«Χρυσή» θα πληρώσουν την ανανέωση διπλώματος οι παππούδες!

Ακριβότερη από ποτέ θα κοστίζει η ανανέωση του διπλώματος για τους ηλικιωμένους με ηλικία άνω των 74 ετών.

Χαράτσι 113 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι ηλικιωμένοι με ηλικία από 74 ετών και άνω οι οποίοι θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους αφού βέβαια περάσουν και τις… εξετάσεις.

Τα τέσσερα ηλεκτρονικά παράβολα συνολικού κόστους 113 ευρώ περιλαμβάνουν:
Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «23»)
Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «28»)
Χαρτόσημο ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «65»)
Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (Πρακτική εξέταση) 15 ευρώ(κωδικός e-παραβόλου «2038»)
*Σημείωση: Υπάρχει επιπλέον χρέωση (προμήθεια) για κάθε παράβολο από οποιαδήποτε τράπεζα.
Επίσης αν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων, χρειάζεται επιπλέον παράβολο 9,02 ευρώ.

Οι ειδικές δοκιμασίες
Σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

– του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών.

– του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.

Αρμόδια Υπηρεσία για την ανανέωση της άδειας είναι η οικεία Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, στην οποία πρέπει να προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος (ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο) για να υποβάλλει τη σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.
Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
Οποιοδήποτε ισχύον δημόσιο έγγραφο, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν είναι Έλληνας υπήκοος, το οποίο πιστοποιεί τη συνήθη διαμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα.

2 τουλάχιστον πιστοποιητικά υγείας (από παθολόγο και οφθαλμίατρο) ή
4 τουλάχιστον (από παθολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγου και νευρολόγο) όταν ο υποψήφιος είναι πάνω από 80 ετών και φωτοαντίγραφα των αποδεικτικών πληρωμής των γιατρών.

Τα πιστοποιητικά αυτά γίνονται δεκτά από την αρμόδια Υπηρεσία εφόσον κατατίθενται εντός εξαμήνου από την έκδοσή τους.
4 τουλάχιστον πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, οι 2 προσκομίζονται στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών (1 για το έντυπο της άδειας και 1 για κάθε Δ.Ε.Ε.) και οι υπόλοιπες ( 2 ή 4 κατά περίπτωση) στους ιατρούς που διενεργούν την εξέταση.Φωτοαντίγραφο του εντύπου της ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Τα 4 παράβολα. Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει στην αίτηση το όχημα με το οποίο θα διενεργείται η πρακτική εξέταση και υποβάλλει φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του.

Προγραμματισμός πρακτικής εξέτασης
Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών: Εκδίδει Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.). Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου, ελέγχει και διασφαλίζει ότι το δίκυκλο ή το φορτηγό ή το λεωφορείο, ανήκει στην κατηγορία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος για ανανέωση και αναγράφει στο ΔΕΕ τον αριθμό κυκλοφορίας και την κατηγορία στην οποία ανήκει το όχημα.

Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, ο αριθμός κυκλοφορίας του δύναται να αναγράφεται στο ΔΕΕ απ’ τους εξεταστές κατά την πρακτική εξέταση.

Παράλληλα προγραμματίζει την πρακτική εξέταση και ενημερώνει σχετικά τον ενδιαφερόμενο. Το Δ.Ε.Ε. που εκδίδεται το έχει υποχρεωτικά μαζί του ο ενδιαφερόμενος κατά την πρακτική εξέταση. Η πρακτική εξέταση διενεργείται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή με όχημα της κατηγορίας που επιθυμεί να ανανεώσει ο ενδιαφερόμενος. Υπενθυμίζεται ότι, για τα δίκυκλα ή φορτηγά ή λεωφορεία είναι υποχρεωτική στο Δ.Ε.Ε. η αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου και της κατηγορίας στην οποία ανήκει.

Το όχημα πρέπει να φέρει όλα τα έγγραφα για τη νόμιμη κυκλοφορία του (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας).

Σε περίπτωση που το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία δεν ανήκει στον ενδιαφερόμενο, απαιτείται παραχώρηση του οχήματος από τον ιδιοκτήτη στον ενδιαφερόμενο με υπεύθυνη δήλωση (με γνήσιο υπογραφής), την οποία φέρει μαζί του ο ενδιαφερόμενος την ημέρα της πρακτικής εξέτασης και την επιδεικνύει στον εξεταστή προκειμένου να διενεργηθεί η εξέταση.

Το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία, οφείλει να διαθέτει ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατύχημα κατά την κυκλοφορία του. Διευκρινίζεται ότι το προσκομιζόμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ισχύει κατά την ημέρα της πρακτικής εξέτασης, ακόμη και αν η άδεια οδήγησης του ενδιαφερομένου έχει λήξει.

Η πρακτική εξέταση
Η πρακτική εξέταση ξεκινά με τον έλεγχο από τον εξεταστή των απαραίτητων εγγράφων του οδηγού (όπως ταυτότητα, διαβατήριο και άδεια οδήγησης) και του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας).

Σε περίπτωση που στον ενδιαφερόμενο έχει χορηγηθεί, βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης, ο ενδιαφερόμενος φέρει υποχρεωτικά μαζί του τη βεβαίωση αυτή την ημέρα της πρακτικής εξέτασης και την επιδεικνύει στον εξεταστή προκειμένου να διενεργηθεί η εξέταση.

Η προαναφερθείσα βεβαίωση ισχύει έως την ημερομηνία της πρακτικής εξέτασης και παραδίδεται στον εξεταστή μετά το τέλος της εξέτασης.
Κατά το ξεκίνημα του οχήματος από θέση στάθμευσης ο ενδιαφερόμενος ανάβει φλας και ελέγχει από τους καθρέπτες και γυρίζοντας το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω αν οι συνθήκες του επιτρέπουν να ξεκινήσει (όπως να μην πλησιάζει όχημα και να μην κινείται πεζός ή ζώο πλησίον του οχήματος).

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να τηρεί την οριζόντια και κάθετη σήμανση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η πρακτική εξέταση με όχημα κατηγορίας Β, πέραν της πορείας, περιλαμβάνει τον έλεγχο για την προετοιμασία του οχήματος πριν ξεκινήσει και τον έλεγχο για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να απαντήσει σε 3 τουλάχιστον από τις 4 θεωρητικές ερωτήσεις που θα του κάνει ο εξεταστής για να διαπιστώσει εάν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τα έγγραφα που πρέπει να φέρουν οδηγός και όχημα, για τη σωστή προετοιμασία και την ασφαλή χρήση του οχήματος, καθώς και για τα βασικά συστήματα του οχήματος όπως ελαστικά, φρένα, λιπαντικά και λοιπά υγρά του οχήματος, φώτα, φλας, κόρνα και λοιπό εξοπλισμό στο ταμπλό του οχήματος.

Επίσης, ο ενδιαφερόμενος ελέγχεται στη ρύθμιση του καθίσματος, των καθρεπτών, των ζωνών ασφαλείας, των προσκέφαλων (εφόσον υπάρχουν) και στην ασφάλιση των πορτών.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι εξεταστές φορούν σωστά τις ζώνες ασφαλείας.
Ο ενδιαφερόμενος απορρίπτεται εάν δεν απαντήσει σωστά στις 3 τουλάχιστον από τις 4 ερωτήσεις που θα του κάνει ο εξεταστής.
Ο ενδιαφερόμενος, όταν επιστρέψει στο σημείο έναρξης της εξέτασης, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο φλας, σταθμεύει το όχημα, σβήνει τον κινητήρα και τις άλλες καταναλώσεις (όπως φώτα, κλιματισμό) και ασφαλίζει το όχημα με το χειρόφρενο και βάζοντας στο κιβώτιο την κατάλληλη ταχύτητα (πρώτη ή όπισθεν εάν έχει σταθμεύσει σε κατήφορο).

Ακολούθως, βγάζει τη ζώνη ασφαλείας και βγαίνει απ’ το όχημα ελέγχοντας απ’ τους καθρέπτες και γυρνώντας πίσω το κεφάλι πριν ανοίξει την πόρτα.
Ο ενδιαφερόμενος απορρίπτεται εάν δεν κάνει σωστά μία από τις παραπάνω ενέργειες.
Η πρακτική εξέταση ολοκληρώνεται στο σημείο εκκίνησης με ενημέρωση του ενδιαφερομένου για το αποτέλεσμά της.
Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται από τον εξεταστή για τη δυνατότητα επανεξέτασής του από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications