Το μαχητικό 6ης γενιάς της Ρωσίας θα είναι αόρατο και μη επανδρωμένο
Το μαχητικό 6ης γενιάς της Ρωσίας θα είναι αόρατο και μη επανδρωμένο

Το μαχητικό 6ης γενιάς της Ρωσίας θα είναι αόρατο και μη επανδρωμένο

Μετά την ανάπτυξη του μαχητικού 5ης γενιάς Sukhoi Su-57 stealth (αρχικά γνωστό ως PAK FA T-50) με το οποίο ήδη εξοπλίζεται η ρωσική πολεμική αεροπορία, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας αναφέρουν ότι ήδη ξεκίνησε ο σχεδιασμός μαχητικού 6ης γενιάς που θα έχει χαρακτηριστικά stealth και θα είναι μη επανδρωμένο (Drone/UCAV).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πρωτότυπο μαχητικό drone 6ης γενιάς με την κωδική ονομασία «Κυνηγός» (Okhotnik) θα κάνει την παρθενική του πτήση στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα έχει το μέγεθος ενός F-15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Τα αρχικά χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου είναι: Μέγιστη ταχύτητα 600 χλμ/ώρα, μέγιστη εμβέλεια 3.500 χλμ, ωφέλιμο φορτίο 2 τόνοι.

Ο σχεδιασμός του stealth drone «Okhotnik» δείχνει τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας για τα μαχητικά της αεροσκάφη και προσφέρει μια ενδελεχή ματιά στις σκέψεις της Μόσχας σχετικά με τους μελλοντικούς πολέμους.

Είναι βέβαιο ότι πρόσθετα τεχνικά στοιχεία του αεροσκάφους θα προκύψουν από το Su-57, το οποίο ήδη έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Φεβρουάριο στον εναέριο χώρο της Συρίας. Είναι πολύ πιθανό στο αόρατο drone να ενσωματωθούν ενεργειακά και ηλεκτρομαγνητικά όπλα.

Το μαχητικό αεροσκάφος «Okhotnik» θα εξοπλιστεί με ραντάρ ραδιοφωτονίων, δηλαδή έναν αισθητήρα που χρησιμοποιεί ενέργεια μικροκυμάτων και οπτικά λέιζερ για να ανιχνεύει αντικείμενα.

Το ραδιοφωτονικό ραντάρ «βλέπει» πιο μακριά από τα υπάρχοντα ραντάρ, καθώς ακτινοβολεί τον εχθρό σε μια ευρεία κλίμακα συχνοτήτων και δίνει την δυνατότητα να προσδιορίζεται η θέση του με υψηλότερη ακρίβεια, ουσιαστικά το εχθρικό αντικείμενο εμφανίζεται ως φωτογραφική εικόνα.

Η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ στον αέρα, που άρχισε να ταλανίζεται με την εμφάνιση των Su-57 ως αντίπαλον δέος στα F-35, είναι βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί σκληρά με την ανάπτυξη του νέου ρωσικού αόρατου drone «Okhotnik».

Γ. Λιναρδής

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications