Μάνος Δανέζης: Επιστήμονες Πέτυχαν Κβαντική Τηλεμεταφορά σε Απόσταση 1203 χιλιομέτρων
Μάνος Δανέζης: Επιστήμονες Πέτυχαν Κβαντική Τηλεμεταφορά σε Απόσταση 1203 χιλιομέτρων

Αφιερωμένο σε όσους, ασχέτως τυπικών ακαδημαϊκών προσόντων, διατυπώνουν την άποψη ότι τα κβαντικά φαινόμενα και η ανάπτυξη κβαντικής τεχνολογίας, αποτελούν απλά μεταφυσικές ή φιλοσοφικές «χαριτωμενιές» προς χάριν εντυπωσιασμού.

Μάνος Δανέζης:

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Alvin Toffler στο βιβλίο του «Το τρίτο κύμα» είχε προειδοποιήσει: «οι αγράμματοι του 21 αιώνα, δεν θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν, αλλά αυτοί που δεν θα μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν»

Επιστήμονες πέτυχαν κβαντική τηλεμεταφορά σε απόσταση 1203 χιλιομέτρων Kινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού) δύο φωτονίων σε απόσταση 1.203 χιλιομέτρων, πετυχαίνοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ και καταρρίπτοντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα.

Οι Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν την επιτυχή δορυφορική μετάδοση των κβαντικά «διαπλεκόμενων» φωτονίων (σωματιδίων του φωτός) μεταξύ της Γης και του διαστήματος. Με αυτό τον τρόπο, έκαναν ένα άλμα προς τον τελικό στόχο της δημιουργίας κρυπτογραφημένων κβαντικών δικτύων τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ, τα οποία θεωρούνται αδύνατο να πέσουν θύμα χάκερ.

Ο κινεζικός δορυφόρος Micius, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά πέρυσι το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος διεθνώς που έχει εφοδιασθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για κβαντικά πειράματα. Χρησιμοποιήθηκε για την κβαντική επικοινωνία με τρεις επίγειους κινεζικούς σταθμούς που απείχαν μεταξύ τους απόσταση περίπου 1.200 χλμ., ενώ η απόσταση του δορυφόρου από τους σταθμούς ποίκιλε από 500 έως 2.000 χλμ

Η σχετική ανακοίνωση εδώ: http://science.sciencemag.org/content/356/6343/1140

( Manos Danezis )

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications