Μυστηριώδεις θερμικές ανωμαλίες στις Πυραμίδες της Αιγύπτου

«Θερμικές ανωμαλίες» στις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων και επιστημόνων, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οι θερμικές κάμερες κατέγραψαν υψηλότερες θερμοκρασίες σε τρεις παρακείμενους λίθους στη βάση της Μεγάλης Πυραμίδας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους οι πιθανότερες αιτίες είναι η ύπαρξη κενών περιοχών στο εσωτερικό της πυραμίδας, εσωτερικά ρεύματα αέρα ή η χρήση διαφορετικών υλικών δόμησης. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται στο φως την ώρα που οι εμπειρογνώμονες αναζητούν κρυφούς θαλάμους εντός των πυραμίδων.

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και επιστημόνων από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία χρησιμοποίησε υπέρυθρη θερμογραφία για να ερευνήσει τις πυραμίδες κατά την διάρκεια της ανατολής του ήλιου, όταν ο ήλιος θερμαίνει τους ασβεστόλιθους αλλά και την ώρα του ηλιοβασιλέματος όταν αυτοί κρυώνουν.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν «την ύπαρξη πολλών θερμικών ανωμαλιών που παρατηρήθηκαν σε όλα τα μνημεία κατά την διάρκεια της θέρμανσης αλλά και ψύξης των λίθων». «Η εξήγηση αυτών των ανωμαλιών, εγείρει πολλές υποθέσεις και ερωτήματα: την παρουσία κενών πίσω από την επιφάνεια ή τα εσωτερικά ρεύματα αέρα» προσθέτει η ανακοίνωση.

Μια «ιδιαίτερα εντυπωσιακή» ανωμαλία εντοπίστηκε στο επίπεδο εδάφους στην ανατολική πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας, γνωστή ως η Πυραμίδα του Χέοπα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η πρώτη σειρά από λίθους στην πυραμίδα είναι όλες ομοιόμορφες, ενώ στη συνέχεια υπάρχει μια διαφορά στο σχηματισμό» δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι την ώρα που έδειχνε στους δημοσιογράφους τους τρεις λίθους που παρουσίαζαν υψηλότερες θερμοκρασίες. Άλλες θερμικές ανωμαλίες εντοπίστηκαν στο άνω ήμισυ της μεγάλης Πυραμίδας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications