Ούτε ένα δολάριο αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα δεν έχει η συμφωνία «ανακαίνισης» των F-16 που πήγε στο Κογκρέσο!
Ούτε ένα δολάριο αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα δεν έχει η συμφωνία «ανακαίνισης» των F-16 που πήγε στο Κογκρέσο!

Χωρίς αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι η συμφωνία για την «ανακαίνιση» των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της DSCA το οποίος γνωστοποίησε εχθές την έγκριση πρόθεσης της Ελλάδας για το σχετικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία οδεύει προς το αμερικανικό Κογκρέσο για έγκριση αλλά δεν υπάρχει καμία νύξη για το μέρος του συνολικού κόστους των 2,4 δισ.$ θα καλύψουν τα ΑΩ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας και συνεργασίας:

«Για την ώρα δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται αντισταθμιστικών. Κάθε συμφωνία για τα αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ανάδοχο εταιρεία».

Αρα θα υπογράψουμε την «επιταγή» και μετά θα ζητήσουμε από τον Lochkeed Martin περίπου... «ότι προαιρείσθε»! Το τι θα πάρουμε το γνωρίζουμε από τις προηγούμενες προμήθειες F-16, όχι φυσικά με ευθύνη της LM αλλά με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που υπέγραψαν τις αποικιακές συμβάσεις από την εποχή του Α.Παπανδρέου μέχρι την υπουργία Σ.Σπηλιωτόπουλου στο ΥΠΕΘΑ το 2005.

Το παραπάνω σημαίνει ότι τα ΑΩ τα οποία επικαλέστηκε εχθές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την υλοποίηση των οποίων θα συμπληρωθεί το κόστος των 2,4 δισ.$ θα προέλθουν από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς, διαπραγματεύσεις όμως που είναι άγνωστο που και πως θα καταλήξουν.

Σημειώνεται ότι ένα μικρό αλλά ασαφές «παράθυρο» ανάθεσης στην ΕΑΒ, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξει με την τελευταία ως υπεργολάβο, για την πραγματοποίηση των εργασιών στην Ελλάδα, αλλά και αυτό είναι άγνωστο που θα «κάτσει».

Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου, «η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει τη συμφωνία με περίπου 3-5 επιπλέον συνεργατών στην Ελλάδα είτε της κυβέρνησης των ΗΠΑ είτε της αναδόχου εταιρείας».

Έτσι από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση του Κογκρέσου, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Lockheed Martin που θα διαμορφώσουν και το τελικό κόστος.

Πρακτικά η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα που θα κατεβάσει τη συμφωνία στο επίπεδο που η ίδια ισχυρίζεται σήμερα (1,1 δισ.€) -κάτι που, προφανώς, μπορεί να ανατραπεί στην πράξη.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τα 7,5 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων, εάν τελικά προχωρήσει στην υλοποίηση του η ΠΑ .

Εάν θεωρήσουμε ως ένα λογικό ορόσημο υπογραφής των συμβολαίων το καλοκαίρι του 2018 αυτό δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2025 και αυτό όπως είπαμε στο καλύτερο δυνατό σενάριο. Σε διαφορετική περίπτωση η ολοκλήρωση της αναβάθμισης χάνεται κάπου στα τέλη της επόμενης δεκαετίας!

Τι θα έχει συμβεί μέχρι τότε; Η τουρκική Αεροπορία το 2025 θα διαθέτει πλήρως επιχειρησιακά τουλάχιστον 30 με 40 F-35 καθώς το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί το 2018 στις ΗΠΑ και το 2019 τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Τουρκία. .

Μάλιστα όπως αναφέρει το Janes μεταξύ του 2021 και 2022 θα έχουν παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία 24 F-35!

Όπως γίνεται αντιληπτό ενώ η ΠΑ θα είναι «εγκλωβισμένη» με ένα πρόγραμμα που θα απορροφήσει όλα τα κονδύλια μέχρι το 2025-27 η τουρκική Αεροπορία θα έχει πλήρως επιχειρησιακά τα F-35.

Από την σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η DSCA προκύπτουν ακόμη κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Πρώτον η προμήθεια των συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16 που ζήτησε η ΠΑ αφορά 123 συστήματα. Δεδομένου όμως ότι τα 30 F-16 Adv. της 116ΠΜ διαθέτουν ήδη το σύστημα τα 30 επιπλέον συστήματα πιθανώς προορίζονται για τα F-16 block 30, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις της ΠΑ για αναβάθμιση.

Δεύτερον οι 26 συλλογές αναβάθμισης του Σ/Α από ASPIS σε ASPIS II δημιουργούν εύλογα ερωτήματα καθώς από την αρχική συμφωνία υποτίθεται ότι όλα τα F-16 διέθεταν πλέον σύστημα ASPIS II, κάτι που όμως δεν συμβαίνει όπως προκύπτει από την σχετική λίστα.

Τρίτον δεν υπάρχει σύστημα IRST στο πρόγραμμα αναβάθμισης, ούτε ως ενσωματωμένο ούτε ως ατρακτίδιο. Το μόνο σύστημα που θα μπορούσε να εγγυηθεί αποκάλυψη των F-35 απουσιάζει από το πρόσραμμα αναβάθμισης για λόγους που είναι άγνωστοι. Κανείς δεν το σχολιάζει και όλοι τηρούν σιγή ασυρμάτου».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications