2 Ιουλ 2017

Γιατί ένας άνδρας δεν πρέπει να παίρνει βάρος

Γιατί ένας άνδρας δεν πρέπει να παίρνει βάρος

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια σαφέστατη αύξηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αναζητώντας την αιτιολογία εμφάνισης του φαινομένου αυτού, η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα έχει συσχετίσει άμεσα τα παραπάνω νοσήματα με την αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας διεθνώς.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η παχυσαρκία, ιδιαιτέρως η κεντρικού ή αντρικού τύπου, η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λιπώδους ιστού στην κοιλιακή χώρα, αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση εμφραγμάτων, στεφανιαίων επεισοδίων κ.λ.π., κυρίως στους άντρες (αλλά και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση).

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για το ότι διεθνώς τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, και ιδιαιτέρως καρδιαγγειακών, είναι υψηλότερα για τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι λοιπόν απαραίτητο κυρίως ο αντρικός πληθυσμός, λόγω της εγγενούς τάσης για συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή ώρα, να λαμβάνει κάποια σημαντικά μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της εμφάνισης παχυσαρκίας.

Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντική όχι μόνο η έγκαιρη διάγνωση της παχυσαρκίας, αλλά και η πρόληψη αυτής. Η πρόληψη της παχυσαρκίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο μείωσης τόσο της συχνότητάς όσο και της ευρύτερης νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή όλοι οι διεθνείς φορείς και οργανισμοί, με πρώτο και κύριο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προτείνουν μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο ζωής με έμφαση στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς

Το σημαντικότερο μέσο πρόληψης αποτελεί η αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Αλλαγή, η οποία θα περιλαμβάνει μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, κόκκινου κρέατος, αλατιού, με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης ψαριών και πουλερικών, φρούτων και λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, προϊόντων ολικής αλέσεως ελαιολάδου .

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται με ελεγχόμενη και όπου απαιτείται και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, ενταγμένη σε μικρά και συχνά γεύματα κάθε ημέρα, πάντα εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργανισμού.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η κατά το δυνατόν βελτίωση της ποιότητας του φαγητού μακριά από το σπίτι, όπου αυτό είναι αναγκαίο λόγω προγράμματος, με πιο υγιεινές επιλογές (φρούτα, γαλακτοκομικά, σαλάτες, ελαφριά σάντουιτς) και όχι αποχή από το φαγητό και παραμονή σε ασιτία για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.

Ταυτόχρονα απαιτείται μία ευρύτερη αναβάθμιση του τρόπου και της ποιότητας ζωής, με μείωση της κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή του καπνίσματος, αύξηση του επιπέδου φυσική δραστηριότητας - άσκησης και τακτικό ιατρικό έλεγχο (check – up), προς την κατεύθυνση του συστηματικού ελέγχου του επιπέδου υγείας του οργανισμού.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Γιατί ένας άνδρας δεν πρέπει να παίρνει βάρος
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
>
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: