Το «δωράκι» του Πούτιν στον Τραμπ για την... «υπερθέρμανση»
Το «δωράκι» του Πούτιν στον Τραμπ για την... «υπερθέρμανση»

Το ειδικό τάνκερ Gaselys της γαλλικής εταιρίας Engie, φορτωμένο με ρωσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) από τον πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό σταθμό στην περιοχή Γιαμάλ της ρωσικής Αρκτικής, απέπλευσε από βρετανικό λιμάνι και κατευθύνεται στον τερματικό σταθμό Everett, κοντά στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό οφείλεται στις συνθήκες βαρυχειμωνιάς που επικρατούν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες λόγω… «υπερθέρμανσης».

Από το 2007 ακόμα, η ρωσική Gazprom είχε στα σχέδια της την εξαγωγή LNG μέσω του Βόρειου Ατλαντικού στις ΗΠΑ, αφού η έλλειψη για την εσωτερική αγορά ήταν από τότε εμφανής.

Η δραστική μείωση της διεθνούς τιμής των ενεργειακών πόρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποδόμηση αυτής της λεγόμενης "σχιστολιθικής επανάστασης" , της άντλησης δηλαδή υδρογονανθράκων από τα σχιστολιθικά πετρώματα των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ως αποτέλεσμα των πρόσκαιρων ακραίων καιρικών φαινομένων, το ρωσικό σχέδιο περί εξαγωγών στις ΗΠΑ αποκτά σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών της Οξφόρδης, Τζέιμς Χέντερσον, «αυτό αποτελεί και την ουσία του LNG να μεταφέρεται εκεί που υπάρχει ζήτηση».

Ο Πούτιν λοιπόν τροφοδοτεί ενεργειακά και τις ΗΠΑ. Ένα πολύ καλό «δωράκι» στον Ντόναλντ Τραμπ που παράλληλα αναδεικνύει την δυναμική της Ρωσίας.Φυσικά, στις τάξεις των παγκοσμιοποιητών, οι οποίοι όριζαν τις τύχες του Λευκού Οίκου πριν τον Τραμπ, επικρατεί εκνευρισμός και απογοήτευση.

el.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications