Μετά τον Ζίκα με νέο ιό τρομοκρατούν Ευρώπη και Ελλάδα
Μετά τον Ζίκα με νέο ιό τρομοκρατούν Ευρώπη και Ελλάδα

Νέος τρομακτικός ιός χτύπησε την Ευρώπη… και για την ώρα δεν υπάρχει εμβόλιο. Πρώτα ήταν ο ιός Ζίκα και τώρα έρχεται ο ιός με την ονομασία «αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κογκό».

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από ανθρώπους, τσιμπούρια ή ζώα. Αν και δεν έχει ακουστεί πολύ μέχρι στιγμής, μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζει ποσοστό θνησιμότητας έως και 40 τοις εκατό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Μπορείτε εδώ να δείτε το χάρτη με τις χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν από τον ιό

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με ανθρώπους από τσιμπούρια και κτηνοτροφικά ζώα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω του αίματος ή σωματικών εκκρίσεων και υγρών από μολυσμένα άτομα.

Ο πανικός γύρω από CCHF εξαπλώνεται γρήγορα, καθώς σήμερα ένας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από τη νόσο, στην επαρχία του Κάθερες στην Ισπανία. Η εφημερίδα El Espanol, ανέδειξε το θέμα, ενώ και το ισπανικό Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον ιό, αναφέροντας ότι η ύπαρξή του χρονολογείται από το 2010 μέσω μετάδοσης από τσιμπούρια, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα συμπτώματα του CCHF
Οι αρχικές ενδείξεις περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, πόνο στην πλάτη, πόνος στις αρθρώσεις, πόνο στο στομάχι, και εμετό. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν κόκκινα μάτια, ερύθημα προσώπου, κοκκίνισμα στο λαιμό, και κόκκινες κηλίδες στην οροφή του στόματος.

Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ίκτερο, και σε σοβαρές περιπτώσεις, αλλαγές στη διάθεση και περιορισμένη αντίληψη. Κατά την εξέλιξη της ασθένειας παρουσιάζονται σοβαροί μώλωπες, ρινορραγίες και ανεξέλεγκτη αιμορραγία, αρχής γενομένης από την τέταρτη ημέρα της ασθένειας και διαρκούν για περίπου δύο εβδομάδες.

siriusanews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications