Το σύνδρομο του Μονόπετρου (!) το κίνητρο πίσω από τη στυγερή πράξη..

Η απόρριψη και η μανία για κοινωνική αποδοχή, σε συνδυασμό με το “σύνδρομο” του μονόπετρου, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν την 35χρονη γυναίκα από του Ζωγράφου, στην αποτρόπαια πράξη της επίθεσης με βιτριόλι, στο πρόσωπο της πανέμορφης Ιωάννας.

Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το πραγματικό προφίλ της 35χρονης φερόμενης ως δράστριας, η οικογενειακή ψυχολόγος και συγγραφέας Τένια Μακρή αναλύει στο newsit.gr τα παιδικά της χρόνια, την έλλειψη εσωτερικής ταυτότητας και την εμμονή της, στην προκειμένη περίπτωση, να φανεί ηρωίδα στα μάτια του συντρόφου της.

«Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει εσωτερική ταυτότητα και δεν ξέρεις ποιος είναι, έχει την τάση να αλλάζει σαν σαλαμάνδρα. Μονίμως ψάχνει να βρει να υιοθετήσει έναν εαυτό, που θεωρεί πως θα ταιριάξει περισσότερο με εκείνον που νομίζει πως πρέπει να έχει, για να έλκει τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και κάθε φορά που αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο που νιώθουν πως μπορούν να τον μιμηθούν, αλλά επειδή δεν μπορούν, τον μισούν, γίνονται επιθετικοί, αιμοβόροι, επικριτικοί, εκδικητικοί. Σαφέστατα υπάρχει κι ένα υπόστρωμα παθολογίας, το οποίο όμως δεν τους εμποδίζει στο να δρουν φυσιολογικά στις άλλες εκφάνσεις της ζωής τους. Αυτό το παθολογικό κομμάτι σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ταυτότητας κτίζεται και γίνεται αυτό που είδαμε».

«Kοίτα τι έκανα εγώ για σένα»

«Αυτές οι προσωπικότητες δεν σωφρονίζονται και δεν θεραπεύονται είναι πάντα δύσκολοι άνθρωποι. Αυτό που θα δούμε όταν η γυναίκα αυτή αποφασίσει να μιλήσει θα νιώσει ηρωίδα στα μάτια αυτού που την αρνήθηκε. Το μέσα της θα πει “κοίτα τι έκανα εγώ για σένα, οφείλεις πάλι να με κοιτάξεις”.

Δεν ξέρω αν ο τελικός της σκοπός ήταν ο γάμος ή η εικόνα της με νυφικό, που θα την ολοκλήρωνε ως γυναίκα γιατί δεν θα την ολοκλήρωνε, όμως το σίγουρο είναι πως μέσα στο μυαλό της είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλές φαντασιώσεις. Ζούσε σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τον άνθρωπο αυτό και επειδή η φαντασίωση με την πραγματικότητα δεν είχε ταύτιση, θεωρούσε πως η Ιωάννα ήταν η αιτία που το δικό της όνειρο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Στη θέση της Ιωάννας θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε κοπέλα. Όπως είδαμε από τις φωτογραφίες της η 35χρονη είναι σχεδόν ένα copy paste της Ιωάννας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολύ έξυπνοι, ιδιοφυής, μεθοδικοί έχουν καταπληκτικό μυαλό».

Η απόρριψη και η έλλειψη της μητέρας

«Η βάση αυτών των προσωπικοτήτων είναι άτομα τα οποία στην τρυφερή τους ηλικία έχουν βιώσει παραμέληση, απόρριψη και εγκατάλειψη κυρίως από την μητέρα. Μεγαλώνουν με εσωτερική έλλειψη ταυτότητας γιατί η μητέρα δίνει ταυτότητα στο παιδί, ελλείψει αξίας και βεβαίως μ ένα έντονο συναίσθημα απόρριψης. Οτιδήποτε δεν γίνεται δικό μου, όπως η μητέρα μου, έτσι μπορεί να με απορρίψει ο οποιοσδήποτε. Είναι ακόμα βαθύτερα τα αίτια, ενώ από την άλλη ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουνε, απλά δεν ξέρουν η συμπεριφορά τους αυτή η εσωτερική, από που πηγάζει».

Το καλά κρυμμένο μυστικό της

Ακόμα και μετά τις μέρες που μεσολάβησαν από την Τετάρτη 20 Μαΐου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίθεση με το βιτριόλι στην Καλλιθέα, μέχρι και την σύλληψη της, η βασική ύποπτη κατάφερε να κρύψει το μυστικό της, αφού κανένας από την οικογένεια της και τους φίλους της δεν κατάλαβε το παραμικρό. Η ίδια μάλιστα δεν άλλαξε και καμία από τις συνήθειες της αφού διοργάνωσε μέχρι και τριήμερο στο χωριό της, ενώ φαίνεται με μανία να παρακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, λες και το μυαλό της είχε διαγράψει πως ήταν εκείνη η πρωταγωνίστρια.

Δεν ήταν και λίγες οι φορές που έφτασε στο σημείο ακόμα και να αστειευτεί στο Facebook σε αναρτήσεις της ξαδέλφη της, που διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή του Ζωγράφου, όπως εκείνη στις 4 Ιουνίου κάτω από το τραγούδι του Γιάννη Καψάλη “Ποιος είπε κούκλα μου” που μεταξύ εκείνης και ενός φίλου τους έγινε αναφορά στους στίχους «Λόγια του κόσμου κούκλα μου μην ακούς που φαρμάκι στάζουν πικρό και σκίζουνε τη παιδική τη ψυχή σου».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications