Περίγελος της Ευρώπης - Οι νεοέλληνες προσκυνούν από «άγια κάστανα» μέχρι νικητές τηλεπαιχνιδιών.[Εικόνες-Βίντεο]
Περίγελος της Ευρώπης - Οι νεοέλληνες προσκυνούν από «άγια κάστανα» μέχρι νικητές τηλεπαιχνιδιών.[Εικόνες-Βίντεο]

Χτες κάποιοι προσκύνησαν το «άγιο κάστανο» ενός καταπληκτικού ανθρώπου και ιερωμένου του πάτερ Παϊσιου. Που όπως όλοι έχουμε πια καταλάβει ο θάνατος του έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ένα κάστανο που είχε βράσει ο Άγιος Παϊσιος πριν πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε σε τραπέζι στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο προκειμένου οι πιστοί να το προσκυνήσουν.

Σύμφωνα με την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Οκτώβριο του 1990, «ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία.»

Παράνοια για τον Ντάνο: Ως... εθνικός ήρωας έφτασε στη Σκιάθο
Σήμερα ήταν η σειρά ενός παίκτη reality...για να τον προσκυνήσουν οι «πιστοί» survaviorπλήκτοι...που κι αυτοί...όπως και ο παίκτης είναι όλοι τους θύματα μικροπολιτικών και εκμετάλλευσης.

Μετά την περίφημη αφίσα από την «Επιτροπή Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Δήμου Σκιάθου», όπου η... φάτσα του Ντάνου δεσπόζει κάτω από το σκίτσο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έρχεται τώρα και νέο χτύπημα. Έτοιμα είναι λοιπόν τα μπλουζάκια με το logo «Survivor Keep Calm And Meet Danos in Skiathos», τα οποία πωλούνται ήδη σε μαγαζιά του νησιού, λίγες ώρες πριν από την έλευση του Αγγελόπουλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Μια έλευση, που φαντάζει περισσότερο ως υποδοχή εθνικού ήρωα στον νικητή ενός reality από μια κοινωνία που έχει βυθιστεί βαθιά στον εθισμό του Survivor.

Μήπως τελικά... δικαιολογημένα γινόμαστε ολοένα και περισσότερο ο περίγελος της Ευρώπης?
Σήμερα προέχει να αναδείξουμε τους άξιους σε όλους τους τομείς. Πρέπει να γκρεμίσουμε τη δικτατορία των μετρίων που ηγεμονεύει στον τόπο. Και μαζί με αυτή, τον πολιτισμό της σαχλαμάρας. Κλείστε τις τηλεοράσεις. Ανοίξτε ένα καλό βιβλίο, παίξτε με τα βότσαλα στην παραλία, ακούστε τα τριζόνια τη νύχτα, πείτε καλημέρα στο γείτονα, νιώστε πως η στιγμή δεν επαναλαμβάνεται... φεύγει η ζωή.

Έχει σπουδαίους ανθρώπους αυτή η χώρα που αξίζει να ασχοληθείς και να αναδείξεις. Τους περισσότερους δεν τους ξέρουμε -στενάζουν κάτω από το βάρος της φανφάρας και της σοβαροφάνειας. Ανεβαίνουν σιωπηλά τον γολγοθά τους. Άλλοτε από επιλογή, άλλοτε από ανάγκη. Το «αυθεντικό περιθώριο» που λέει ο Νανόπουλος που «δημιουργούν και υπάρχουν στις παρυφές της κοινωνίας», κυρίως στο χώρο των γραμμάτων και τεχνών.

Ενδιαφέρον για μένα έχουν μόνο οι άνθρωποι που ξεπερνάνε τον εαυτό τους, που κάνουν την υπέρβασή τους. Δεν έχουν πάντα σημασία τα αξιώματα και οι τίτλοι. Ακόμα και έναν απλό άνθρωπο του μόχθου έχει αξία να μελετήσεις.

Γράμματα πολλά δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι ερχόμαστε από το «μεγάλο Τίποτα», όπως λέει ο Καβάφης -«σκοτεινή άβυσσο» το λέει ο Καζαντζάκης- και οφείλουμε να επιστρέψουμε εκεί. Αυτό είναι δικαιοσύνη και τάξη.
Η ανοησία και η φαυλότητα περισσεύει στην ανθρώπινη φύση. Αυτά δυστυχώς δεν θα πεθάνουν ποτέ.

eglimatikotita.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications