθάρισης της γης για τη γεωργία.

Ωστόσο, η φετινή κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου και οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο – το οποίο παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου του πλανήτη – θα μπορούσε να υποστεί σημαντική ζημιά πριν καν τελειώσει η περίοδος της ξηρασίας!

diadrastika

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications