Αμερικανοί συγγραφείς προτείνουν στον Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον Σνόουντεν
Αμερικανοί συγγραφείς προτείνουν στον Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον Σνόουντεν

31 συγγραφείς υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία τον προτρέπουν να δώσει συγχωροχάρτι στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην τεχνικό της αμερικανικής κυβέρνησης που κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, καθώς το 2013 διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Μεταξύ των συγγραφέων που υπέγραψαν την επιστολή είναι οι Michael Chabon, Ursula K. LeGuin, Cheryl Strayed, Neil Gaiman, Teju Cole και Joyce Carol Oates.Οι συγγραφείς τονίζουν προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι ενέργειες του Σνόουντεν δεν ήταν προδοτικές, αλλά πατριωτικές.

«Έχοντας δώσει όρκο να υπηρετεί και υπερασπίζεται το αμερικανικό Σύνταγμα, ο Σνόουντεν έπραξε αυτό ακριβώς», αναφέρουν μεταξύ άλλων, «δημοσιοποιώντας πληροφορίες που ανακάλυψε και αποκάλυψε στους αξιόπιστους θεσμούς του ελεύθερου Τύπου, πάντα σύμφωνα με την αρχή του Τζέφερσον ότι όπου οι άνθρωποι είναι καλά πληροφορημένοι, μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνησή τους».

Ο Σνόουντεν κατηγορήθηκε για κλοπή και παραβίαση του νόμου περί Κατασκοπείας τον Ιούνιο του 2013, εβδομάδες αφότου πέταξε από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ δίνοντας τα έγγραφα σε τρεις δημοσιογράφους.Λίγες ημέρες αργότερα πέταξε για τη Ρωσία, όπου και παραμένει έως σήμερα. Η Ρωσία του έδωσε άσυλο, το οποίο θα λήξει την 1η Αυγούστου, παρόλο που ενδέχεται να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια.

Όσοι βλέπουν τον Σνόουντεν ως ήρωα ξεκίνησαν μια καμπάνια προτρέποντας τον Ομπάμα να τον συγχωρέσει. Υποστηρικτές της καμπάνιας είναι μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Σόρος, ο Στιβ Βόσνιακ και ο Τζακ Ντόρσεϊ, καθώς και διασημότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, η Ρόζι Ο’ Ντόνελ, ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Μάρτιν Σιν.

Στην ανοικτή επιστολή, οι συγγραφείς επικαλούνται τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος στα Ομοσπονδιακά έγγραφα περιγράφει το προεδρικό προνόμιο χάριτος ως «καλοήθες προνόμιο».

«Με το να τον συγχωρήσεις και να του επιτρέψεις να γυρίσει ελεύθερος στη χώρα που αγαπά, η συμβολή θα είναι να στείλεις ένα μήνυμα για το μέλλον, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πιστές στη δημοκρατική διαδικασία και καινοτομίες του αύριο δε θα επιτραπεί να λυγίσουν το Σύνταγμα, αλλά θα συμμορφωθούν με αυτό και θα ενισχύσουν τα δικαιώματα που απονέμει».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications