Έχει o άνθρωπος χρόνο όταν πεθαίνει να συνειδητοποιήσει ότι πέθανε; αποδείχθηκε πως ναι

Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι στη διαδικασία του θανάτου, συνειδητοποιούμε ότι πεθαίνουμε, επειδή ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα αφού η καρδιά σταματήσει να χτυπάει.

Ένας Αμερικανός επιστήμονας και γιατρός ρώτησε 2060 άτομα από διαφορετικές χώρες που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή και άκουσε κάτι απροσδόκητο.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι συνάδελφοι του ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ανακάλυψή του. Αυτό το άρθρο προέρχεται από τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet .

Οι συντάκτες του άρθρου: Lars Hermansson, Ulrika Hermansson. Νέες ανακαλύψεις δείχνουν ότι στη διαδικασία του θανάτου, συνειδητοποιούμε ότι πεθαίνουμε επειδή ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της καρδιάς.

Το αίσθημα του να είσαι κοντά στον θάνατο είναι ίσως το πιο λαμπρό πράγμα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Συχνά αυτό το φαινόμενο περιγράφεται ότι ολόκληρη η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια τους, ένα άτομο βλέπει μια φωτεινή σήραγγα ή αισθάνεται ότι ειναι έξω από το σώμα, φαίνεται ότι έρχεται σε επαφή με συγγενείς και φίλους "από την άλλη πλευρά".

Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει;
Ο Δρ Sam Parnia, επιστήμονας και γιατρός εντατικής θεραπείας από τη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να διενεργήσει μελέτη σχετικά με αυτό με 2060 άτομα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ: πολλοί ασθενείς που είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή του είπαν τι βίωσαν.

Αποδείχθηκε ότι το 46% αυτών θυμούνται μετά διαδικασία ανάκαμψης, η πλειοψηφία είχε χάσει τις αναμνήσεις της. Το πιο απροσδόκητο ήταν ότι δύο από τους ασθενείς διατήρησαν λεπτομερείς και αναμνήσεις (οπτικές και ακουστικές) στην εντατική και παρακολουθούσαν ότι οι γιατροί ανακοίνωσαν το θάνατό τους.

Αυτό συνέβη μετά από τρία ολόκληρα λεπτά αφού η καρδιά σταμάτησε να χτυπάει, ο εγκέφαλος λειτουργούσε και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν είχε καταγράψει ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Με απλά λόγια, νεκρός. Θα μπορούσε μήπως η συνείδηση ​​να υπάρχει ανεξάρτητα από την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου;

Ο Σουηδός επιστήμονας σκεπτικός Henrik Jörntell, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lund, είναι πολύ επιφυλακτικός:

"Αυτή η μελέτη είναι κάπως ύποπτη, πρέπει να σας πω, αφού σχεδόν όλη η δυτική ιατρική που ορίζει το θάνατο,από την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου". Η συζήτηση για τον θάνατο στον εγκέφαλο του Sam Parnia ειναι αποκλεισμένη πλήρως από την έρευνά του, από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί καθόλου μετά από καρδιακή ανακοπή.

Ο θάνατος του εγκεφάλου ορίζεται ως η απουσία εγκεφαλικής δραστηριότητας με τουλάχιστον δύο δοκιμές που γίνονται σε διαστήματα δύο ωρών. Αν η καρδιά σταματήσει να χτυπάει, δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος έχει πεθάνει για πάντα, ακόμα και αν η πλήρης καρδιακή ανακοπή οδηγεί σε θάνατο εγκεφάλου μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά.

Η καρδιακή ανακοπή σημαίνει πλήρη στέρηση οξυγόνου, ακολουθούμενη από ένα εξαιρετικά ισχυρό σήμα από τον εγκέφαλο. Αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλος δεν θα λειτουργήσει κανονικά και είναι αμφίβολο ότι σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει κάποιο είδος συνειδητής συνείδησης.Πιθανότατα, για μερικά λεπτά, η συνείδηση υπάρχει, ακριβώς όπως όταν κάποιος κοιμάται και υπάρχουν κάποιες περίεργες εμπειρίες όπως αυτές που συμβαίνουν σε ένα όνειρο ", λέει ο Henrik Jörtelle.

Μνήμες όπως τα όνειρα
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την καρδιακή ανακοπή παραμένουμε συνειδητοί πολύ περισσότερο από ότι πιστεύουν οι επιστήμονες. Μια άλλη περίπτωση και εξήγηση αυτού του φαινομένου αφορά τις ονειρικές αισθήσεις που προκύπτουν αμέσως πριν χάσουμε τη συνείδηση.

Το μυστήριο του θανάτου έγκειται στο γεγονός ότι απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε και η έρευνα συνεχίζεται. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: μια μέρα όλοι θα μάθουμε, το μόνο ερώτημα είναι αν θα το θυμόμαστε.

"Σύνδρομο κλειδωμένου ανθρώπου"
Ένας ασθενής με «σύνδρομο κλειδωμένου ανθρώπου» διατηρεί πλήρως τη συνείδηση ​​και την κανονική εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει το σώμα του και ως εκ τούτου να μιλήσει και να κινηθεί. Φαίνεται σαν να έχει πεθάνει. Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά φαίνεται ότι είναι σημαντικό για τον εγκέφαλο να ελέγχει συνεχώς ότι το σώμα λειτουργεί.

Ο εγκέφαλος ασκείται ασυνείδητα μέρα και τη νύχτα, έτσι ώστε να μην χάσουμε τη ζωτική συνείδηση. Ακόμη και στον βαθύτατο ύπνο, μια κατάσταση αδύναμης συνειδητότητας, υπάρχουν μηχανισμοί στον εγκέφαλο που φυσικά μπορούν να μας οδηγήσουν στον ύπνο. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι πολύ αξιόπιστοι και σταθεροί, αλλά μπορούν να σπάσουν. Το «Σύνδρομο κλειδωμένου ανθρώπου» είναι μια πολύ δυσάρεστη, αλλά ευτυχώς σπάνια κατάσταση.

Τι είναι ο εγκέφαλος θάνατος
Ο θάνατος του εγκεφάλου είναι ένας κλινικός όρος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη τη δυτική ιατρική. Χάρη στην έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, μπορούμε σήμερα να κάνουμε μεταμοσχεύσεις.

Για τον καθορισμό του εγκεφαλικού θανάτου, πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια: - κατά τη διάρκεια δύο κλινικών μετρήσεων από έναν ειδικό στη διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου σε διάστημα τουλάχιστον δύο ωρών, δεν καταγράφηκαν λειτουργίες του εγκεφάλου.

Όλα τα βασικά αντανακλαστικά απουσιάζουν: η αντίδραση της κόρης, αντιδράσεις στον πόνο, οι κινήσεις των ματιών και οι κινήσεις της αναπνοής δεν εμφανίζονται. - η αιτία της εγκεφαλικής βλάβης είναι γνωστή, για παράδειγμα, φυσικό τραύμα ή αιμορραγία. Εξαιρέσεις από τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου μπορούν να γίνουν στην περίπτωση δύσκολων καταστάσεων, όπως σοβαρή υποθερμία, δηλητηρίαση, υπερβολική δόση φαρμάκων κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το νόμο, για να ανακοινωθεί ο θάνατος του εγκεφάλου, εκτός από όλα τα παραπάνω, απαιτείται εγκεφαλική αγγειογραφία, κάτι σαν μια ακτινογραφία αντίθεσης των εγκεφαλικών αγγείων.

©AETOS NEWS

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications