Κουρμουλοί: Οι μυστηριώδεις «πυραμίδες» των Μεγάρων (βίντεο)

Δείτε από ψηλά με τη βοήθεια drone τις πυραμίδες Κουρμουλούς των Μεγάρων, οι οποίες εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Το ύψος τους φτάνει τα 25 μέτρα κι απέχουν μεταξύ τους 30 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται κι ένας τρίτος χωμάτινος λόφος κωνικού σχήματος.

Μια από τις πολλές θεωρίες που κυκλοφορούν γι αυτές τις πυραμίδες κάνει λόγο για τάφους αρχαίων Μεγαρέων.Ο Παυσανίας είχε αναφερθεί σε αυτές λέγοντας ότι το μνήμα του Καρός, του πρώτου βασιλιά των Μεγάρων ήταν ανάχωμα από γη.

Όπως, μάλιστα ανέφερε «καθώς πηγαίνουμε από τα Μέγαρα στη Κόρινθο υπάρχουν και άλλοι τάφοι, καθώς και του αυλητή Σαμίου Τηλεφάνους· λένε, ότι τον τάφον αυτόν τον κατασκεύασε η Κλεοπάτρα, η κόρη του Φιλίππου, γιου του Αμύντα· υπάρχει και μνήμα του Καρός του γιου του Φορωνέως, το οποίο είναι καθ’ ολοκληρίαν ανάχωμα από γη».

Υπάρχει, όμως, και σχετικός τοπικός θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο οι λόφοι δημιουργήθηκαν από σιτάρι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής είχαν ακούσει την εξής ιστορία: Όταν οι πειρατές έκαναν επιθέσεις στα Μέγαρα, οι πολίτες εγκαταστάθηκαν στον κάμπο.

Ωστόσο, είχαν μεγάλη έλλειψη αγαθών και υπέφεραν από την πείνα. Τότε, ένας Μεγαρέας είδε στον ύπνο του ένα πνεύμα που του είπε να φτιάξει τρεις Κουρμουλούς και να αποθηκεύσει εκεί το σιτάρι που θα του χάριζε η γη, χωρίς να το αποκαλύψει σε κανέναν. Πράγματι, ο Μεγαρέας έφτιαξε τρία βουναλάκια με στάρι και σιγά σιγά η σοδειά αυξανόταν και οι λόφοι μεγάλωσαν.

Ο Μεγαρέας βοηθούσε τους συμπολίτες του, χαρίζοντας του σιτάρι, αλλά το μυστικό αποκαλύφθηκε. Μια γυναίκα τον παρακολούθησε και είδε τους Κουρμουλούς. Όταν πέρασε μια πύλη και μπήκε μέσα στο ανάχωμα, οι λόφοι έγιναν χώμα και την έκλεισαν μέσα για πάντα.

Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, δεν επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω και υποστηρίζουν ότι είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, τρεις φυσικοί γήλοφοι, που δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Share To:
Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια,like στην σέλιδα facebook:

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

θα σας αναφερω σαν κατοικος της πολης οτι τα συγκεκριμενα σημεια τα εχουμαι περπατηση απο τα παιδικα μας χρονια.θα σας αναφερω μια προσωπικη εμπειρια των παιδικων μου χρονων που πηγαιναμαι με τα ποδηλατα.Σε καποιο σημειο κοντα στην κορυφη υπηρχαν καποια ανοιγματα τα οποια λογο της παιδικης περιεργειας μπηκαμαι να τα εξερευνησουμαι.Αφου συρθηκαμαι περιπου τα 5 με6 μετρα βγηκαμε σε ενα θαλαμο με σταλακτιτες, διαμετρου 10μετρα περιπου με διαφορες μικρες στοες δεξια-αριστερα τα οποια επρεπε να συρθεις για να τα εξερευνησεις. καπου σε αυτο το σημειο σταματαει η παιδικη περιεργεια και ξεκιναει ο φοβος που μας εκανε να μην προσπαθησουμαι να προχωρισουμαι περισοτερο.
κατα καιρους παντα επισκεπτομασται την περιοχη αυτη για παιχνιδικαι αλματα με τα ποδηλατα,οσπου μια ημερα ειδα το ανοιγμα που μπαιναμαι τσιμενταρισμενο.
σιγουρα το συγκεκριμενο σημειο ,χριζει μεγαλου ενδιαφεροντος(το γνωριζουν ολοι οι κατοικοι των ΜΕΓΑΡΩΝ)αλλα ειμαι σιγουρος οτι δεν θα ενδιαφερθει ΚΑΝΕΝΑΣ ΩΣ ΣΗΝΗΘΩΣ

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΝΗΝΤΑΦΕΥΓΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ