Σαράντα χρόνια από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, αποκλειστικό  φώτο, ρεπορτάζ.
Σαράντα χρόνια από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, αποκλειστικό  φώτο, ρεπορτάζ.

Η Επέτειος ενός αιματηρού πολέμου
Την 27η Ιανουαρίου του 1973, πριν από 40 χρόνια, οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Παρισιού που έθεσαν τέρμα στον πόλεμο του Βιετνάμ υπεγράφησαν, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.Στο Βόρειο Βιετνάμ και το Νότιο Βιετνάμ θα εξακολουθούν να αγωνίζονται μέχρι το 1975, όταν η Σαϊγκόν έπεσε στον κομμουνιστικό γείτονά της. Αυτός πόλεμος του Ψυχρού Πολέμου σηματοδότησε την πρώτη στρατιωτική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, από το 1964, το επίσημο έτος από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πραγματοποιήσει ναυμαχίες στον Κόλπο του Tonkin εναντίον σε δυνάμεις του Βόρειου Βιετνάμ.

Αποτρέψτε την εξάπλωση του κομμουνισμού στη Νοτιοανατολική Ασία
Η Αμερική μπήκε στον πόλεμο του Βιετνάμ για την πρόληψη της εξάπλωσης στην Νοτιοανατολική Ασία του κομμουνιστικου μπλοκ. Για το λόγο αυτό υποστήριξε Νότιο Βιετνάμ κατά του Βόρειου Βιετνάμ, εκτός από την υπεράσπιση της περιοχής πλούσια σε πρώτες ύλες. Οι πρώτοι στρατιώτες που πήγαν στη σύγκρουση ήταν ως επί το πλείστον από τις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας, αργότερα πήγαν απο ολα τα στρώματα κατά διάρκεια αυτού του πολέμου.

Νόμιζαν για μια γρήγορη και καθαρή νίκη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλπιζαν οτι θα νικήσουν σχετικά γρήγορα το Βόρειο Βιετνάμ. Την χώρα που είχε αναδειχθεί νικητής από δύο παγκόσμιους πολέμους .

Διαμαρτυρίες κατά του πολέμου
Joan Baez, μεγάλη μορφή, συμμετείχε σε μια συναυλία κατά του πολέμου του Βιετνάμ στην πλατεία του Λονδίνου. Ανάμεσα στο ακροατήριο είναι Βρετανός ηθοποιός Vanessa Redgrave. Ο Αμερικανός τραγουδιστής ήταν κατά αυτής της σύγκρουσης και είχε πολλά προβλήματα με τις αρχές της χώρας τους, για το λόγο αυτό. Και άλλοι καλλιτέχνες ακολούθησαν τον δρόμο της Joan Baez στην αντίθεσή τους στο πόλεμο αυτό.

Η Rachel Welch ενθαρρύνει το ηθικό των αμερικανικών
Άλλοι καλλιτέχνες, ωστόσο, ήταν υπέρ της ένοπλης σύγκρουσης. Η ηθοποιός Rachel Welch, για παράδειγμα, παρευρέθηκε σε τελετή στο Βιετνάμ για να ενισχύσει το ηθικό των αμερικανικών . Ήταν τον Ιανουάριο του 1968 και οι στρατιωτικοί εκτίμησα πάρα πολύ την επίσκεψή του. Μια άλλη διασημότητα που ήρθε στη Νοτιοανατολική Ασία ήταν ο Bob Hope.

Κορυφαίες αμερικανικές στρατιωτικές επιτυχίες
Χάρη στη μαζική χρήση των ελικοπτέρων, οι ΗΠΑ κατάφεραν αρκετά σαφές νίκες στις αρχές του πολέμου. Η δύναμη πυρός που είχαν, σε συνδυασμό με το πυροβολικό. Το Βόρειο Βιετνάμ άλλαξε τη στρατηγική του.
Οι ήττες που έμαθε στο Βόρειο Βιετνάμ σε ανοικτό χώρο. Έτσι, το Βόρειο Βιετνάμ ο πόλεμος μετατραπεί σε αντάρτικο το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη μεγαλη σημασία στους γνωστούς ως Βιετκόνγκ.

Η Υπεροχή στον αέρα  δεν σημαίνει νίκη !

Η Υπεροχή στον αέρα δεν σημαίνει νίκη !
Οι ΗΠΑ ελέγχουν τους ουρανούς πάνω από το Βιετνάμ με αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν σημαντικό όσο σε προηγούμενους πολέμους, επειδή ο εχθρός είχε μάθει να κρύβεται, και να γίνει αόρατος στη ζούγκλα. Για να το κάνουν αυτό,οι Ασιάτες έσκαψαν πολλά χιλιόμετρα σηράγγων και αποθήκες σε όλη την επικράτειά του Βιετνάμ. Τους προστάτευαν από τη συνεχούς βομβαρδισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα βρίσκουν σκούρα στην ζούγκλες στο Βιετνάμ
Τα στρατεύματα των ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν συνηθίσει σε πόλεμο ανταρτών σε ζούγκλα,ήταν αδύνατο να κινηθεί μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, έτσι η στρατιωτική υπεροχή στο έδαφος ήταν απογοητευτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ενέδρες ήταν ο πιο συχνός εχθρός τους, και οι βιετναμέζοι ήταν πολύ ανώτεροι απο τους Αμερικάνους. Είχαν προσαρμοστεί στο δάσος και γνώριζαν το έδαφος. Επιπλέον, είχε το δίκτυο των σηράγγων και καταφύγια να εξαφανίζονται.

Κάθε άνδρας, γυναίκα ή παιδί, θα μπορούσε να είναι ένας εχθρός στο Βιετνάμ,
Ένα επιπλέον πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να εντοπίσει τους εχθρούς του. Οι Βιετκόνγκ δεν δίστασαν να προσλαμβάνουν γυναίκες, ακόμα και παιδιά, έτσι ώστε οι στρατιώτες δεν ήξεραν ακριβώς ποιος ειναι ο εχθρός. Φωτογραφίες σαν και αυτή χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές ως προπαγάνδα να ρίξουν το ηθικό του εχθρού.

Χαμηλό το ηθικό των στρατευμάτων από το 1968,
Η μακρά πολιορκία της αμερικανικής βάσης στο Khe Sahn και η Επίθεση στο Tet, οι δύο μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις το 1968, έληξε με την ήττα του Βορείου Βιετνάμ. Εντούτοις, δεν ήταν σε θέση να υπονομεύσει περαιτέρω το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων, που ήταν ήδη χαμηλές, μετά από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δεύτερη επειδή οι Βιετκόνγκ έδειξαν ότι θα μπορούσαν να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο στο Νότιο Βιετνάμ. Μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων ένα απο τα κοινά προβλήματα ήταν και η χρήση ναρκωτικών.

Η αύξηση σε αμερικανικές απώλειες, έχασε τον πόλεμο

Η αύξηση σε αμερικανικές απώλειες, έχασε τον πόλεμο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν την αποστολή στρατευμάτων στο Βιετνάμ, όπου μεγάλωσε σε μισό εκατομμύριο άνδρες. Ωστόσο, σταδιακά έχασε τον πόλεμο. Ο αριθμός των θυμάτων άρχισε να αυξάνεται, και στην πραγματικότητα πολλοί στρατιώτες προτίμησαν να αυτοτραυματιστούν για να μην συνεχίσουν να αγωνίζεται σε έναν πόλεμο που ήταν ανησυχητικός και άδικος.

Χρήση των ναπάλμ και βόμβες φωσφόρου
Οι βομβιστικές επιθέσεις εντάθηκαν μετά το 1970, αλλά με μικρή επιτυχία,τα αεροσκάφη των ΗΠΑ είχαν ρίξει κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ συνολικά 338.000 τόνους ναπάλμ. Επίσης χρησιμοποιούσαν βόμβες φωσφόρου και, το χειρότερο, χημικές ουσίες όπως το Agent Orange που θα αφήσει βαθιά τα ίχνη τόσο μεταξύ των μαχητών αλλα ιδίως μεταξύ των αμάχων.

Ανθρωπιστική καταστροφή
Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν η πιο αιματηρή σύγκρουση στον κόσμο, μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το εύρος των νεκρών μεταξύ 3,8 και 5,7 εκατομμύρια, κυρίως άμαχοι. Στην πραγματικότητα, η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως του Νοτίου Βιετνάμ, που τράπηκαν σε φυγή όταν το Βόρειο Βιετνάμ, κέρδισε τον πόλεμο

Ο απόηχος του πολέμου για την Αμερική
Αυτή η στρατιωτική ήττα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον πόλεμο του Βιετνάμ σκοτώθηκαν 58.159 Αμερικανοί στρατιώτες και 1.700 θεωρήθηκαν αγνοούμενοι. Κάθε χρόνο, οι οικογένειες συρρέουν στο Μνημείο του Τείχους Βετεράνων του Βιετνάμ στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουμε εκείνους που έπεσαν.

Η επόμενη μέρα της ήττας, πλήττει πολύ περισσότερους ανθρώπους.
Οι στρατιώτες που επέστρεψαν τραυματίες ή ακρωτηριασμένοι, πλήττονται ακόμη και από το Agent Orange ξεκίνησαν το δικό τους αγώνα στην χώρας τους, πολλοί απορρίφθηκαν από τους συμπατριώτες τους που δεν κέρδιζαν αυτόν τον πόλεμο ...

Ο απόηχος του πολέμου στο Βιετνάμ
Μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η χώρα, αλλά εξακολουθεί να πληρώνει το βαρύ τίμημα του Agent Orange που εχθρικά αεροπλάνα έριξαν στο δάσος και θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους και με αποτελέσματά στους απογόνους. Χιλιάδες παιδιά πληρώνουν τώρα για έναν πόλεμο που έληξε πολλά χρόνια πριν γεννηθούν.

ΑΠΌΔΟΣΗ ©ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications