Γυναίκες με καλάσνικοφ στα χέρια - Εκπαιδεύονται στη Βαγδάτη, για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος
Γυναίκες με καλάσνικοφ στα χέρια - Εκπαιδεύονται στη Βαγδάτη, για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος

Φοράει χιτζάμπ, στον ώμο της κρέμεται μία τσάντα που ταιριάζει στα χρώματα του υφάσματος που την καλύπτει και κάτω από αυτό φαίνονται οι μύτες από τις κόκκινες μπαλαρίνες που φορά στα πόδια της. Η Ζάρα Χασάν θα μπορούσε να ξεγελάσει ως μία συνηθισμένη μουσουλμάνα, αν δεν κοιτάξει κανείς στο χέρι της. Αυτό στο οποίο κρατά ένα καλάσνικοφ.

Η 25χρονη είναι μία από τις γυναίκες που εκπαιδεύονται αυτές τις ημέρες στη Βαγδάτη. Ενας άνδρας με στρατιωτική στολή, χωρίς διακριτικά, της δείχνει πώς να βγάλει την ασφάλεια του όπλου, να σημαδέψει και να πυροβολήσει. Παραπατά λίγο, από τη δύναμη του καλάσνικοφ και ακούει τον εκπαιδευτή της να της δίνει την τελευταία οδηγία «Βάλε την ασφάλεια και χαμήλωσε το όπλο». Είναι η σειρά της επόμενης.

Είναι η πρώτη ημέρα της πενθήμερης εκπαίδευσης που περνούν οι σύζυγοι, μητέρες, κόρες και αδερφές των ανδρών μίας οργάνωσης Σιιτών, που αριθμεί 10.000 μέλη. Η Χασάν δεν θα πάει στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Θα είναι όμως έτοιμη να υπερασπιστεί το σπίτι της, αν η τρομοκρατική οργάνωση φτάσει στη Βαγδάτη και ξεκινήσουν οι μάχες στο δρόμο.

Η 25χρονη είναι μία από τις γυναίκες που εκπαιδεύονται αυτές τις ημέρες στη Βαγδάτη

Οι περισσότεροι άνδρες της οικογένειας της Χασάν έχουν φύγει από το σπίτι. Είναι εθελοντές στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων του. Οπότε εκείνη δεν είχε άλλη επιλογή παρά να μάθει πώς να μάχεται και η ίδια.

Περισσότερες από 450 γυναίκες έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε όταν άρχισαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Φαλούτζα. Χιλιάδες ακόμη είναι στην αναμονή, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο, όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και άρχισε να προελαύνει προς τη Βαγδάτη.

οι γυναίκες αποφάσισαν να πιάσουν τα όπλα στα χέρια τους

Ο φόβος για αυτό που μπορεί να έρθει για εκείνες, αλλά και ο τρόμος από τα έχουν ζήσει είναι ο λόγος που αυτές οι γυναίκες αποφάσισαν να πιάσουν τα όπλα στα χέρια τους. Η Χασάν θυμάται ακόμη τις μάχες ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες, στην αποκορύφωση του πολέμου που κατέστρεψε τη χώρα. Ο αδερφός της ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χάθηκαν σε αυτό τον κύκλο βίας.

Δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες από τις γυναίκες, από 14 έως 60 ετών, που μαθαίνουν πώς να χειρίζονται ένα καλάσνικοφ, έχουν χάσει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους. Μετά από μία εβδομάδα εξοικείωσης, θα είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους και αν χρειαστεί, να σκοτώσουν, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές τους.

Η μικρότερη ανάμεσα σε αυτό το γκρουπ είναι η Ατζίλ Φαντίλ. Στα 14 της κάθεται με ένα καλάσνικοφ στην αγκαλιά της. Η μητέρα της, αστυνομικός, την έπεισε να εκπαιδευτεί για να μάθει να προστατεύει τον 7χρονο αδερφό της και την ίδια.

Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, η πιτσιρίκα φαίνεται να έχει εξοικειωθεί αρκετά με το όπλο. Μετά από μία βολή, η μητέρα της την χτυπά με τρυφερότητα στην πλάτη, γιατί τα πήγε καλά. Δεν είναι κάτι που εύχεται μία μητέρα για την κόρη της, παραδέχεται μιλώντας στο CNN. «Αλλά στο Ιράκ, αυτή είναι η πραγματικότητα», συμπληρώνει.

iefimerida.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications