Μοιραία λάθη απειρίας στοίχισαν τη ζωή όπως όλα δείχνουν στους δύο δύτες στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύτες δεν είχαν νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, διέθεταν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν είχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πήγαν σε ένα άγνωστο σπήλαιο, αλλά και εξαιτίας των ρευμάτων και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν στην τραγωδία.
Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές βρίσκονταν μόλις 15 μέτρα από την είσοδο του υποθαλάσσιου σπηλαίου, ενώ οι άντρες της ΜΥΑ είχαν ορατότητα μόλις στα πέντε εκατοστά, χρησιμοποιώντας σύστημα με σκοινί και φακούς σε όλη την απόσταση, ώστε να έχουν προσανατολισμό και να επιστρέψουν.
Η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, καθώς την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και εγκυμονούσαν σοβαροί κίνδυνοι.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάδυση»
«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάδυση. Τα παιδιά αυτά κατέβηκαν σε ένα βάθος 45 μέτρων και μπήκαν ουσιαστικά μέσα σε μία χαράδρα υποβρύχια. Προφανώς, ακόμα και από τις φυσαλίδες από τη δική μας εμπειρία στην έρευνα που κάναμε, δεν έχεις καθόλου ορατότητα μέσα στη σπηλιά. Είσαι σε απόλυτο σκοτάδι με αποτέλεσμα μάλλον να επικράτησε πανικός. Δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας με το να έχουν ένα νήμα για να μπορέσουν να βγουν. Δεν είχαν επιπλέον πηγές αέρα, παρά μόνο μία μπουκάλα ο καθένας» δήλωσε στον Alpha ο δύτης Νίκος Πρωτόπαππας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο άτυχων ανδρών στην Κάρπαθο.
«Ο διασωθείς δύτης μου είπε ότι μπήκε να τους βρει και βγήκε από θαύμα γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ που βρήκε και το χρησιμοποίησε σαν νήμα εκ των υστέρων» πρόσθεσε. «Έχουν εντοπιστεί και οι δύο, καταφέραμε να ανασύρουμε τον έναν. Έχουν βγάλει τον 35χρονο Ιρανό. Αύριο θα γίνει η ανάσυρση του δεύτερου» τόνισε.
«Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να κολυμπήσεις στο συγκεκριμένο σπήλαιο στην Κάρπαθο. Η είσοδος στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων. Έχει πολλά υπόγεια ρεύματα. Οι συνθήκες στο επιμέρους σημείο την κάνουν πιο δύσκολη. Αν δεν είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και προετοιμασμένος δεν επιχειρείς στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε στο OPEN TV ο δύτης και μέλος της ομάδας ερευνών, Νικόλαος Παραγιός.
Ο δύτης ανέφερε ότι οι δύο τουρίστες που ανασύρθηκαν νεκροί υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους και δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι για μια τέτοια απόφαση.
Το παιχνίδι της μοίρας
Μάλιστα, ο ένας από τους δύο Τσέχους όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του σταθμού οι δύο Τσέχοι ήταν αυτοί που είχαν μπει στο υποθαλάσσιο σπήλαιο στην Κάρπαθο και ο 35χρονος Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο. Όμως τελικά, ο ένας Τσέχος, αυτός που διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε χθες από τους δύτες. Ήταν μια κίνηση που τελικά του έσωσε τη ζωή. Όπως ανέφερε ο διασωθείς η ορατότητα στο σπήλαιο ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει την ποσότητα οξυγόνου που έπρεπε να έχουν μαζί τους.
Όταν ο Τσέχος ένιωσε ότι το οξυγόνο στις φιάλες τους θα τελειώσει σύντομα, προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο, αλλά δεν μπορούσε να τους βρει. Έτσι βγήκε στην επιφάνεια για να ειδοποιήσει τις Αρχές…
0 comments
Δημοσίευση σχολίου