Για ενδεχόμενο σεισμό 7,4 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες.

Ένας σεισμός έντασης 7,1 – 7,4 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ θα μπορούσε να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες.

Η είδηση μεταδόθηκε τόσο από τουρκικά όσο και από μεγάλα γερμανικά και ελβετικά ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν δηλώσεις του γεωφυσικού Ντίντριχ Λάνγκε του Ινστιτούτου Geomar Helmholtz του Πανεπιστημίου του Κίελου. Ο γεωφυσικός αναφέρει ότι η μεγάλη τεκτονική δραστηριότητα η οποία καταγράφεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και την οποία ομάδα ειδικών μελετά εδώ και καιρό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

Κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, επισημαίνει ο επιστήμονας, βρίσκεται το βορειοανατολικό ρήγμα που χωρίζει τις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Ανατολίας. Και αναφέρει, ότι για δυόμισι χρόνια, γερμανοί ειδικοί πραγματοποίησαν κάτω από τη Θάλασσα με το σύστημα μέτρησης GeoSEA που ανέπτυξε το GEOMAR.

Η υπεύθυνη του συστήματος, Χάιντρουν Κοπ, επιβεβαίωσε τα ευρήματα αν και δήλωσε ότι επιστημονικά κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει μια τέτοια πρόβλεψη χρονικά, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες δεν θέλουν να προκαλέσουν πανικό με την ανακοίνωση.

Οι Γερμανοί ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι στην περίπτωση που σημειωθεί σεισμός η μετατόπιση του εδάφους κάτω από τη θάλασσα θα είναι της τάξης των τεσσάρων μέτρων κάτι που θα μπορούσε, όπως αναφέρουν, να έχει ανάλογες συνέπειες με το καταστροφικό σεισμό των 7,6 βάθμών ο οποίος σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου του 1999 στο Ίζμιτ (Νικομήδεια – στη φωτογραφία) προκαλώντας το θάνατο 17,000 ανθρώπων και τον τραυματισμό 44,000 χιλιάδων.

Υπενθυμίζεται ότι τότε, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι αφού 150,000 είχαν είτε καταρρεύσει είτε υποστεί σοβαρές ζημιές. Από τσουνάμι 2,5 μέτρων που είχε προκληθεί είχαν πνιγεί 155 άτομα.

Κατά καιρούς η εντεινόμενη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή ανησυχεί τους ειδικούς και ανάλογες εκτιμήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, ειδικά το 2014. Ωστόσο, η μελέτη των Γερμανών ειδικών συμπίπτει και με άλλες μετρήσεις, άλλων πηγών οι οποίες είδαν τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και το γεγονός προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

(Πηγές: Τουρκική Υπηρεσία Deutsche Welle, Sabah, Νeue Zurcher Zeitung, Der Spiegel)Με πληροφορίες από: politis.com.cy

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications