«Σε 8 μέρες εντόπισα τον Τιτανικό» - Ωκεανογράφος περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία της ανεύρεσης του θρυλικού ναυαγίου
«Σε 8 μέρες εντόπισα τον Τιτανικό» - Ωκεανογράφος περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία της ανεύρεσης του θρυλικού ναυαγίου

Το 1985 ο ωκεανογράφος Ρόμπερ Μπάλαρντ ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού. Πρόσφατα, αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία πίσω από την ανεύρεση του ναυαγίου.

Όπως ανέφερε, η αποστολή για τον εντοπισμό του ναυαγίου στην πραγματικότητα είχε σχεδιαστεί από τον στρατό των ΗΠΑ που του είχε αναθέσει να βρει πυρηνικά υποβρύχια που είχαν χαθεί στον βυθό τη δεκαετία του '60.

Το αμερικανικό ναυτικό δεν σκόπευε να βρει μόνο το κουφάρι του θρυλικού πλοίου που βυθίστηκε το 1912 αλλά να εξαπατήσει την ΕΣΣΔ προκειμένου να αναζητήσει τα υποβρύχια. Ο Μπάλαρντ είχε αναπτύξει ένα υποβρύχιο όχημα τηλεχειρισμού και είχε όνειρο να βρει το χαμένο πλοίο. Ρόμπερτ Μπάλαρντ Ωστόσο, δεν έβρισκε χρηματοδότες και απευθύνθηκε στον αναπληρωτή επικεφαλής του ναυτικού, Ρόναλντ Θάνμαν.

Τελικά, ο Θάνμαν συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την αποστολή του Μπάλαρντ με τον όρο ότι θα διεξήγαγε έρευνα για να βρει τα δύο πυρηνικά υποβρύχια USS Thresher και USS Scorpion, που είχαν βυθιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το 1960.

Το πρώτο υποβρύχιο είχε χαθεί στον βυθό σε απόσταση 200 μιλίων από τις ακτές της Βοστόνης κατά τη διάρκεια δοκιμών βαθιάς κατάδυσης με αποτέλεσμα να το πλήρωμα να βρει τραγικό θάνατο.

Λίγο αργότερα, ένα ακόμη υποβρύχιο βυθίστηκε μυστηριωδώς κοντά στις Αζόρες. Όπως ανέφερε ο Μπάλαρντ: «Ουσιαστικά επρόκειτο για μια συμφωνία - θα μου επέτρεπαν να κάνω αυτό που θέλω να κάνω, αν έκανα και αυτό που ήθελαν εκείνοι να κάνω»

. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήθελε να μάθουν οι Ρώσοι πως έψαχναν τα κατεστραμμένα πυρηνικά υποβρύχια, γι'αυτό είπαν πως έψαχναν τον Τιτανικό.

Ο Μπάλαρντ χρειάστηκε αρκετό χρόνο μέχρι να βρει τα υποβρύχια, με αποτέλεσμα να του μείνουν μόλις 12 ημέρες για τον εντοπισμό του Τιτανικού. Όπως είπε, "εμαθα κάτι από την χαρτογράφηση του δεύτερου πυρηνικού υποβρυχίου, USS Scorpion, που με βοήθησε πολύ στο να βρω τον Τιτανικό....έψαξα για τυχόν συντρίμμια του.

«Ετσι μου χρειάστηκαν μόνο 8 μέρες για να εντοπίσω τον Τιτανικό, ενώ άλλοι έψαχνα ακόμη και για 2 μήνες και δεν είχαν βρει τίποτα».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications