Γιγάντια μέδουσα με πλοκάμια 10 μέτρων καταγράφηκε σε βίντεο στα ανοιχτά της Καλιφόρνια

Θαλάσσιοι βιολόγοι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Μόντερεϊ Μπέι (MBARI) κατάφεραν να καταγράψουν μια γιγάντια μέδουσα («Stygiomedusa gigantea») να επιπλέει σε βάθος 990 μέτρων στον κόλπο Monterey της Καλιφόρνια.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια συνάντηση, καθώς αυτό το πλάσμα έχουν συναντήσει μόνο εννέα φορές στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης αυτής, και μόνο εκατό θεάσεις έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. «Η γιγάντια μέδουσα φάντασμα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1899.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν συναντήσει αυτό το ζώο μόνο περίπου 100 φορές», είπε το ινστιτούτο, εξηγώντας ότι οι θεάσεις είναι σπάνιες επειδή αυτό το ζώο γενικά κολυμπά σε πολύ βαθιά νερά. Μόλις 60 χρόνια αργότερα από το 1899 αναγνωρίστηκε ως νέο είδος.

Αυτό το είδος μέδουσας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μέδουσες στον πλανήτη, έχει παρατηρηθεί στα βαθύτερα σημεία όλων των ωκεανών του κόσμου εκτός από την Αρκτική.Πριν από την εμφάνιση των τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων, οι επιστήμονες έπιαναν αυτά τα πλάσματα των βαθέων υδάτων με τη βοήθεια τρατών μια μέθοδο που δεν είναι πολύ κατάλληλη για μέδουσες. .

"Αυτά τα δίχτυα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για τη μελέτη ανθεκτικών ζώων όπως τα ψάρια, τα καρκινοειδή και τα καλαμάρια, αλλά οι μέδουσες μετατρέπονται σε μια κολλώδη, ζελατινώδη ουσία στις τράτες. Οι κάμερες στα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα της MBARI επέτρεψαν στους ερευνητές από το MBARI να μελετήσουν αυτά τα ζώα άθικτα στη φυσική τους κατάσταση", σημείωσαν οι βιολόγοι.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications