ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Ή ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Ή ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται να βάλει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος επισήμανε πως οι διαφορές με την Τουρκία, είτε λύνονται με διπλωματικό τρόπο ή αλλιώς θα υπάρξει πόλεμος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» και απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, ο Δ. Μάρδας είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»…

Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λέει “δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις”».

Αναφερόμενος δε στην επιλογή του πρωθυπουργού να μη σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση, αυτή εδώ η απόφαση έτσι έπρεπε να ληφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και καλώς έγινε».

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το casus belli στο Αιγαίο, είπε: «To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει;

Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο.

Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν – και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. – όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».

hellasforce.com

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications