«Ο ναυτικός δρόμος που πιθανόν ακολούθησε το αρχαιοελληνικό πλοίο είναι από το βόρειο άκρο του Βοσπόρου». Αυτή είναι η εκτίμηση του γεωλόγου, Δημήτρη Σακελλαρίου για το αρχαιοελληνικό πλοίο που εντοπίστηκε στην Μαύρη θάλασσα και θεωρείται το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί ποτέ.

Ο Έλληνας ερευνητής του ωκεανογραφικού κέντρου ΕΛΚΕΘΕ, συμμετέχει στην διεθνή έρευνα και μίλησε στη Μηχανή του Χρόνου για την πιθανή πορεία του πλοίου. Εκτιμά ότι το πλοίο ξεκίνησε από τη Μεσόγειο, πέρασε τη θάλασσα του Μαρμαρά και βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ακολούθησε πορεία κατά μήκος των ακτών της σημερινής Βουλγαρίας.

«Είναι πιθανό να ακολουθούσε διαδρομή προς τη Ρουμανία ή την Ουκρανία και θα μπορούσε να πηγαίνει προς την αρχαία Οδησσό», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου.

Το αρχαιοελληνικό πλοίο μήκους 23 μέτρων ναυάγησε σε ένα πέρασμα της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη παραθαλάσσια βουλγάρικη πόλη, Μπουργκάς. Εκεί εντοπίστηκε από την ομάδα Βlack Sea MAP σε βάθος περίπου 1,6 χλμ. Χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 2.400 έτη και όπως δείχνουν οι καταγραφές βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Η πιθανή διαδρομή του πλοίου θυμίζει την πορεία της μυθικής Αργοναυτικής Εκστρατείας που αποτέλεσε την πιο διάσημη αναφορά ναυσιπλοίας της αρχαιότητας σε ανοιχτή θάλασσα. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ιάσωνας με τους συντρόφους του ταξίδεψαν με την Αργώ, το προϊστορικό πλοίο που σηματοδότησε την αρχή των μεγάλων ταξιδιών, από την Ιωλκό (τον σημερινό Βόλο) προς την Κολχίδα στην σημερινή Γεωργία.

Η Αργώ δηλαδή ταξίδευσε προς την ανατολική Μαύρη Θάλασσα, ενώ το αρχαιοελληνικό πλοίο που ναυάγησε ταξίδευε προς τη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας. Οι σύγχρονες έρευνες συμπληρώνουν το ταξίδι της επιστροφής των Αργοναυτών με άλλη πορεία προς βορρά προς την περιοχή του ναυαγίου και ενισχύουν το μέγα άθλο των πρώτων θαλασσοπόρων. Γιατί πιθανότητα ο μύθος είχε πραγματικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσε αργότερα η επιστήμη με την έρευνά της.

Αριστερά το σημείο που εντοπίστηκε το αρχαιοελληνικό ναυάγιο στην Μαύρη Θάλασσα και δεξιά το θαλάσσιο ταξίδι των μυθικών Αργοναυτών

Τα αρχαία χρόνια όλη η ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας ήταν γεμάτη με αρχαιοελληνικές αποικίες. Ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε πολυσύχναστος υδάτινος δρόμος για εμπορικές συναλλαγές και σημαντικό σταυροδρόμι του αρχαίου κόσμου: των Βαλκανίων στη Δύση, των Ευρασιατικών στενών στο Βορρά, του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας στην Ανατολή, της Μικράς Ασίας και της Μεσοποταμίας στο Νότο και της Ελλάδας στα Νοτιοδυτικά. Φυσικά στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν αυτοί οι γεωγραφικοί διαχωρισμοί και πολλές περιοχές είχαν άλλες ονομασίες.

Η Αργώ σε αναπαράσταση.Έργο του μικροναυπηγού Δημήτρη Μάρα. Η ανακάλυψη στη Μαύρη θάλασα θα δείξει πόσο μακριά μπορούσαν να φτάσουν οι Ελληνες έμποροι στη αρχαιότητα και ότι ο μύθος των Αργοναυτών είχε αληθινά στοιχεία.

Το σκαρί διασώθηκε από την έλλειψη οξυγόνου
Η ιδιαιτερότητα του αρχαιοελληνικού ναυαγίου της Μαύρης Θάλασσας είναι ότι το ξύλινο σκαρί εντοπίστηκε άθικτο. Ο Εύξεινος Πόντος προσφέρεται για τέτοιου είδους ευρήματα, καθώς είναι το μεγαλύτερο μη οξυγονωμένο θαλάσσιο σύστημα, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Σακελλαρίου.

«Δεν υπάρχει οξυγόνο κάτω από τα 100 μέτρα βάθος στα πιο βαθιά νερά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι οργανισμοί που καταναλώνουν το ξύλο, όταν αυτό είναι μες στη θάλασσα. Έτσι το σκαρί δεν διαλύεται. Επομένως ό,τι βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα και είναι σε βάθος μεγαλύτερο από 100 μέτρα διατηρείται αιώνια».

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναυαγίου είναι το σκαρί του. Μέχρι στιγμής τέτοια σκάφη υπήρχαν σε αναπαραστάσεις αμφορέων. Μία από αυτές είναι με τον Οδυσσέα στο περίφημο «Βάζο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Στο αριστούργημα κεραμικής, γνωστό και ως Siren Vase που χρονολογείται στο 480-470 π.Χ, απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος οπισθάγκωνα στο κατάρτι του σκάφους για να αποφύγει το τραγούδι από τις Σειρήνες. Η πρωτιά είναι ότι εντοπίστηκε άθικτο αυτό το σκαρί που δεν έχει ξαναβρεθεί σε ναυάγιο.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications