Γιατί σήµερα είναι πιο δύσκολες οι σχέσεις µεταξύ των δύο φύλων;
Γιατί σήµερα είναι πιο δύσκολες οι σχέσεις µεταξύ των δύο φύλων;
Tα τελευταία είκοσι µε είκοσι πέντε χρόνια έχει σηµειωθεί τεράστια αλλαγή στις σχέσεις των δύο φύλων στην Ελλάδα, αφού φαίνεται ότι πλέον οι γυναίκες είναι αυτές που επηρεάζουν τους κανόνες στο «παιχνίδι», χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι βγαίνουν πάντα κερδισµένες. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, µε την πολύχρονη πείρα του και τη διαισθητική του µατιά, µας µιλάει για το
πώς οι κοινωνικές αλλαγές έχουν αλλάξει τον τρόπο µε τον οποίο αναπτύσσουν δεσµούς τα δύο φύλα. Και όχι µόνο…
Γιατί σήµερα είναι πιο δύσκολες οι σχέσεις µεταξύ των δύο φύλων;


Ένας πρώτος λόγος είναι η υπερβολική ελευθερία που χαρακτηρίζει την εποχή µας. Σήµερα οι γυναίκες, περισσότερο από ποτέ, είναι ελεύθερες να γνωρίσουν άντρες, ενώ παλιότερα η κοινωνία δεν τους το επέτρεπε. Έχουν την ελευθερία να βρουν ταίρι, να κάνουν έρωτα χωρίς καµία ενοχή ή συστολή. Φυσικά είναι καλό ότι οι γυναίκες έχουν µεγαλύτερη ελευθερία και άνεση. Υπάρχει όµως και η αρνητική πλευρά. Αυτή η ελευθερία έγινε ελευθεριότητα που οδήγησε –ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων– σε µια υπερβολική εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
Και γιατί, ενώ είναι τόσο εύκολο να ξεκινήσουµε µια σχέση, είναι αρκετά δύσκολο να την διατηρήσουµε;
Γιατί το καινούργιο είναι πάντα πιο ερεθιστικό. Είναι πιο εύκολο να δοκιµάζεις συντρόφους από το να δοκιµάσεις να µείνεις σε µια σχέση. Εξάλλου, οι πολυγαµικές ιδέες που αφορούσαν µέχρι πρότινος τους άντρες αφορούν τώρα και τις γυναίκες. Η διαφορά είναι ότι οι άντρες είναι από τη φύση τους πολυγαµικοί, ενώ οι γυναίκες όχι.
Θέλετε να πείτε ότι δεν ταιριάζει στη γυναίκα αυτή η τάση;
Πιστεύω ότι οι άντρες είναι από τη φύση τους πολυγαµικοί. Αυτό ισχύει και στο ζωικό βασίλειο. Το θηλυκό από τη στιγµή που γεννάει έχει διασφαλίσει την αθανασία του. Το αρσενικό όχι. Έτσι, όσο περισσότερα θηλυκά κατακτήσει τόσο πιο πολύ διασφαλίζει την κληροδότηση των γονιδίων του.
Η γυναίκα όµως χρειάζεται έναν άντρα για να τεκνοποιήσει και µετά να εστιάσει το ενδιαφέρον της στα παιδιά της. Και γι’ αυτό της ταιριάζει περισσότερο µια µονογαµική σχέση. Παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες είναι αυτές που σήµερα διστάζουν να παντρευτούν κι όχι οι άντρες. Είναι συχνό πλέον το πρότυπο: αυτός θέλει να παντρευτεί κι εκείνη διστάζει.
Γιατί δεν θέλουν να παντρευτούν οι γυναίκες;
Ο γάµος, εκτός από λίγες περιπτώσεις, ήταν για πολλά χρόνια εις βάρος της γυναίκας, η οποία από τον πατέρα έπρεπε να περάσει στον σύζυγο προκειµένου να εξασφαλίσει τη διαβίωσή της. Σήµερα οι γυναίκες, πρακτικά τουλάχιστον, δεν έχουν ανάγκη τους άντρες, άρα δεν χρειάζεται να παντρευτούν.
Παράλληλα όµως οι συναισθηµατικές τους ανάγκες είναι πιο έντονες. Ο άντρας µπορεί να «βολευτεί» και µε µια µέτρια σχέση. Η γυναίκα όµως χρειάζεται κάτι πιο ολοκληρωµένο. Χρειάζεται σεξουαλικότητα, συντροφικότητα και συναισθηµατικό δέσιµο. Έτσι οι γυναίκες σήµερα ψάχνουν κάποιον που πραγµατικά να τους ταιριάζει. Θέλουν να παντρευτούν, αλλά δεν το κάνουν αν δεν βρουν αυτό ακριβώς που ψάχνουν.
Ούτε καν όταν χτυπάει το βιολογικό τους ρολόι;
Στην Αγγλία και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες το 30% των γυναικών δεν παντρεύονται, παρόλο που θέλουν παιδί. Προτιµούν εκούσια να το αποκτήσουν εκτός γάµου. Οι γυναίκες σήµερα για να παντρευτούν δεν αρκεί να βρουν τον κατάλληλο πατέρα για το παιδί τους. Κυρίως θέλουν κάποιον να ικανοποιεί τις συναισθηµατικές τους ανάγκες.
Είναι πιο ανεβασµένος ο πήχυς δηλαδή;
Κάποτε αρκούσε ένας άντρας να µην πίνει ή να µην είναι βίαιος. Αν είχε και οικονοµική επιφάνεια, ακόµα καλύτερα. Οι γυναίκες όµως στις µέρες µας έχουν οικονοµική ανεξαρτησία, είναι πιο µορφωµένες, οπότε είναι φυσικό να απαιτούν περισσότερα.
Το πρόβληµα δεν είναι µόνο ότι η γυναίκα απαιτεί πολύ περισσότερα από τον σύντροφό της. Έχει και η ίδια µια δυσκολία στο να δοθεί, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Και αυτό σίγουρα δεν είναι µόνο αποτέλεσµα κοινωνικών παραγόντων. Υπάρχουν και ψυχολογικά αίτια.
Ποια είναι αυτά;
Τα τελευταία 5-10 χρόνια γνωρίζουµε ότι ο πρώτος χρόνος του παιδιού µπορεί να καθορίσει τη ζωή και τις µελλοντικές του σχέσεις. Η γενιά των παιδιών που µεγάλωσε µε πιο έντονη την απουσία της µητέρας λόγω της εργασιακής της απασχόλησης είναι αυτή που σήµερα έχει µεγαλύτερη δυσκολία στις σχέσεις µε το άλλο φύλο. Είναι τα παιδιά που µεγάλωσαν µε τη γιαγιά, την νταντά ή µε το προσωπικό του παιδικού σταθµού. Μια ολόκληρη γενιά που τώρα είναι σε φάση αναζήτησης συντρόφου. Το σεξ κατά την ενήλικη ζωή µας είναι «αποτέλεσµα» της σχέσης µε τη µητέρα κατά τον πρώτο χρόνο ζωής. Το 60-80% της προσωπικότητάς µας δηµιουργείται τότε.
∆εν µπορώ να καταλάβω πώς ο δεσµός µε τη µητέρα µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα στις µελλοντικές σχέσεις...
Όλοι µας µαθαίνουµε να αγαπούµε µέσα από την αγάπη της µητέρας. Το µωρό αναπτύσσει δεσµό µαζί της γύρω στους 6 µε 10 µήνες από τη γέννησή του. Το πρώτο διάστηµα όµως χρειάζεται την ίδια ρουτίνα από το ίδιο πρόσωπο, την ίδια µυρωδιά, το ίδιο χαµόγελο, το ίδιο χάδι για να αναπτύξει την αίσθηση της ασφάλειας.
Όταν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι (µαµά, γιαγιά, νταντά κ.λπ.) φροντίζουν το µωρό, τότε του προκαλείται σύγχυση και δυσκολεύεται να εµπιστευτεί και να αναπτύξει ασφαλή δεσµό µε τη µητέρα.

Με τις διάφορες «µητέρες» που έχει τον πρώτο χρόνο δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα ποια είναι η µαµά του. Έτσι γίνεται καχύποπτο και δεν µαθαίνει να εµπιστεύεται και να δίνεται, γεγονός που επηρεάζει τις µελλοντικές του σχέσεις.
Όταν µεγαλώνουµε και κάνουµε δεσµούς, αναπαράγουµε κατά κάποιο τρόπο τον αρχαϊκό δεσµό µε τη µητέρα, πράγµα που ισχύει και για τα δύο φύλα.
Όταν αυτός ο δεσµός δεν δηµιουργηθεί επαρκώς, συνοδευόµαστε από µια δυσκολία στη σχέση και από ένα θυµό. «∆εν µε φροντίζεις, δεν µ’ αγαπάς, δεν µου δίνεις αυτά που θέλω», φωνάζουµε στο ταίρι µας.
Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω για να επιδιώξουν οι εργαζόµενες µητέρες να µείνουν µε τα παιδιά τους τον πρώτο χρόνο;
Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να µένουν οι µητέρες τον πρώτο χρόνο µε το παιδί.
Σίγουρα για τους εκπροσώπους της νέας γενιάς τα πράγµατα είναι πιο δύσκολα γιατί το συναισθηµατικό κενό που έχουν και οι ίδιοι δεν τους επιτρέπει να αγαπήσουν. Το κενό αυτό εκδηλώνεται µε δύο τρόπους, είτε εξωστρεφώς µε θυµό και επιθετικότητα είτε εσωστρεφώς µε φυγή σε τεχνητές λύσεις ικανοποίησης της ανάγκης για δεσµό, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ ή και σεξ.
Θέλετε να πείτε ότι µε το ελεύθερο σεξ προσπαθούµε να καλύψουµε κάποιο συναισθηµατικό κενό;
Το σεξ, σε ένα σηµαντικό ποσοστό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων, δεν χρησιµοποιείται σαν ευκαιρία σεξουαλικής απόλαυσης ή ευκαιρία να αναπτύξουν δεσµό µε έναν άνθρωπο, αλλά σαν ένα διεγερτικό, όπως πίνουν ένα ποτό ή παίρνουν µια δόση ναρκωτικού, για να εξασφαλίσουν για λίγο έκσταση και να γεµίσουν το κενό.
∆εν είµαι κατά της ελευθερίας στο σεξ. Αρκεί να µας κάνει πραγµατικά να νιώθουµε καλά. Όλοι το έχουµε ανάγκη. Ταυτόχρονα όµως έχουµε ανάγκη και το δεσµό. Έχουµε ανάγκη κάποιον να µας αγαπά και να τον αγαπάµε.
Πώς µπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες;
Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν µας επιτρέπουν να αναπτύξουµε πλήρως την ψυχολογική µας ταυτότητα. Τα ζευγάρια είναι υπεραπασχοληµένα και η καριέρα δεν τους αφήνει χρόνο να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον.
Ο πρώτος χρόνος ειδικά, αλλά και τα πρώτα 4-5 χρόνια της σχέσης, είναι αυτά που δηµιουργούν τη δυνατότητα δεσµού και γι’ αυτό πρέπει να τα εκµεταλλευτούµε σωστά. Εκεί πρέπει να καταλάβουµε ότι κάποια πράγµατα χρειάζεται να τα θυσιάσουµε για να περνάµε περισσότερο χρόνο µε τον σύντροφό µας, να επικοινωνούµε και να αναπτύξουµε συναισθηµατική επαφή. Αυτό που χρειάζονται οι σχέσεις σήµερα είναι να διαθέσουµε περισσότερο χρόνο και µεγαλύτερη προσπάθεια.
Θεωρείτε ότι δεν προσπαθούµε αρκετά;
Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική στις σχέσεις. Οι σχέσεις σήµερα είναι πιο ποιοτικές, πιο έντιµες και πιο ειλικρινείς. Θα µπορούσα µάλιστα να πω ότι οι άντρες προσπαθούν περισσότερο από ό,τι παλιά. Οι γυναίκες αντίθετα το βάζουν πιο γρήγορα στα πόδια. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουν είναι ότι µια σχέση χρειάζεται χρόνο και δουλειά.

Η οικονοµική κρίση θα µας φέρει πιο µακριά ή πιο κοντά;
Είναι δύσκολο να πει κανείς. Σίγουρα η κρίση στενοχωρεί τους ανθρώπους, τους εξοργίζει, τους προκαλεί κατάθλιψη και αυξάνει την επιθετικότητα, αλλά δεν προκαλεί ακραίες καταστάσεις παρά µόνο σε ιδιαίτερα ευαίσθητα άτοµα. Αρκετές δεκαετίες πίσω ζήσαµε φτώχεια και δυσκολίες. Έχει αποδειχτεί όµως ότι ο έρωτας µπορεί να ανθίσει και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Πιστεύετε ότι θα υπάρχει γάµος στο µέλλον;
Οδεύουµε σε µια εποχή που θα είναι πιο ανοιχτή στις σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα του γάµου είναι καλύτερη από παλιά, γιατί οι δύο σύντροφοι είναι ισότιµοι, πιο καλά πληροφορηµένοι και προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Επίσης είναι πιο ανοιχτοί στη συµβουλευτική. Αυτό που προσωπικά πιστεύω είναι ότι ο γάµος –ακόµα κι αν φτάσουµε σε µια εποχή όπου θα µιλάµε για συµβόλαιο– θα διατηρηθεί γιατί η ανάγκη για δεσµό είναι πάνω από το σεξ. Όσο χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα έχουµε ανάγκη να πιάνουµε ο ένας το χέρι του άλλου!
Τα «µυστικά» για καλύτερες σχέσεις
• Μην αρκείστε στην επικοινωνία µέσω ∆ιαδικτύου ή τηλεφώνου. Η τετ α τετ επαφή βοηθάει το ζευγάρι να γνωριστεί καλύτερα, να έρθει πιο κοντά και να µοιραστεί σκέψεις και συναισθήµατα.
• Μην βγάζετε γρήγορα συµπεράσµατα. Αφήστε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος για να γνωρίσετε καλύτερα το άτοµο που σας ενδιαφέρει.
• ∆ιαθέστε χρόνο για τον σύντροφό σας. Μια σχέση για να εξελιχθεί χρειάζεται οι δύο σύντροφοι να περνούν χρόνο µαζί, ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να θυσιάσετε µέρος των προσωπικών σας στόχων.
• Σκεφτείτε σε ποια θέµατα µπορείτε να συµβιβαστείτε. Κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουµε κατά νου όταν επιλέγουµε σύντροφo. Φτιάξτε µια λίστα µε τα πράγµατα που πραγµατικά δεν ανέχεστε σε µια σχέση, π.χ. κατάχρηση αλκοόλ, και ποια θα µπορούσατε να δεχτείτε.
• Μην καταδικάζετε τη σχέση µε το παραµικρό. ∆εσµευτείτε τουλάχιστον να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβληµα αντί να το βάζετε στα πόδια.
• Μην ψάχνετε για κάποιον που θα µπορεί ως διά µαγείας να ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Επίσης να είστε πρόθυµοι και ικανοί να καταλάβετε και τις ανάγκες του άλλου.
• ∆ώστε έµφαση στον πρώτο χρόνο γάµου. Είναι σηµαντικό να προσπαθήσετε τότε να ενισχύσετε το δεσµό σας, καθώς αυτό αποτελεί καλό προγνωστικό για την επιβίωση της σχέσης. Κρατήστε την επικοινωνία ζωντανή, κάντε πράγµατα µαζί και µείνετε κοντά ο ένας στον άλλο.
• Όταν αποκτήσετε παιδιά, προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής κοντά τους.
• Αν πιστεύετε ότι τα συναισθηµατικά σας κενά ή τα πρότυπα της πατρικής οικογένειας επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που σχετίζεστε µε το αντίθετο φύλο, η βοήθεια του ειδικού µπορεί να σας φανεί πολύτιµη.

Post A Comment:

1 comment

aidiothirείπε...

Οι γυναικες παντα ηταν, ειναι και θα ειναι απλησιαστες με τους αντρες διοτι ετσι ειναι φτιαγμενες απο τη φυση. Ειναι καποια πραγματα που παραμενουν αναλοιωτα στο χρονο διοτι εχουν να κανουν με τη βιολογια.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications