Δύο από τους δίδυμους πλανήτες της Γης είναι ακόμα πιο γήινοι από ότι πίστευαν
Δύο από τους δίδυμους πλανήτες της Γης είναι ακόμα πιο γήινοι από ότι πίστευαν

Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες για το τι κάνει έναν πλανήτη κατάλληλο για ζωή, αλλά χρησιμοποιώντας τον δικό μας πλανήτη ως πρότυπο είναι ένα καλό ξεκίνημα.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο εξωπλανήτες σαν τη Γη στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από τα αστέρια τους και ανακάλυψαν ότι είναι πιθανό να έχουν πολύ σταθερή αξονική κλίση. Αυτό είναι πιθανό να εγγυηθεί ένα σταθερό κλίμα, το οποίο είναι πράγματι πολύ γήινο.

H δημοσιευμένη έρευνα αποκαλύπτει ότι ο Kepler-186f, ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη 500 έτη φωτός μακριά, έχει πολλά καλά χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί κατοικήσιμος. Είναι στη σωστή απόσταση από το αστέρι, είναι βραχώδης και περίπου 10% μεγαλύτερος από τον δικό μας πλανήτη.

Ομοίως ο πλανήτης Kepler-62f που βρίσκεται 1.200 έτη φωτός μακριά, είναι ένας κατάλληλος υποψήφιος για ζωή πλανήτης. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη δείχνει ότι οι αξονικές κλίσεις των δύο πλανητών μπορεί να είναι σταθερές για εκατομμύρια χρόνια, έτσι δεν υπάρχουν δραματικές κλιματικές διακυμάνσεις .

Ο άξονας της Γης αλλάζει ελαφρώς μόνο κάθε χιλιάδες χρόνια, επομένως έχουμε κανονικές εποχές και σταθερό κλίμα (σχετικά), ενώ η κλίση του Άρη αλλάζει πιο συχνά, έως και 60 μοίρες. Όλοι οι βραχώδεις πλανήτες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον, αλλά έχουμε τη Σελήνη που διατηρεί την κλίση της Γης.

Φαίνεται ότι και οι δύο εξωπλανήτες διαφέρουν πολύ από τον Άρη και τη Γη. «Δεν γνωρίζουμε αν διαθέτουν φεγγάρια, αλλά οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι ακόμη και χωρίς δορυφόρους, οι άξονες περιστροφής του Kepler-186f και του 62f θα παρέμενουν σταθεροί για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια».

Ο Άρης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος. Είναι μια έρημος, με μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα,και η επιφάνεια του έχει διαβρωθεί δισεκατομμύρια χρόνια από τον ηλιακό άνεμο. Οι άγριες ταλαντεύσεις του άξονα του Κόκκινου Πλανήτη ίσως έχουν παίξει ρόλο στην μετατροπή του Άρη σε αυτό που είναι σήμερα.

"Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουμε αρκετά για την προέλευση της ζωής για να αποκλείσουμε τη δυνατότητα παρουσία της σε πλανήτες με ακανόνιστες εποχές", δήλωσε ο επικεφαλής Yutong Shan, από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμινσόνιαν.

"Ακόμα και στη Γη, η ζωή είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη και έχει δείξει απίστευτη ανθεκτικότητα σε εξαιρετικά εχθρικά περιβάλλοντα", ωστόσο, επισημαίνει, "Ο κλιματικά σταθερός πλανήτης μπορεί να είναι ένα πιο άνετο μέρος για να ξεκινήσει η ζωή"

|Από τον Alfredo Carpineti | iflscience.com

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications