FaceApp: Η… “περιέργεια” που σκότωσε την ιδιωτικότητα

Ήθελες να δεις πώς θα είσαι γέρος; Τώρα τα στοιχεία 150 εκατ. ανθρώπων ανήκουν σε άλλους!

Πρόκειται για τη νέα μανία στα social media που έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Πάνω από 150 εκατ. άνθρωποι “κατέβασαν” την εφαρμογή του FaceApp για να δουν πως θα μοιάζουν μετά από πολλά χρόνια. Μόνο που… ταυτόχρονα, παραχώρησαν όλα τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους στην εφαρμογή που μπορεί πλέον να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει!

Το concept πίσω από το FaceApp ήταν πολύ απλό:

Πώς θα μοιάζω όταν μεγαλώσω; Περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι “κατέβασαν” σε ένα 24ωρο την εφαρμογή που ξετρέλανε τους πάντες, προκειμένου να μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, εικόνες από το μακρινό – ή όχι και τόσο μακρινό για κάποιους – μέλλον.

Το Forbes όμως επισημαίνει και μια μικρή λεπτομέρεια, που από τους περισσότερους χρήστες μέσα στον ενθουσιασμό τους, πέρασε απαρατήρητη:

“Ανεβάζοντας” φωτογραφίες για να δουν πως θα μοιάζουν με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, “παραχώρησαν” στην εφαρμογή τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους.

Τα οποία πλέον το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, για όσο καιρό θέλει.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο στο “περιεχόμενό” τους, στην προκειμένη δηλαδή στο… πρόσωπό τους. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο περιεχόμενο που έχει “ανέβει” σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει…

Ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, CEO της FaceApp, δήλωσε στην Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι.

Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τόσο η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs, όσο και η αμερικάνικη “αποθήκη”, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας όπως αυτοί κρίνουν και επιθυμούν, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν πάντα κάτι κατά νου σε ό,τι αφορά τις “δωρεάν” εφαρμογές:

ΚΑΜΙΑ δεν είναι “ΔΩΡΕΑΝ”!

Το κόστος μπορεί να μην είναι σε χρήματα, αλλά να αφορά κάτι άλλο ακόμα πιο πολύτιμο. Τα πολύ πρόσφατα παραδείγματα, όπως το σκάνδαλο Facebook – Cambridge Analytica, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν να γίνουν είτε αντικείμενο προς πώληση, είτε και “εργαλεία”, στην απόλυτη Οργουελική Εποχή που ζούμε, στραμμένα εναντίον μας…

igata.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications